© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Πώς προέκυψαν κάποια νεότερα Κάλαντα Χριστουγέννων

Ένα σημείωμα του ΔΙΟΝΥΣΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ, Δρ.Ν. Δικηγόρου στον Α.Π (ε.τ.)

Στις παραμονές των Χριστουγέννων του 1951 οι Πρόσκοποι της Ζακύνθου ετοιμαζόμαστε για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Όπως θυμάμαι και έγραψε σχετικά και ο αείμνηστος τοπικός έφορος και φίλος Γιάννης Μεγαδούκας (στο Ζακυνθινό Τριφύλλι - Φύλλο 7, Φεβρουάριος 1990) «αποφασίσαμε», γράφει, «τα δύο προσκοπικά συστήματα να πρωτοτυπήσουμε για τη Ζάκυνθό μας και να ψάλλουμε κάλαντα την παραμονή των Χριστουγέννων. Τους Στίχους έγραψε ο υπαρχηγός της 1ης Ο.Π. Διονύσιος Γιακουμής και τη μουσική επένδυση έκαμε ο παλιός ναυτοπρόσκοπος Γιάννης Βίτσος».

Έτσι έγραψα τότε τα πρώτα Ζακυνθινά Κάλαντα, που περιέχονται στη Συλλογή των φίλων του «Μουσείου Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων», που τυπώθηκε στην Αθήνα το έτος 1992. Υπό τη διεύθυνση του καθηγητή μας και ρέκτη κάθε πολιτιστικής εκδήλωσης στη Ζάκυνθο Χρήστου Ρουσέα κάναμε τις πρόβες μας στο Προσκοπείο, που βρισκόταν τότε στην αρχή της οδού Φιλικών και πανέτοιμοι, ψάλαμε την παραμονή των Χριστουγέννων τα Κάλαντα, που είχαν μεγάλη επιτυχία. Έκτοτε τα κάλαντά μου ψάλλονται στη Ζάκυνθο και μάλιστα έγινε νέα μελοποίηση από τον καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικής στο Μουσικό Γυμνάσιο Ζακύνθου και γνωστό μουσικοσυνθέτη Αντώνη Κλάδη, ο οποίος βραβεύθηκε μάλιστα για τη σύνθεσή του το 2008 με το Γ΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης Χορωδιακής Μουσικής, που προκηρύχθηκε από το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης.

Από ό,τι δε έμαθα από τον ίδιο, που με παρακίνησε να γράψω λίγα λόγια για την προϊστορία τους, από πέρυσι ψάλλονται τά κάλαντα ευρέως στη Ζάκυνθο με τη νέα τους μουσική επένδυση του καθηγητή Αντώνη Κλάδη.

Οι παρακάτω φτωχοί στίχοι μου, που ευτύχησαν να έχουν ζωή αρκετών ετών, είναι οι ακόλουθοι:

Χριστός γεννιέται σήμερα
στη γη χαρά μεγάλη,
η φύση ως πέρα αγάλλεται
το σύμπαν όλο ψάλλει.

Χριστός γεννιέται σήμερα
και στήνει αγάπης θρόνο,
Χριστός του κόσμου λυτρωτής,
γιατρός για κάθε πόνο.

Και το τραγούδι που γλυκά
τώρα η φωνή ξεχύνει
ας σας χαρίζει στις καρδιές
τη θεία του γαλήνη.

Νέα Σμύρνη, Δεκέμβρης 20091 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και χαρούμενο, γεμάτο υγεία 2010

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails