© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Η Φωτοϊστορία των Ελλήνων Λογοτεχνών του Giovanni Giovannetti ψηφιοποιημένη

Το 2004, στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος "Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Τορίνου", πραγματοποιήθηκε η φωτογραφική έκθεση "Στο φως των Μουσών" του γνωστού και καταξιωμένου Ιταλού φωτογράφου Giovanni Giovannetti (βλ. διπλανή φωτό), την οποίαν επιμελήθηκε άριστα κι επιστημονικά ο νεοελληνιστής Maurizio De Rosa, επιλέγοντας 201 αντιπροσωπευτικούς Έλληνες Συγγραφείς με φόντο τοπία, νησιά και πόλεις της σημερινής Ελλάδας: Αθήνα, Ρόδο, Σαντορίνη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κρήτη, Μονεμβασιά, Δελφούς, Άνδρο και Κύπρο.

Επί τρία ολόκληρα χρόνια περιηγήθηκαν την Ελλάδα κι εργάσθηκαν οι δύο Ιταλοί, ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το πολύτιμο εντέλει φωτολεύκωμα της Ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής του Εικοστού Αιώνα, όπου αθανατίζονται ετερόκλητες φυσιογνωμίες, σχολές και ύφη, διασώζοντας έτσι μεταξύ άλλων τις μορφές σημαντικών συγγραφέων που δεν βρίσκονται πια στη ζωή, όπως του Μίλτου Σαχτούρη, του Μανόλη Αναγνωστάκη, του Τάσου Αθανασιάδη, του Τηλέμαχου Αλαβέρα και του Αντώνη Σαμαράκη.

Το όλο αυτό έργο κυκλοφόρησε το 2005 από τις μιλανέζικες εκδόσεις effigie, σ' έναν πολύτιμο και πάντως δυσεύρετο Τόμο, τού οποίου τα εμπεριστατωμένα κείμενα έγραψε ο Maurizio de Rosa. Παρουσίαση του Τόμου αυτού έχει γίνει παλαιότερα στον ΙΣΚΙΟ μας, εδώ.

Στο άρθρο εκείνο του π. Χαραλάμπη Κυπριώτη αναφέρεται, ότι, είχα τη μεγάλη χαρά να συμπεριλαμβάνομαι σε αυτούς τους 201 ανθρώπους της Τέχνης του Λόγου.

Θυμάμαι, μ' επισκέφτηκαν ο Giovanneti και ο De Rosa στις 28 Ιουνίου 2003, στο σπίτι μας, εδώ στο χωριό Μπανάτο της Ζακύνθου, για τη σχετική φωτογράφηση, η οποία πήρε κάμποσες ώρες, για να καταλήξουν εντέλει σε μία.
Ο Giovannetti μάλιστα μού χάρισε -με αφιέρωσή του, - ένα υπέροχο λεύκωμα φωτογραφιών του (βλ. φωτό δεξιά), το "Ein Italienischer Bildalmanach", όπου έχει φωτοαποτυπώσει κορυφαίες προσωπικότητες της Τέχνης, από τον Pasolini και τον Marques έως τον Rushdie και τον Saramago.

Γιατί τα γράφω όλ' αυτά σήμερα; Διότι τώρα μόλις ανακάλυψα, ότι όλο εκείνο το Αρχείο των Ελλήνων Λογοτεχνών μες από τη ματιά του Giovannetti υπάρχει πλέον ψηφιοποιημένο στο Διαδίκτυο. Για όσους λοιπόν επιθυμούν να μάς δουν, μπορούν να μπουν στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ (Εθνικού Κέντρου Βιβλίου), και να μάς ψάξουν αλφαβητικά. Κάντε λοιπόν κλικ
ΕΔΩ.
Αν επείγεσθε όμως τόσο πολύ να... δείτε την "αφεντιά" μου, μπορείτε να με βρείτε κατευθείαν
εδώ. Αξίζει όμως να φυλλομετρήσετε σταδιακά όλους γενικά τους συμ-φωτο-αποτυπωμένους, επειδή ο καθείς συναντάται σε χώρο εκφραστικό του βίου και της πολιτείας του, όπως "αιχμαλωτίστηκε" ως στιγμή από έναν σπουδαίο άνθρωπο της τόσο απαιτητικής Τέχνης της Φωτογραφίας!

Τέλος, πρέπει να σημειώσω, ότι υπήρξε και μια μεγαλύτερη έκπληξη για μένα. Ψάχνοντας για τις ανάγκες της ανάρτησής μας αυτής στην επίσημη ιστοσελίδα των εκδόσεων effigie (ιδιοκτησίας Giovannetti) βρήκα πάμπολλες από εκείνες τις μη χρησιμοποιηθείσες λήψεις του Ιουνίου 2003 εν τω ημετέρω χωρίω (καθώς και όλων των άλλων λογοτεχνών), οι οποίες ως φαίνεται, είναι πλέον διαθέσιμες προς... e-πώλησιν. Εννοείται, επ' αυτού, αθώος ειμί... Δείτε πάντως, εδώ.

π. Π.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails