© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ένα Μουσείο υπερΜοντέρνας Τέχνης στο Μόναχο: Museum Brandhorst


Είναι πάντα 30 Ιουνίου 2010, στη Συνοικία των Μουσείων (τη λεγόμενη Kunstareal) του Μονάχου. Λέμε, σε μιαν ολόκληρη ημέρα να εξαντλήσουμε τις μουσειακές δυνατότητες της σπουδαίας αυτής Γειτονιάς και βεβαίως να... εξαντληθούμε από την πρόσληψη τόσων και τόσων εκθεμάτων ύψιστης Τέχνης.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην Theresienstrasse 35a, όπου υπάρχει το Museum Brandhorst, η πλέον πρόσφατη προσθήκη στη Συνοικία των Μουσείων. Πρόκειται για μια συλλογή της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης (έργα ζωγραφικής, γλυπτά και εγκαταστάσεις) από τους Udo και Anette Brandhorst.


Η εν λόγω μοναδική συλλογή των Brandhorst, άνοιξε για το κοινό τον Μάιο του 2009, σε ένα συναρπαστικό κτίριο που σχεδιάστηκε με την αρχιτεκτονική πρακτική των Sauerbruch Hutton. Η αρχιτεκτονική του κτηρίου και τα πρωτοποριακά έργα που περικλείονται, βηματίζουν την Τέχνη στον 21ο αιώνα, καθιστώντας την πόλη μαγνήτη των απανταχού φιλότεχνων. Τα έργα ζωγραφικής, γλυπτά και εγκαταστάσεις παρέχουν μιαν αισθητική εμπειρία εξαιρετικής αμεσότητας και ποικιλομορφίας, σε αντίθεση με ό,τι σχεδόν κάθε άλλη ιδιωτική συλλογή στη Γερμανία.


Από την αρχή της κοινής συλλογικής δραστηριότητάς τους, οι Udo και Anette Brandhorst δεν ενδιαφέρθηκαν μόνο για τις καλές τέχνες, αλλά και για τη λογοτεχνία. Η προσοχή τους εστιάσθηκε στη σύμπραξη ζωγράφων και ποιητών ειδικότερα. Αυτό διαπιστώνεται εντυπωσιακά από τις 112 πρωτότυπες εκδόσεις βιβλίων με έργα Πικάσο. Έργα σε χαρτί από τους Kasimir Malevich, Kurt Schwitters, Joan Miró και πάμπολλους άλλους συναπαρτίζουν τον τομέα αυτόν της Συλλογής.


Έργα καλλιτεχνών του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, προερχόμενα από διεθνείς εκθέτες της σύγχρονης τέχνης, υπάρχουν στο Μουσείο. Με περισσότερα από 60 έργα του Cy Twombly -πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και σχέδια- η Συλλογή Brandhorst παρέχει στους επισκέπτες μια μοναδική εικόνα της δημιουργικής ανάπτυξης του Καλλιτέχνη.


Ο πρωτοπόρος Αμερικανός εκφραστής τής Pop Art, Άντι Γουόρχολ, εκπροσωπείται επίσης από μια πληθώρα έργων από όλες τις δημιουργικές φάσεις του, μια συλλογή που δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη. Ονόματα που διαπιστώσαμε γύρω μας, είναι των: Joseph Beuys, Mario Merz, Γιάννη Κουνέλλη, Sigmar Polke, Georg Baselitz, Gerhard Richter, Μπρους Νάουμαν, Damien Hirst, Jean-Michel Basquiat, Mike Kelley. Μ' ένα λόγο, μπορούμε να πούμε ότι η Συλλογή Brandhorst περιλαμβάνει σήμερα πάνω από 700 έργα Τέχνης.


Ας αυτοξεναγηθούμε, λοιπόν! Δεύτε, εισπράξτε την αίσθηση του Χρώματος!































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails