© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

"Ο έρωτας του απόλυτου" σε "Διαδρομές αγάπης και γνώσης"

Παρουσίαση: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Δύο νέα βιβλία είχε την ευγένεια να μού αποστείλει, προεορτίως, ο παμφίλτατος συναδελφός π. Βασίλειος Θερμός. Πρόκειται για το "Ο έρωτας του απόλυτου. Διαδρομές πάνω στην αιώνια διαπάλη μεταξύ φαντασίωσης και πραγματικότητας στην ανθρώπινη ζωή" και το "Διαδρομές αγάπης και γνώσης". Και τα δύο έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Την αγωνία του ευαίσθητου συγγραφέα και έγκριτου διανοητή "για κάτι υπόθεσες ψυχικές" (κατά τη σολωμική έκφραση) και πώς αυτές δύνανται να τακτοποιηθούν, όταν είναι παγκοίνως πλέον παραδεκτό ότι η κατεξοχήν Κρίση διαδραματίζεται στον ψυχικό λαβύρινθο ενός εκάστου.

Τούτο, εάν το παραδεχθούμε και το αντιμετωπίσουμε, υπάρχει ελπίδα υπέρβασης και διάσωσης. Εάν όχι, θα κονταροχτυπιόμαστε εμείς οι ίδιοι με τον αυτισμό μας, δίχως να μπορούμε ν' ανακαλύψουμε την δι-έξοδο, η οποία συνήθως βρίσκεται μπροστά μας, αλλά οι τσίμπλες (για τις οποίες μιλά η Αποκάλυψη του Ιωάννη) καθίστανται πολλές φορές ικανότερες και επιδεξιότερες από τη χλιαρή βούλησή μας για υπέρβαση.

Ο π. Βασίλειος Θερμός στη Μπόχαλη Ζακύνθου, 24.7.2009. Φωτό: π. Π. Κ.
Ο π. Βασίλειος Θερμός έχει ένα σημαντικό προτέρημα: Θερμότητα λόγου και θερμό λογισμό! Γράφει, όχι μονάχα de profundis, αλλά με επιστημονική αγάπη προς το σύγχρονο αναγνωστικό κοινό της πατρίδας μας, όχι απαραίτητα προς το λεγόμενο θρησκευόμενο κοινό. Τα βιβλία του -κατ' εμέ- ευωδιάζουν εκκλησιαστικότητα και ουδόλως θρησκευτικότητα. Αυτή η καθαρή διάκριση ποιότητας τού προσθέτει και πάμπολλους φίλους και φανατικούς εχθρούς. Αχ, αυτός ο φανατισμός των εν Ελλάδι θρησκευομένων... Μια θλίψη είναι... Τυρβαζόμενοι περί πολλά, χάνουν το Έν, για το οποίο υπάρχει η πραγματική χρεία. Τι να κάνουμε όμως; Ο χωρών, χωρείτω! Και ο π. Βασίλειος, διακονώντας αδιάπτωτα το Έν, με όση καθαρότητα διαθέτει, μάς καλεί ξανά και ξανά στην ψαύση του Απόλυτου και την κατάκτηση της Αυθεντικότητας, από την έλλειψη της οποίας πάσχει ο σύγχρονος άνθρωπος.


Ο έρωτας του απόλυτου
Εκδόσεις Αρμός, 2010, σελ. 156

Εραστές του απόλυτου. Αυτή είναι η θεϊκή δωρεά μας, αλλά θα μπορούσε να αποβεί και η καταστροφή μας. Αν δε το επιδιώξουμε, προδίδουμε τη φύση μας και την αποστολή μας. Αν ταυτόχρονα δεν αποδεχθούμε την σχετικότητα της πραγματικής ζωής, τυραννούμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Ολόκληρος ο προσωπικός και ο συλλογικός μας βίος ξετυλίγεται πάνω σε αυτή την προσπάθεια ισορροπίας, στη διαπάλη μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Αυτή την ισορροπία προσπαθεί να υπηρετήσει το βιβλίο ετούτο. Πραγματεύεται ζητήματα όπως η ιδεολογία και ο ολοκληρωτισμός, η ενοχή και η τελειομανία, η αρετή και τα κίνητρα, ο ναρκισσισμός και η ταπείνωση, το μίσος και η αγιότητα...

 
 
Διαδρομές αγάπης και γνώσης
Εκδόσεις Αρχονταρίκι, 2010, σελ. 264

Το βιβλίο αυτό επισκοπεί πλήθος διαδρομών της ανθρώπινης ζωής. Κάποια θέματά του εμπνέονται από διαδρομές που έχουμε συνειδητά επιλέξει να ακολουθήσουμε, ενώ άλλα αναφέρονται σε πορείες και συναντήσεις που βρέθηκαν στον δρόμο μας. Αφού ως πολίτες του κόσμου εκτιθέμεθα σε πολλές και ποικίλες εμπειρίες που δοκιμάζουν την αντοχή και της ψυχής μας και των απόψεών μας.

Και τα δύο είδη διαδρομών, εκούσια και ακούσια, απαιτούν αγάπη και γνώση για να διανυθούν. Η μία να συμπληρώνει τα κενά της άλλης.

Όσα κείμενα και ομιλίες φιλοξενούνται εδώ, επιχειρούν να ανταποκριθούν κάπως στη διπλή πρόσκληση που μας απευθύνουν οι "στροφές" των διαδρομών με τις εκπλήξεις που κρύβουν. Να προσφέρουν χρήσιμη γνώση στη διάνοιά μας και να ευαισθητοποιήσουν την καρδιά μας στην αγάπη. Επειδή η ζωή δεν βγαίνει πέρα χωρίς γνώση και αγάπη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails