© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Ένα γράμμα για τις "Καμένες Πεταλούδες"

[Μετά χαράς δημοσιεύουμε μιαν επιστολή, την οποία σήμερα λάβαμε. Προέρχεται από την αγαπητική διάθεση του Φίλου ποιητή Διονύση Σέρρα. Τον ευχαριστούμε για την καλότητα των συναισθημάτων!
π. Π.Κ.]

Ζάκυνθος, 28.7.2010

Αγαπητέ π. Παναγιώτη,

Διατρέχοντας με άκαυτη χαρά και συγκίνηση τις αισθητές και νοητές / συμβολικές σου «Καμένες Πεταλούδες», δέξου απλά και ειλικρινά τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εξαίρετη συγκεντρωτική έκδοση της ποιητικής σου δημιουργίας, στο συμπλήρωμα της γόνιμης και σταθερά ποιοτικής 30χρονης πορείας σου. Δέξου, επίσης, και τα εγκάρδια ευχαριστήριά μου γι’ αυτό το προσωπικό μα και πολυφωνικό – πολυσύνθετο πόνημα και δώρημά σου, απ’ όπου ο ικανός και ευαίσθητος αναγνώστης, όπως και κάθε φίλος της ουσιαστικής και ηδύσημης Ποίησης, βγαίνει πλουσιότερος και καλύτερος, χαίροντας και αποκομίζοντας πολλά και επωφελή από τον αυθεντικό και ανθεκτικό «κόσμο» της σκέψης σου, της ψυχής σου και του από τα πρώτα κιόλας βήματά σου ώριμου και αναγνωρίσιμου (αισθητικά, υφολογικά, γλωσσικά, θεματικά…) Λόγου σου.

Ο άψογος στη μορφή και, βέβαια, στο περιεχόμενο πολυσέλιδος τόμος, χάρη στο δικό σου εκφραστικό «παρών» και χάρη στη θετική συμβολή όλων όσοι συνέβαλαν φιλοπνευματικά, σεβαστικά και αγαπητικά σ’ αυτό το καλαίσθητο και άρτιο αποτέλεσμα (Αντ. Σταμούλης, Δημ. Γ. Μαγριπλής, Αγγελική Κοκονάκη…), αποτελεί ξεχωριστή  τ ι μ ή  και για σένα, πρωταρχικά, αλλά και για τη σύγχρονη (πολυδοκιμαζόμενη) Ζάκυνθο, καθώς και για την όλη νεότερη Ποίησή μας, όπου όμως και πολλά αντιποιητικά, κοινότοπα και ασήμαντα και ανούσια συναντάμε.

Έργο και μαρτυρία ζωής, η συγκομιδή σου αυτή αποπνέει, εξελικτικά και ανοδικά, ουσία και ευρηματικότητα, ομορφιά και συγκίνηση, λυρισμό και στοχαστικότητα συνεχή, αυτογνωσία και ανθρωπογνωσία βαθιά, πλούτο έμπνευσης και γλώσσας ευφορία, αναδεικνύοντάς σε, δίκαια και συνολικά, σ’ έναν αληθινό και πιστό λειτουργό της Γνώσης και της Γραφής και σ’ ένα παραγωγικό και «μέγα χορηγό» δωρημάτων ή χαρισμάτων ποικίλων, μες στο ευρύ μα και μοναχικό «κοινόβιο» της Ζωής και της Τέχνης. Εκεί, όπου το απλοϊκό, το εύκολο, το μέτριο, το ελλιπές ή το στείρο, το εφήμερο κ.ά.π. δεν πρέπει να κατέχουν θέση μεγαλύτερη από εκείνη που τους «αξίζει»- στα μέτρα όσων θλιβερά, κατά τη «φύση» τους, τα δέχονται ή τα ανέχονται.

Από το πρώτο σου -χρονολογικά- ποίημα (δίχως το «σημάδι» ή το «στίγμα» του πρωτόλειου, που όμως και αυτό έχει τη σημασία του) και ώς την πρόσφατη συγκεντρωτική κατάθεσή σου άσβηστης «φλόγας» ή Πνοής ποιητικής, «κρατάς αναμμένα / τα σώματα πορείας» (το δικό σου και άλλων μέσα σ’ αυτό, όντας κι’ εσύ, σαν ύπαρξη πληθωρική, όχι ένας αλλά πολλοί) και μαστορικά και γενναιόδωρα «στήνεις απόχη με τον Λόγο σου», για να συλλέξουν καλότυχα, όσοι θέλουν και μπορούν, και ν’ απολαύσουν ευφρόσυνα και ανακουφιστικά / λυτρωτικά ό,τι υψηλό, ωραίο και δραστικό λιγοστεύει ή αφανίζει ανάγκες ψυχικές / πνευματικές- και ό,τι συγκροτεί και θρέφει την εσώτερη ή την «πέριξ Ερημία», σύμφωνα κ’ εδώ με τη δική σου «τοπιογραφία» ή σημειολογία.

Τι να πρωτοδιαλέξει και να τι να αναφέρει κάποιος, ενδεικτικά, από τον πλούτο της ποιητικής σου «ταυτότητας» ή «κοσμογραφίας», από τα λάμποντα μα και απαιτητικά «φωτοειδή» σου μιλήματα, από της «Χαρμολύπης σου τις μυρωδιές», από τ’ αρώματα και τους «καημούς της Άνοιξής» σου, από το τιμητικά, διδακτικά και ανεξίτηλα φιλοτεχνημένο «εικονοστάσιο» των δικών σου «αγίων», με κορυφαίους τούς Ρωμανό, Φόσκολο, Κάλβο, Σολωμό, Ελύτη, Ρίτσο κ.ά.π.; Ή από τη φιλόξενη «πινακοθήκη» σου άλλων αγαπητών σου μορφών και προσώπων, γνωστών ή όχι, ελασσόνων ή σημαντικών, επώνυμων ή ανώνυμων, αφανών ή μη, χθεσινών ή τωρινών, απόντων ή παρόντων…; Όλων αυτών, που το διάβα τους ή το «είναι» τους το σκιαγράφησες και το αθανάτισες, αναστατικά ή παραστατικά, με πινελιές λεκτικές, με εικόνες χρωματικές, με αναφορές πολυσύνθετες (εύληπτες ή υπαινικτικές, συμβολικές, ρεαλιστικές, ονειρικές…), με στοιχεία λιγότερο ή περισσότερο αποκαλυπτικά ή κρυπτικά…, όλα χαρακτηριστικά, γερά και αρμονικά ταιριασμένα ή επιλεγμένα για το πλάσιμο ή την «Κτίση» του δικού σου ποιητικού – ανθρωποκεντρικού σύμπαντος.

Όλ’ αυτά και άλλα πολλά, όπως και να τα δει, να τα κρίνει και να τ’ αποτιμήσει οποιοσδήποτε, είτε υποκειμενικά ή αντικειμενικά, μεροληπτικά ή αμερόληπτα, καλοπροαίρετα κλπ., δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει και να δεχτεί τη γνησιότητα και τη δυναμική του πηγαίου ταλέντου σου, την αμείωτη ποιότητα και τη λειτουργικότητα της γραφής σου, την προσφορά πολύμορφου και πολυδιάστατου γνωστικού, αισθητικού κ.ά., καθαρά ποιητικού υλικού, χωρίς πεζολογίες, κενολογίες, βερμπαλισμούς ή ρητορισμούς, περιττολογίες ή πλεονασμούς κλπ. κλπ. Το δικό σου υλικό, σε όλες σου τις συλλογές και σε όλες τις σελίδες σου, πλασμένο από χάδι και πόνο (ή Ανάσα) ψυχής, είναι προορισμένο και να πείσει για την αξία του και να μείνει «ζωντανό», ανέγγιχτο από τη φθορά ή τον φθόνο του Χρόνου. Έτσι, που να επιτρέπεται στον όποιο αδύναμο μα και υποψιασμένο για πολλά (για την πορεία μας, τη «φύση» μας, το τέλος, το Πριν και το Μετά…) να κρατά, αποθησαυριστικά, μέσα του και να ψιθυρίζει, σαν Εντολή καθοδηγητική, κάτι κι από τη δική σου Βίβλο, όπως π.χ. (ψήγμα ελάχιστο):

«- Σφιχτά στη φούχτα
κράτα ό,τι έχεις
κι αν καείς
νου να τηρείς
εόρτιο διάκοσμο
και μάτι απλό».

Εγκάρδιες ευχαριστίες, π. Παναγιώτη, και γι’ αυτή τη μες στην κάψα του Ιουλίου προσφορά σου, με όλες τις γνωστές από πριν ποιητικές σου συλλογές και με την ανέκδοτη «Καμένες Πεταλούδες», όπου ανάμεσα σε άλλα πολλά και ομόλογα φωτεινά «συμβάντα» διακηρύσσεται μια ακόμη Αλήθεια:

«όταν βλέπεις τα πράγματα με άλλο μάτι
το καλοκαίρι διαρκεί περισσότερο
ο κόσμος γίνεται πιο φωτεινός
διατίθεται δωρεάν
γιατ’ η ομορφιά είν’ εσωτερική υπόθεση…»

Από τη δική σου θερινή «δωρεά» κι απ’ αυτήν την «υπόθεση ομορφιάς» βγαίνουμε και πάλι κερδισμένοι, ξορκίζοντας την ακόρεστη απληστία πολλών, την πληκτική πεζότητα των γύρω, την ξηρότητα του καιρού και την όποια «δίψα» ή ασχήμια, με την προσφορά σου, ακόμη, να συντελεί, μαγικά ή θαυμαστά, ώστε «ο τόπος [ν’] ανοιξιάζει» και μέσα «στη χαλαλοή / [να] ερωτεύεσαι ήχους / τάφους [να] ειρωνεύεσαι».

Με το δικό σου «Δόξα σοι…» -στη Ζωή και στην Ποίηση- κλείνω τη μικρή αναφορά μου, μ’ αφορμή τούτο το ανεξάντλητο και άξιο κάθε επαίνου, διάκρισης ή βράβευσης δώρημά σου, ευχόμενος απ’ την καρδιά μου να συνεχίσεις γόνιμα, όπως μέχρι τώρα, την πνευματική – ποιητική σου σπορά και ανθοφορία, ώστε και πάλι να χαρούμε κάποια στιγμή μια ανάλογης ποιότητας και ομορφιάς συγκομιδή σου.

Με τις θερμές ευχαριστίες μου
Διονύσης Σέρρας

2 σχόλια:

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

-πολλά και θερμά συγχαρητήρια πάτερ για την συγκεντρωτική έκδοση Ποίησής σας.
-η επιστολή του φίλου σας και Ποιητή κ. Σέρρα μ' έχει εντυπωσιάσει και είναι μια επιστολή μεγάλης φιλολογικής αξίας που σκιαγραφεί την ποιητική και αδελφική φιλία σας- κυρίως δε διότι έρχεται σε σύντομο διάστημα μετά απ΄ την δική σας εκπληκτική παρουσίαση της πρόσφατης ποιητικής συλλογής του κ. Σέρρα.
-οφείλω τέλος να ομολογώ ότι η διατύπωση του κ. Σέρρα "ο ικανός και ευαίσθητος αναγνώστης, όπως και κάθε φίλος της ουσιαστικής και ηδύσημης Ποίησης, βγαίνει πλουσιότερος και καλύτερος, χαίροντας και αποκομίζοντας πολλά και επωφελή από τον αυθεντικό και ανθεκτικό «κόσμο» της σκέψης σου, της ψυχής σου και του από τα πρώτα κιόλας βήματά σου ώριμου και αναγνωρίσιμου (αισθητικά, υφολογικά, γλωσσικά, θεματικά…) Λόγου σου" εκφράζει και το δικό μου "αίτημα" ή μάλλον "προσδοκία" από την ποίηση με το καλύτερο τρόπο.
-γι' αυτά και γι' άλλα μ' άρεσε πολύ η επιστολή του..

P. Kapodistrias είπε...

@ Roni Bou Saba,

Με συγκινείς με τα ωραία σου λόγια! Όλα οφείλονται (και τα υμέτερα και τα του Σέρρα) στην καλή και φιλική σας διάθεση απέναντί μου, η οποία Σάς πείθει πως ό,τι κάνω είναι καλό. Ίσως πρέπει να μού γίνεται αυστηρότεροι!!!...

Ευχαριστώ!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails