© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Στον Άγιο Γεώργιο των Ελλήνων της Βενετίας [2] / San Giorgio dei Greci - Venezia [2]

Ωραίο να επιστρέφεις! Πανωραίο! Σε τόπους, όπου περπάτησε αυτοπροσώπως και για αιώνες η Ιστορία! Σε κανάλια, όπου έπλευσαν και ακόμη πλέουν τα Όνειρα! Στη λιμνοθάλασσα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας! Στη Βενετία των Καημών!


Αυτή τη φορά, χρησιμοποιώντας εναπομείναντα φωτοστιγμιότυπα από το ταξίδι μας του 2005, επιστρέφουμε στην αρχοντική Πολιτεία των Υδάτων και μάλιστα στη συνοικία των Ελλήνων.


Εδώ συναντάμε τον San Giorgio dei Greci και κολλητά του το Φλαγγίνειο Κολλέγιο, όπου σήμερα έχει δραστηριότατα ενεργοποιηθεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών.

Η είσοδος προς το όλο συγκρότημα "κατορθώνεται" από τη Γέφυρα των Ελλήνων (Ponte dei Greci).



Το κατά τι γυρτό (από τότε που πρωτοχτίστηκε) Κωδωνοστάσιο, πυργοειδές και αγέρωχο, αν και ανάμεσα σε μεγαθήρια πολιτισμικά, διατηρεί την πατίνα γεγονότων ιστορικών. Έχει δει (κι αν έχει δει!) στην εμβέλειά του να διαδραματίζονται τα μύρια όσα!


Εισοδεύουμε τώρα στον περιώνυμο Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, όπου σήμερα στεγάζεται η Ορθόδοξη Μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης, με προσετώτα τον Μητροπολίτη κ. Γεννάδιο. Ναός έκτακτης λαμπρότητας, αναγεννησιακής εμπνοής με έργα τού Μιχαήλ Δαμασκηνού στο τέμπλο. Οικοδομήθηκε μ' έγκριση (1514) του Δόγη Leonardo Loredan το 1514, για τις λατρευτικές χρείες των Ελλήνων. Η ανέγερσή του άρχισε 22 χρόνια μετά (το 1536) και ολοκληρώνεται το 1577. Χρηματοδοτήθηκε από ειδικό φόρο σε όλα τα πλοία, τα οποία κατέπλεαν στη Venezia από Ορθόδοξες περιοχές.

Την πρώτη μας αναφορά στο ίδιο θέμα, δείτε
εδώ.

10 σχόλια:

το θείο τραγί είπε...

Τί μού θυμήσατε π. Π.Κ.! Λειτουργήθηκα σε αυτόν το ναό το Δεκαπενταύγουστο του '95. Thanks!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Με πολλή χαρά σας ξαναβρίσκω.
Επανέκαμψα μεν, οι εικόνες σου, όμως, Π.Κ, επιμένουν ( και πολύ καλώς πράττουν..) να μας ξαναστέλνουν σε τόπους όπου η ψυχή ξαναβαπτίζεται.
Ελπίζω να είσαι καλά, υγιής και δυνατός συνεχίζοντας στην όμορφη διαδρομή.

Αριάδνη είπε...

Μου ξυπνήσατε τις μνήμες απο τις χειμωνιάτικες μέρες που ήμουν εκεί, και μοιάζει τώρα σαν να μην είχα ποτέ επιστρέψει..

kiki είπε...

Αυτή η εκκλησία δεν ήξερα ότι υπάρχει. Την έμαθα από φίλο! Πανέμορφη!

SATANASSO είπε...

Την πανέμορφη αυτή εκκλησία-μονόκλιτη βασιλική-τη επισκέφθηκα πριν αρκετά χρόνια καθώς και το παρακείμενο φροντιστήριο, δωρεά του Κερκυραίο έμπορου & λόγιου Θωμά Φλαγγίνη, ή άλλως, Θωμά Αυλωνίτη.
Στον σχεδιασμό της εκκλησίας συνέβαλλε και ο διάσημος τότε στην Βενετία αρχιτέκτων, Baltassare Longhena. Νομίζω ότι σχεδίασε την όψη.
Ο Longhena είχε εισαγάγει στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των τόξων, την ¨κλείδα” σε μορφή προσώπων. Την επιρροή του την συναντάμε στην Κέρκυρα στα παλαιά μέγαρα, όπως το Δημαρχείο, το μέγαρο Κομπίτσι, το μέγαρο Ρίκκι και σε άλλα. Λέγονται “μουριόνια”.

P. Kapodistrias είπε...

@ Θείο Τραγί,

Χαίρομαι που έγινε παραγωγός (ή και προαγωγός) Μνημοσύνης.

P. Kapodistrias είπε...

@ Διονύση Μάνεση,

Καλώς επέστρεψες. Θα τα λέμε χειμωνιάτικα.

Λίγος Χειμώνας, ρε παιδιά....... Δεν αντέχω άλλο Καλοκαίρι....

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Μα, επέστρεψες ακόμη;;; Νομίζα πως είσια εκεί διαρκώς....

Για καφέ στην Πλατεία...

P. Kapodistrias είπε...

@ Κική,

Και όμως υπάρχει! Από αιώνες τώρα!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Σατανάσο,

Ευχαριστώ εκ μέρους όλων για τις σημαντικές πληροφορίες που μάς προσκομίζεις!

Όντως πολύτιμες!
Να είσαι καλά να μάς μορφώνεις!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails