© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Τα Κανάρια Νησιά και ο Πορτογάλος Νομπελίστας Ζοζέ Σαραμάγκου

στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών

Με τίτλο «Τα νησιά Τσίου-Τσίου» θα μιλήσει η κ. Κατίνα Βλάχου στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού, Μουράγια - Κέρκυρα) την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011 και ώρα 20.00. Τα νησιά αυτά (επτά τον αριθμό) βρίσκονται καταμεσής στον Ατλαντικό, πέρα από την Αφρική, και πρόκειται βέβαια για τα Κανάρια Νησιά. Το ένα από αυτά ονομάζεται Φουέρτεβεντούρα («οχυρό ή κάστρο βεντούρα»), κι η κ. Κατίνα Βλάχου (ως Βεντούρα από τον εκ μητρός παπού της) κάνει θαυμάσιο χιούμορ με τη σύμπτωση. Με αφορμή ωστόσο τα νησιά αυτά, η κ. Κατίνα Βλάχου ταξιδεύοντας κατά κύριο λόγο «συνομιλεί» με τον νομπελίστα Πορτογάλο συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου, τον αγαπημένο της συγγραφέα, ο οποίος έζησε μεταξύ Λισσαβόνας και Καναρίων νήσων.

Ο Ζοζέ Σαραμάγκου, πεζογράφος, ποιητής, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και στο λυκόφως της ζωής του οργισμένος μπλόγκερ, γεννήθηκε το 1922 στην Αζινιάγκα της Πορτογαλίας από αγροτική οικογένεια, κι έγινε ένας από τους πλέον γνωστούς συγγραφείς της χώρας του, κυρίως χάρη στα μυθιστορήματα του, που έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε 25 χώρες. Το 1998 του απονεμήθηκε το πολυαναμενόμενο από την Πορτογαλία Νόμπελ Λογοτεχνίας, το πρώτο πορτογαλικό Νόμπελ, ενώ έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο 2010, σε ηλικία 88 ετών.

Παρά το Νόμπελ και την διεθνή αναγνώριση, ο Πορτογάλος συγγραφέας αποδείχτηκε και στη συνέχεια εξαιρετικά παραγωγικός, και πάντα πρόθυμος να στηλιτεύσει τις παρεκτροπές των απανταχού ισχυρών. Κύκνειο άσμα του Σαραμάγκου έμελλε να είναι ο «Κάιν» (2009), μια νουβέλα με πρωταγωνιστές «τον Κάιν, τον Θεό και την ανθρωπότητα», που προκάλεσε βίαιες αντιδράσεις, όπως άλλωστε και όλα σχεδόν τα βιβλία του. Είναι το βιβλίο που συνοδεύει την κ. Κατίνα Βλάχου στο αεροπορικό της ταξίδι προς τα «ξεβαφτισμένα» από την ίδια Κανάρια Νησιά.

Η εκδήλωση θα συνοδευτεί από προβολή βίντεο που επιμελήθηκαν η Κατίνα Βλάχου, ο Στέφανος Καφαράκης κι ο Σπύρος Βλάχος, σε μετάφραση των Pourder Iztueta Galindez, Daniel Estrada και Mikaela Desssyla, και μουσική του Gheorghe Zamfir. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails