© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Για τον Παπαδιαμάντη και την εποχή του

Στην καλή και επιτυχημένη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» παρουσιάστηκε στις αρχές του 1999 το έργο του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ.

Ο  κυρ Αλέξανδρος, γόνος της Σκιάθου, δεν κατάφερε ποτέ να ζήσει μακριά από το νησί του και, μετά από τη δυσκολία του να προσαρμοστεί στην Αθήνα, επιστρέφει στη γενέθλια γη. Τα μυθιστορήματά του κλείνουν την εποχή του νεοελληνικού ρομαντισμού και τα διηγήματά του αποτελούν την αρχή του νεοελληνικού ρεαλισμού και της ρεαλιστικής ηθογραφίας. Ο Παπαδιαμάντης αναδεικνύεται σε εξαίσιο μελετητή της ανθρώπινης ψυχολογίας και των ηθών της εποχής του. Γνωρίζοντας αγγλικά και γαλλικά εργάζεται ως μεταφραστής σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ ταυτόχρονα δημοσιεύει σ’ αυτά, τα μυθιστορήματα και τα διηγήματα του.

Διακεκριμένοι άνθρωποι του πνεύματος παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα του μεγάλου Σκιαθίτη, διαφωνούν με την άποψη που θέλει να τον αποκαλεί «Κοσμοκαλόγερο» και αποκαλύπτουν την ανθρώπινη διάσταση του πεζογράφου, σημειώνοντας την αγάπη του για τις γυναίκες, την ερωτική ένταση που ενυπάρχει στο έργο του και την αληθινή και βαθιά πίστη του στην Ορθοδοξία. Μέσα από πλήθος εικόνων της Σκιάθου, φωτογραφιών του πεζογράφου και άλλων ομοτέχνων του, αλλά και με την ανάγνωση αποσπασμάτων από διηγήματά του συμπληρώνεται η εικόνα του μεγάλου Έλληνα πεζογράφου.

Το ντοκιμαντέρ αντλούμε ξανά από το πολύτιμο Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ και μπορείτε να το παρακολουθήσετε κάνοντας κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails