© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Μια εργασία για τον "δαμαστή των λέξεων" Τάκη Βαρβιτσιώτη


Το 2001 ήταν για εμένα η χρονιά ενασχόλησης με το έργο του Θεσσαλονικέως Ποιητή και Ακαδημαϊκού Τάκη Βαρβιτσιώτη. Είχα την τιμή να μού αποστείλει σχεδόν όλα τα βιβλία του, συλλογές ή μεταφράσεις του, ως αντί-δωρα στα ημέτερα πτωχικά αποστελλόμενα κατά καιρούς μικροπονήματα. Έτσι δημιουργήθηκε μια γόνιμη -πιστεύω- επαφή, πολύ σεβαστική από πλευράς μου, φιλικότατη εκ μέρους του.

Με είχε θέλξει η αμεσότητα της γραφής του. Ενώ δεν είχε τίποτε περίτεχνο, ουδέποτε εξέπιπτε σε πεζόλογη ποίηση, ένα συχνότατο φαινόμενο που -ατυχώς- ενδημεί στα πέριξ. Ο εν λόγω Ποιητής, έχει καταφέρει να καταστήσει μεγαλειώδη τα Απλά. Η γραφή του είναι κατεξοχήν λυρική, δίχως λεκτικούς ακροβατισμούς. Μιλάει εντελώς καθημερινά, αλλά τούτο είναι Ποίηση εκ γενετής. Προσωπικά, ευφραίνομαι να την μελετώ!

'Ετσι μού προέκυψε μια απόπειρα δοκιμιακής πρόσβασης στο έργο του Βαρβιτσιώτη κι ένα αναθηματικό ποίημα σ' εκείνον. Όλα μαζί αποτέλεσαν την εργασία: Ο δαμαστής των λέξεων (Λόγος τιμής κι ένα ποίημα για τον Τάκη Βαρβιτσιώτη), η οποία πρωτοδημοσιεύτηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό της Άμφισσας Τετράμηνα, τον Χειμώνα 2003-2004 (τεύχος 70-72, σσ. 5395-5425), κυκλοφόρησε μάλιστα και σε ανάτυπο

Η ταπεινή προσπάθειά μου, την οποία μάλιστα επέδωσα στον κ. Βαρβιτσιώτη ο ίδιος, στις 19 Ιουνίου 2004, κατά την δειλή επίσκεψή μου στο σπίτι του επί της Εγνατίας,  τού άρεσε και τον συγκίνησε πολύ, όπως ευγενικά είπε, συμπεριελήφθη μάλιστα ολόκληρη (πλην του ποιήματος) στον β΄ τόμο των κριτικών κειμένων για το ποιητικό έργο του, που με τίτλο Τιμή στον Τάκη Βαρβιτσιώτη κυκλοφόρησαν από τη Μικρή Φιλολογική / Μπίμπης, Θεσσαλονίκη 2007, σσ. 114-128. 

Σήμερα την δημοσιεύουμε ολόκληρη στη Βιβλιοθήκη μας παραΘέματα λόγου ex libris, ώστε να έχουν την ευκαιρία οι διαδικτυακοί αναγνώστες μας να στρέψουν την προσοχή τους στη σημαντική αυτή προσωπικότητα, ο οποίος, αν και σε πολύ προχωρημένη πλέον ηλικία (διάγει ήδη το 95ο έτος του), συνεχίζει να παρηγορεί από τη Συμπρωτεύουσα τον απαρηγόρητο σύγχρονο άνθρωπο, με την ηπιότητα και τη θαλπωρή της γραφής του. Απλώς, κάντε κλικ εδώ.

π. Π.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails