© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Τιμώντας το "Άγιο Κορμάκι"












Με βαθιά συγκίνηση και αναπεπταμένη διάνοια γιορτάζουμε αυτές τις ημέρες οι Ζακυνθινοί όπου και να βρισκόμαστε, αλλά και όλοι οι φιλάγιοι, τον Προστάτη και Πολιούχο του νησιού μας, Διονύσιο τον θαυματουργό. Η περίπτωσή μας είναι ιδιάζουσα, θα θέλαμε. Αποδίδουμε σε Αυτόν (στο "Άγιο Κορμάκι", όπως χαραστηριστικά λέμε), όχι απλά την προς τους αγίους τιμή και προσκύνηση, αλλά και λατρεία. Πολλές φορές μάλιστα "προτιμάται" (!!!) και έναντι του ίδιου του Θεού... Ακόμη και άθεοι ή οι άσχετοι ως προς τα εκκλησιαστικά, ενώπιόν Του χαλαρώνουν την άρνηση ή την ένστασή τους.

Ιδού τα παράδοξα της θρησκευτικότητας των Ζακυνθίων! Ίσως επειδή ο και εν σώματι Παρών Άγιός μας θεωρείται ο δικός μας άνθρωπος, ο οποίος απολαμβάνει την αγιότητα, αποτελώντας το καταφύγιο και την παραμυθία του καθενός μας, ανά πάσα στιγμή και περίσταση. Δεν είναι λίγο αυτό, είναι το Παν!

Από 23ης έως 26ης κάθε Αύγουστο (ανάμνηση της μετακομιδής του από τα νησιά των Στροφάδων στη Ζάκυνθο, ιστορικό γεγονός του 1717) το νησί βρίσκεται σε γόνιμο αναβρασμό, εξαιτίας του μεγάλου πανηγυριού, στο οποίο παρίστανται χιλιάδες συνεορταστές από παντού. Η κορύφωση των εκδηλώσεων είναι η Λιτανεία του Αγίου στους δρόμους της πόλης μας, κάτι που -για εφέτος- συνέβη χθες το απόβραδο, απ' όπου και οι χαρακτηριστικές φωτογραφίες του Πορφύρη. Περισσότερο φωτορεπορτάζ όμως, μπορείτε να δείτε στο ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ. Όσον αφορά στον Εσπερινό εδώ, τα της θείας Λειτουργίας θα δείτε εδώ, ενώ φωτοστιγμές από τη Λιτανεία βρίσκονται εδώ.

7 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Χρόνια σας Πολλά και να γιορτάζετε πάντα.

Σημ.
Και μεις "Άγιο Κορμάκι" λέμε το δικό μας Άγιο Κορμάκι,και κατά περίπτωση Τον βάζουμε και Μάρτυρα: "Μα Εκείνο το Άγιο το Κορμάκι που είναι στη μέση τση Χώρας!"

Τατιάνα Καρύδη είπε...

(Παρένθεση) Σας έχω παραγγείλει και δεν λέει να φθάσει άλλο το βιβλίο στα χέρια μου..

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Βοήθειά μας και όλου του κόσμου
Και του χρόνου!

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

kiki είπε...

Και του χρόνου να είμαστε καλά!

P. Kapodistrias είπε...

@ ρεγγίνα,

Ευχαριστώ και ανταποδίδω εκ μέρους όλων!

Όσο για το βιβλίο, δεν ξέρω τι να πω... Πάρε πάλι τηλέφωνο. Τώρα, με τον Αύγουστο, όλα στο Ελλάντα πάνε πίσω...

P. Kapodistrias είπε...

@ Κυρά των Γλάρων,

Επίσης Καλή μου! Όλα τα καλά για όλο τον κόσμο!

P. Kapodistrias είπε...

@ Κική,

Όπως το λές! Μακάρι πάντα να σού φέρνει καλές ειδήσεις, όπως εφέτος!!!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails