© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Στις παραγκογειτονιές του Johannesburg [β΄μέρος]


Συνεχίζοντας το πέρασμά μου από τις παραγκογειτονιές του Joburg, όπου νοιώθει κανείς δυσφορία και θυμό για την κατάσταση που επικρατεί εκεί, αντλώ στοιχεία από το PathfinderNews για το υφιστάμενο κοινωνικό πρόβλημα στη South Africa.


Η Νότιος Αφρική έχει τη μεγαλύτερη οικονομία σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, με ισχυρούς οικονομικούς και κατασκευαστικούς τομείς. Κατέχει ηγετική θέση στην εξαγωγή ορυκτών, ενώ ο τουρισμός είναι η κυριότερη πηγή ξένου συναλλάγματος.


Πολλοί όμως από τους Νοτιο-Αφρικανούς είναι φτωχοί και η ανεργία βρίσκεται στα ύψη -ένας παράγοντας που θεωρείται υπεύθυνος για το κύμα των βίαιων επιθέσεων που έχει ξεσπάσει απέναντι στους διακινούμενους εργαζόμενους από άλλες αφρικανικές χώρες.


Η ανακατανομή της γης είναι ένα τρέχον θέμα. Το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργήσιμης γης εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των λευκών. Έχοντας μέχρι στιγμής καταφέρει να πάρουν γη, βάσει της αρχής «αγοραστές και πωλητές που επιθυμούν να συναλλαγούν», οι αρχές υποστηρίζουν πως υπάρχει προοπτική μεγάλων απαλλοτριώσεων. Η κυβέρνηση σκοπεύει μέχρι το 2014 να μεταβιβάσει το 30% της καλλιεργήσιμης γης στους μαύρους Νοτιοαφρικανούς.



Η Νότιος Αφρική κατέχει την δεύτερη θέση της παγκόσμιας λίστας με τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που πάσχουν από AIDS. Περίπου ένας στους επτά πολίτες είναι μολυσμένος με τον ιό HIV, ενώ χορηγούνται δωρεάν, υπό τη μορφή κρατικής χορήγησης, αντιρετροϊικά φάρμακα.


Και το ηθικό δίδαγμα απ' όλα τα προηγούμενα;;; - Φέξε μου και γλίστρησα...

2 σχόλια:

Artanis είπε...

Φτώχια και κατάντια...Σε κανένα άνθρωπο δεν αξίζει αυτή η ζωή...

Δ. Μαγριπλής είπε...

το πιο ακραίο πρόσωπο του καπιταλισμού...ούτε και οι βουβουζέλες μπορούν να αφυπνίσουν συνειδήσεις, όσο δυνατά και αν μεταφέρουν την απόγνωση σε όλη τη γη...αντι να δούμε το έγκλημα ψάχνουμε για το γκολ...φυσικά όχι ο Ίσκιος μας....

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails