© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι οι Έλληνες ενθυμούνται με τα καλύτερα των συναισθημάτων τον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Πριν λίγες μέρες (στις 16 Ιανουαρίου 2010) το Πανεπιστήμιο Πατρών τον τίμησε δεόντως, περιλαμβάνοντάς τον στους Επιτίμους Διδάκτορές του, σε μιαν ειδική επίσημη σύναξη του πνευματικού κόσμου της αχαϊκής πρωτεύουσας. Πιο συγκεριμένα τον αναγόρευσε Επίτιμο Διδάκτορα των Οικονομικών και Παιδαγωγικών Επιστημών (Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και Τμήμα Οικονομικών Επιστημών) «για την εν γένει προσφορά του στο έθνος και διότι κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα δίδαξε πολιτικό ήθος, αφού ιστορικά βεβαιώνεται πως με τη δράση, τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες του, ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του ελληνικού λαού», όπως αναφέρει το σκεπτικό του Πανεπιστημίου.

Στην ομιλία του ο τιμώμενος αναφέρθηκε σε φαινόμενα διαφθοράς στην ελληνική κοινωνία και ζήτησε την εφαρμογή των νόμων, σε συνδυασμό με την Παιδεία: «Ο δάσκαλος μεταδίδει γνώση στους μαθητές, αλλά όχι ήθος. Ο δάσκαλος θα έπρεπε από την πρώτη δημοτικού να υπενθυμίζει στους μαθητές του τις ηθικές αρχές κάτω από τις οποίες πολιτευόμαστε ή οφείλουμε να πολιτευόμαστε. Κανείς δεν τονίζει στους μαθητές τους ότι πατριωτισμός δεν σημαίνει το να πας στην εκστρατεία, αλλά σημαίνει να εκπληρώνεις καθημερινά το καθήκον σου έναντι του κράτους και των συνανθρώπων σου».

Τέλος, πρότεινε: «Να καταπολεμήσουμε τη συνήθειά μας της φοροδιαφυγής, την συνήθειά μας να κοροϊδέψουμε το κράτος, τη συνήθειά μας να παραβιάζουμε τους νόμους. Μπορεί να είναι ουτοπικό να δέχεται κανείς αυτή την άποψη, αλλά αυτή η ουτοπία είναι τόσο προσφιλής, τόσο ελκυστική, ώστε μπορεί να γίνει και πειστική και έτσι κάποτε η δημοκρατία μας θα ανέβει στο υψηλότερο βάθρο, κάποτε οι Έλληνες θα γίνουν περισσότερο πατριώτες, κάποτε οι ηθικές αρχές θα επανακτήσουν την αξία τους».

Όλη την εκδήλωση μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο του τηλεοπτικού σταθμού ΛΥΧΝΟΣ.


4 σχόλια:

Churchwarden είπε...

Πώς θα 'ταν, άραγες, αν είχε κυβερνήσει;

Καλημέρα, πάτερ.

Ανώνυμος είπε...

πραγματικά έδωσε άλλη αξία στον τίτλο του Προέδρου.

P. Kapodistrias είπε...

@ Churchwarden,

Ουδείς γνωρίζει... Όμως η καλή μέρα του είχε φανεί!

P. Kapodistrias είπε...

@ Βαγγέλη,

Όπως το λες! Προσυπογράφω!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails