© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Δύο τιμητικά άρθρα του Παναγιώτη Ανδριόπουλου στην "Ιδιωτική Οδό" του


Χαρακτικό: Άρια Κομιανού

[ Ο αγαπητός μου φίλος Παναγιώτης Ανδριόπουλος έκαμε στην ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟ του, τον εξαίρετο και παρεμβατικό υπέρ της Ποιότητας ιστότοπό του, χθες και προχθές, δύο δημοσιεύσεις που με αφορούν: Μια για τη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων μου (Κυριακή, 27/6) και μια για την επικείμενη Συναυλία του Μονάχου σε μουσική Κωνσταντίας Γουρζή και ημέτερα ποιήματα (Δευτέρα, 28/6). Τον ευχαριστώ από καρδιάς για ό,τι έχει κάμει για την ταπεινότητά μου και τούς υπερβολικά θερμούς λόγους, τους οποίους εκφράζει από την κατακλυσμιαία αγάπη που διαθέτει!!! Παραθέτω αυτούσια τα δύο άρθρα του.

Αναδημοσιεύσεις των ίδιων ειδήσεων, εξάλλου, έκαμαν ήδη, πολύ ευγενικά, τα blogs: Το γνωστό και μη εξαιρετέο ΟΝΕΙΡΑ ΜΕ ΘΕΑ, εδώ και το εντελώς άγνωστό μου, ο ΤΡΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, εδώ. Ωσαύτως τούς ευχαριστώ πολύ-πολύ!

Κλείνοντας, ευκαιρίας δοθείσης, ενημερώνω τους διαδικτυακούς Φίλους ότι αναχωρώ αύριο το απόγευμα για το Μόναχο. Συν Θεώ θα είμαι πάλι στη βάση μου την Τρίτη, 6 Ιουλίου, το απόγευμα! Εάν τα καταφέρω θα Σάς έχω ανταποκρίσεις!
π. Π.Κ. ]H πρώτη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του φίλου π. Παναγιώτη Καποδίστρια είναι γεγονός!

Και πραγματοποιείται χάρη στον Εκδοτικό Οίκο Αντώνη Σταμούλη της Θεσσαλονίκης (στη λογοτεχνική σειρά επί-γνωση).

Ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας είναι από τους στυλοβάτες, θα έλεγα, αυτού που ονομάζω γενικά Ιερατική Ποίηση, ήτοι ποίηση σύγχρονη γραμμένη από σημερινούς κληρικούς και μοναχούς. Άλλωστε και ο ίδιος με σχετικά κείμενά του, αλλά και με αναρτήσεις στο εξαιρετικό ιστολόγιό του, έχει συμβάλλει στην διάδοση ποιημάτων ομοτέχνων του κληρικών.

Γράφει από νέος και τώρα επέστη ο καιρός για μια συγκεντρωτική έκδοση τριαντακονταετούς εργώδους δημιουργίας, που είναι πολύ χρήσιμη, καθώς πολλές από τις ποιητικές συλλογές του, που είχαν εκδοθεί ιδιωτικά οι περισσότερες, είναι δυσεύρετες ή και εξαντλημένες.

Εν μέσω οικονομικής και γενικότερης κρίσης ένα βιβλίο ποιητικό ενός ιερέα που ζει σ' ένα χωριό στη Ζάκυνθο, μας μεταφέρει σε ολότελα άλλες σφαίρες, "όπου έχει κράτος και εξουσία η Άνοιξη" (Ελύτης).

Εκεί όπου και οι καμένες πεταλούδες τραγουδούν... Ακόμα και με τη σιωπή τους...

Ή στον Ισλαμικό Σουφισμό, όπου η νυχτοπεταλούδα που αναλώνεται στο φως της φλόγας του κεριού είναι η ψυχή που αναλώνεται στη θεία φλόγα. Στη φλόγα της ποίησης, λέω εγώ, όπου γίνεται παρανάλωμα χρόνια τώρα ο αγαπητός μας Π.Κ.

Όσοι πυρπολούμενοι από την θεϊκή φλόγα της ποίησης, αναζητείστε τα ποιήματα του Π.Κ. στα βιβλιοπωλεία περί τα μέσα Ιουλίου ή στον Εκδοτικό Οίκο Αντ. Σταμούλη (τηλ. 2310 264748, 2310 264748, 6946461460).

Εμείς θα επανέλθουμε...

 

Όταν τον Ιανουάριο του 2007 παρουσίασα στην Πάτρα σε πρώτη εκτέλεση μελοποιημένη Ιερατική Ποίηση, δεν φανταζόμουν ότι αυτή η εκδήλωση θα γινόταν το εφαλτήριο για πρωτότυπη δημιουργία.

Τότε, μεταξύ των συνθετών που με εμπιστεύτηκαν και συνέθεσαν πάνω σε ποίηση ιερέων ποιητών, ήταν και η μαέστρος και συνθέτις Κωνσταντία Γουρζή, καθηγήτρια στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου. Μαζί παρουσιάσαμε το έργο της Ιερατική Ποίηση δύο φορές στο Μόναχο και τώρα χαίρομαι πολύ γιατί τον δρόμο για την Βαυαρική πρωτεύουσα παίρνει ο παμφίλτατος π. Παναγιώτης Καποδίστριας.


Την ερχόμενη Παρασκευή 2 Ιουλίου, στην Herz-Jesu Kirche του Μονάχου, υπό τον γενικό τίτλο “Paradisi Gloria” και από την διεθνούς φήμης Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Μονάχου (Münchner Rundfunkorchesters), με μαέστρο τον καταξιωμένο Ulf Schirmer, θα παρουσιασθεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το νέο συμφωνικό έργο της Κωνσταντίας Γουρζή, σε ποίηση του π. Παναγιώτη Καποδίστρια.

Το νέο αυτό έργο τιτλοφορείται «Ostern in Konstantinopel - Des Wortes Wegen. 11 Momente zwischen Ost und West» (Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη – Λόγω Λόγου. 11 στιγμές μεταξύ Ανατολής και Δύσης), για Ορχήστρα, Χορωδία (της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας), Βυζαντινό Ψάλτη (τον Βασίλη Αγροκώστα) και Σόλο Βιολί (τον Μιλτιάδη Παπαστάμου).

Η σύνθεση ανατέθηκε στην Κ. Γουρζή από την Münchner Rundfunkorchesters. Μετά από γόνιμη συζήτηση της συνθέτριας με τον ποιητή π. Παναγιώτη Καποδίστρια, και τη ημετέρα μεσολαβήσει, πέρυσι το καλοκαίρι, ο δεύτερος ανέλαβε να παράξει στίχους, επί των οποίων θα προέκυπτε ύστερα η νέα μουσική της συνθέτριας.

Ο π. Καποδίστριας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, έγραψε μια ενότητα εννιά μικρών ποιημάτων, με τίτλο «Λόγω Λόγου», η οποία μεταφράσθηκε στα γερμανικά από τον Θεόδωρο Βότσο (Théos Vótsos).

Έτσι, σε λίγες μέρες ο ποιητικός λόγος του π. Παναγιώτη Καποδίστρια θα αντηχήσει στο Μόναχο και πραγματικά χαίρω διότι πάσαν την γην αρδεύουν τα ποιητικά νάματα αυτού.

Χαίρομαι, επίσης, διότι το Πάσχα του 2009 βρεθήκαμε με την μαέστρο Κ. Γουρζή στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που στάθηκε στερρόν έρεισμα -και πώς αλλιώς αφού πρόκειται για την Βασιλίδα;- για τη σύνθεση του έργου αυτού.

4 σχόλια:

Μαρία Σ είπε...

Καλό ταξίδι
Καλά να περάσετε
και ευχαριστούμε για οτι κάνετε.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Σήμερα, μετά από πολύ πολύ καιρό μιάς μακριάς Νύχτας , άνοιξα λίγο το παντζούρι κι είδα τόσα πολλά και σπουδαία να έχουν συντελεστεί εδώ!
Καλό Ταξίδι γεμάτο Μεγάλες Στιγμές.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Ο Τρελογιάννης σας έχει δημοσιεύσει ποίημα και εδώ: http://trelogiannis.blogspot.com/2010/06/6666.html

Πολλά Συγχαρητήρια για Όλα.

Δ. Μαγριπλής είπε...

νομίζω ότι Ιερατική ποίηση είναι όρος αδόκιμος. Ο Π. Καποδίστριας, ως ποιητής, είναι απο τους καλύτερους εκπροσώπους της γενιάς μας και φυσικά το να τον περιορίζουμε σε κεφάλαια ή να του αποδίδουμε χαρακτηρισμούς με βάση την προσωπική του ομολογία ή το επάγγελμά του είναι μάλλον άδικο. ο Ποιητής γράφει απλά ποίηση και μάλιστα οικουμενική που απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτος ομολογίας ή διάθεσης....

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails