Κατατοπιστικό σημείωμα του Διευθυντή του Περιοδικού και συνεργάτη μας ΔΙΟΝΥΣΗ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗ
O Όθων εκλέχθηκε βασιλιάς της Ελλάδας το 1832 μετά την άρνηση του πρώτου υποψηφίου τον οποίο επέλεξαν οι Μεγάλες Δυνάμεις, του Λεοπόλδου της Σαξονίας, να δεχθεί τον ελληνικό θρόνο (ο Λεοπόλδος έγινε κατόπιν βασιλιάς του νεοσύστατου Βασιλείου του Βελγίου). Στις 25 Ιανουαρίου 1833 ο ανήλικος βασιλιάς αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο, εν μέσω λαϊκών επευφημιών, συνοδευόμενος από τριμελή Αντιβασιλεία Βαυαρών, που θα κυβερνούσε μέχρι αυτός να ενηλικιωθεί το 1835, και πολυμελή βαυαρικό τακτικό στρατό. Η περίοδος της Αντιβασιλείας κράτησε από το 1832 μέχρι το 1835 και υπήρξε εξαιρετικά σκληρή. Από τα πρώτα διατάγματα ήταν η διάλυση των ελληνικών στρατιωτικών σωμάτων των οπλαρχηγών. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και κάποιες εξεγέρσεις πνίγηκαν στο αίμα. Συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν πολλοί γνωστοί καπετάνιοι. Eυθύς εξ αρχής, η συμπεριφορά του Όθωνα χαρακτηριζόταν από αναποφασιστικότητα, σχολαστικότητα και αυταρχισμό, με συνέπεια να έρχεται επανειλημμένα σε προστριβές ακόμη και με το στενό αυλικό περιβάλλον του.
Κατά την περίοδο της δεκαετούς απολυταρχικής διακυβέρνησης του Όθωνα έγιναν εντούτοις τα πρώτα βήματα για τη διοικητική οργάνωση της χώρας, οργανώθηκε η δικαιοσύνη, θεσπίστηκαν ορισμένα βασικά νομοθετήματα όπως ο Εμπορικός Νόμος, ο Ποινικός Νόμος, οι Νόμοι για την Πολιτική και την Ποινική Δικονομία, ιδρύθηκε η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και το 1834 η πρωτεύουσα του βασιλείου μεταφέρθηκε από το Ναύπλιο στην Αθήνα. Πρόθεση του Όθωνα υπήρξε επίσης η δημιουργία νοσοκομείων και σχολείων στην Ελλάδα· το 1837 ίδρυσε το Πολυτεχνικό Σχολείο στην Αθήνα, έτος κατά το οποίο νυμφεύθηκε στη Γερμανία τη δούκισσα Αμαλία του Ολδεμβούργου, χωρίς να ενημερώσει την κυβέρνηση.
Εντούτοις, η διοίκηση του Κράτους ήταν έντονα συγκεντρωτική και γραφειοκρατική, με νομοθεσία εισηγμένη χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ιδιομορφίες. Τα μέλη της Κυβέρνησης μοιραζόντουσαν ως προς την εύνοια ανάμεσα στους Αντιβασιλείς. Η γενική δυσαρέσκεια από την εσωτερική και εξωτερική πολιτική που ασκούσε η αντιβασιλεία και ο βασιλιάς Όθωνας, το αίτημα των απλών ανθρώπων για δίκαιη διακυβέρνηση και η κακή οικονομική διαχείριση με την πτώχευση που ακολούθησε, οδήγησαν στην εξέγερση του 1843 και στην εισαγωγή του πρώτου Συντάγματος της ανεξάρτητης Ελλάδας.
Ο Όθων τελικά παραχώρησε το Σύνταγμα του 1844 αλλά η νέα κυβέρνηση ζητούσε από τον βασιλιά όχι μόνο αμνηστία αλλά και την απονομή μεταλλίου στους πρωτεργάτες της Επανάστασης. Αρχικά δεν συμφώνησε, αλλά τελικά πιέστηκε από τις Δυνάμεις, υποχώρησε και έγινε δεκτός από τον λαό και τον στρατό. Η νύχτα της 3ης Σεπτεμβρίου σηματοδότησε το τέλος της απόλυτης μοναρχίας στην Ελλάδα.
Το ιταλικό Risorgimento ενέπνεε τους Έλληνες, οι οποίοι πίστευαν ότι οι Ιταλοί μετά από τη νίκη τους επί της Αυστρίας θα προχωρούσαν στην απελευθέρωση των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής. Ο λαός περίμενε από τον Όθωνα ενεργή δράση, αλλά εκείνος δίσταζε, και κατηγορήθηκε για φιλοαυστριακά αισθήματα. Ο Τύπος στρεφόταν ανοιχτά κατά του βασιλιά και στη Βουλή ενισχύθηκε η αντιπολιτευτική παράταξη.
Οι εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας ήταν ραγδαίες, καθώς εκφράστηκε για πρώτη φορά η «Μεγάλη Ιδέα», η οποία κυριάρχησε ως σύνθημα στην πολιτική ζωή ώς το 1924. Παράλληλα, ξέσπασε ο Κριμαϊκός Πόλεμος (1853-1856), με την Ελλάδα να παραμένει μεν ουδέτερη, αλλά υπό αγγλογαλλική κατοχή (1854-1857).
Στο εσωτερικό, η ανοιχτή παρέμβαση του Όθωνα στην πολιτική ζωή, η απουσία διαδόχου και η αντιλαϊκή του πολιτική είχαν ως αποτέλεσμα την Επανάσταση του 1862 και την έξωση του βασιλικού ζεύγους από τη χώρα, τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου. Κατέφυγαν στο Μόναχο και αργότερα στο Μπάμπεργκ, αλλά ο Όθων δεν παραιτήθηκε επίσημα από το θρόνο. Κάποιοι ιστορικοί αναφέρουν ότι ο Όθων αγάπησε την Ελλάδα όσο τίποτε άλλο, όχι όμως και τους Έλληνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου