© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Μελωδίες Μητρόπουλου και Χρήστου στο Μέγαρο Μουσικής

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μόλις μάς έφερε μιαν πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση από το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, την οποία σπεύδουμε να Σάς κάνουμε γνωστή:

Το 2010 αποτελεί, ως γνωστό, πολλαπλή επετειακή χρονιά για την ελληνική μουσική πρωτοπορία, αφού συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατο του Δημήτρη Μητρόπουλου, 40 χρόνια από τον πρόωρο χαμό του Γιάννη Χρήστου, 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου και 75 από τη γέννηση του Θόδωρου Αντωνίου. Αυτονόητο είναι ότι στο πλαίσιο των παραπάνω επετείων το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχο και για τον λόγο αυτό έχει ήδη δρομολογήσει διάφορες δράσεις.

Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, σας ανακοινώνουμε την πρώτη από αυτές. Πρόκειται για μια συναυλία στην οποία θα παρουσιαστούν και οι 14 Invenzioni του Δημήτρη Μητρόπουλου σε ποίηση Κωνστατίνου Καβάφη, καθώς και τα θρυλικά 6 Τραγούδια του Γιάννη Χρήστου σε ποίηση T. S. Eliot. Ο Μητρόπουλος, εκτός από διάσημος μαέστρος, υπήρξε πρωτοπόρος συνθέτης και εισηγητής του μουσικού μοντερνισμού στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Ο Χρήστου με τη σειρά του αναδείχθηκε σε πρωτεργάτη της μεταπολεμικής μουσικής πρωτοπορίας.

Οι Invenzioni του Μητρόπουλου, που προκάλεσαν σκάνδαλο κατά την πρώτη δημόσια εκτέλεσή τους στην Αθήνα το 1927, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην αποκατεστημένη ολοκληρωμένη μορφή τους, σε επιμέλεια Γιάννη Σαμπροβαλάκη και Χάρη Ξανθουδάκη, και τα Τραγούδια του Χρήστου στην αυθεντική τους εκδοχή για φωνή και πιάνο. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το Πρελούδιο και Φούγκα σε ρε, για δύο πιάνα, του Χρήστου και το κομμάτι για πιάνο Beatrice του Μητρόπουλου.

Η συναυλία συνδιοργανώνεται από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 20.30 στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Σολίστ θα είναι η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου και ο πιανίστας Θοδωρής Τζοβανάκης. Έκτακτη συμμετοχή: Νίκος Κυριόσογλου (πιάνο).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνδρομή της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και της κ. Σάντρας Χρήστου.

Τιμές Εισιτηρίων: 20€,12€, 5€ φοιτητικό. Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασ Σοφίας και Κόκκαλη , τηλ. 2107222333 και 2107222333.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails