Επιμέλεια παρουσίασης: π. Παναγιώτης Καποδίστριας
Όσοι μάς παρακολουθούν θα θυμούνται ασφαλώς ότι πέρυσι, τέτοιο καιρό, ετοιμαζόμασταν για τη μεγάλη Συναυλία της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας στο Μόναχο, σε μουσική σύνθεση της Κωνσταντίας Γουρζή και ποίηση δική μου, στο πλαίσιο των μουσικών δρώμενων Paradisi Gloria 2010.
Όσοι μάς παρακολουθούν θα θυμούνται ασφαλώς ότι πέρυσι, τέτοιο καιρό, ετοιμαζόμασταν για τη μεγάλη Συναυλία της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας στο Μόναχο, σε μουσική σύνθεση της Κωνσταντίας Γουρζή και ποίηση δική μου, στο πλαίσιο των μουσικών δρώμενων Paradisi Gloria 2010.
Στην μεγάλη επιτυχία, που σημείωσε η Συναυλία, συνετέλεσαν καθοριστικά τέσσερις σημαντικοί άνθρωποι της Μουσικής Τέχνης: Η συνθέτρια και καθηγήτρια στην Ανώτατη Ακαδημία του Μονάχου Κωνσταντία Γουρζή, ο μαέστρος Ulf Schirmer, ο ψάλτης Βασίλης Αγροκώστας και ο βιολιστής Μιλτιάδης Παπαστάμου.
Ένα χρόνο μετά, αναζητάμε τα ίχνη των τεσσάρων ανωτέρω Μουσικών. Τι κάνουν σήμερα, τι σκέφτονται, πού είναι; Ας τους πάρουμε έναν-έναν!
Κωνσταντία Γουρζή
Ανάμεσα στα πολλά και διάφορα, με τα οποία δραστηριοποιείται η καλή Ελληνίδα συνθέτις και διευθύντρια ορχήστρας, στεκόμαστε σε μιαν αξιοπρόσεκτη συνέντευξη, που παραχώρησε στην Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, στις 30 Απριλίου 2011 (στην Ίσμα Μ. Τουλάτου), όπου μιλάει για τον τρόπο με τον οποίον μάς βλέπουν πια οι Γερμανοί και πώς θα μπορούσαμε να υπερβούμε την Κρίση.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει: "Η αλήθεια είναι ότι πέρυσι υπήρχε μια έξαρση αναφορικά με τη χώρα μας. Αυτό το ένιωσα έντονα και η ίδια μιλώντας με φίλους και συναδέλφους. Ο φόβος του Γερμανού να αναλάβει την ευθύνη μιας προβληματικής οικονομικά χώρας ήταν μεγάλος. Άκουγες, φερ' ειπείν φράσεις του τύπου 'εσείς τα κάνατε θάλασσα, εμείς θα την πληρώσουμε;'. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, όμως, τα πράγματα διαφοροποιήθηκαν. Οι άνθρωποι άρχισαν να σκέπτονται και να συνειδητοποιούν ότι δεν είναι η Ελλάδα το πραγματικό πρόβλημα αλλά το ίδιο το σύστημα, το οποίο εδώ και αρκετές, όπως είναι πλέον φανερό, δεκαετίες λειτουργούσε με λάθος τρόπο και οδήγησε σε όλες αυτές τις καταστάσεις".
Παρακάτω συμβουλεύει με περίσκεψη: "Μεγάλη ευθύνη άλλωστε σε αυτή την πορεία έχουμε κι εμείς οι πολίτες. Ας μην τα ρίχνουμε αποκλειστικά στους πολιτικούς. Βεβαίως, από κάπου άρχισε όλο αυτό. Αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν θα εξελισσόταν σε αυτόν τον βαθμό αν δεν έβρισκε πρόσφορο έδαφος. Εμάς τους Έλληνες μάς κυνηγά ένα ιστορικό κόμπλεξ σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη: η περίοδος της Τουρκοκρατίας και το γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις της κοινωνίας, της τέχνης, του τρόπου ζωής αλλού. Ωστόσο ευθύνη και σκοπός κάθε λαού αλλά και κάθε μεμονωμένου πολίτη είναι να διαφυλάξει τις ρίζες του. Κυνηγώντας τον 'εξευρωπαϊσμό' μας μέσω του άκρατου καταναλωτισμού κάπου χάθηκε η μπάλα".
Και συνεχίζει με φράσεις ουσιαστικότατες: "Αν μέσα σε αυτή την κατάσταση μπορέσουμε να γίνουμε ξανά δημιουργικοί, θα είναι πραγματικά ευχής έργον. Πρέπει να συγκεντρωθούμε στο τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας, μέσα από παρέες και ομάδες, και όχι να τα περιμένουμε όλα από την Πολιτεία, από το Κράτος, όπως μάς αρέσει να λέμε στην Ελλάδα, έτσι, απρόσωπα και ανέξοδα".
Και καταλήγει αποφασιστικά: "Πιστεύω πως, αν κάποιος αισθάνεται ότι έχει κάτι να προσφέρει, τώρα είναι η ιδανική στιγμή να το κάνει"!!!
Ulf Schirmer
Ο εξαίρετος αυτός μαέστρος και από το 2006 άξιος Καλλιτεχνικός Διευθυντής τής Münchner Rundfunkorchester (Munich Radio Orchestra), είχε τη χαρά να ανανεωθεί πριν δύο εβδομάδες η σύμβασή του με τη Βαυαρική Ραδιοφωνία έως τις 31 Αυγούστου 2017, καθώς η προηγούμενη λήγει τον Αύγουστο του 2012. Μέχρι τότε θα έχει την ευκαιρία να εργασθεί εντατικότερα για την ανάδειξη του μουσικού σχήματος που προΐσταται σε παγκόσμιο πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για τα παγκόσμια μουσικά πράγματα.
Ο ίδιος δήλωσε ευχαριστημένος για τα πέντε επιπλέον χρόνια περιπλάνησης μες από υπέροχα τοπία στην ιστορία της μουσικής με την Ορχήστρα Ραδιοφωνίας του Μονάχου"! Αυτό τον καιρό ο Schirmer εργάζεται για τις φετινές του Paradisi Gloria (2011). Τον ακούμε να κάνει σχετικές δηλώσεις στο βίντεο που ακολουθεί:
Βασίλης Αγροκώστας
Ο καλλίφωνος Ψάλτης και Καθηγητής Μουσικής από τον Βόλο, αυτό τον καιρό προετοιμάζεται για μια πολυσήμαντη παρουσία. Στις 4 Ιουνίου εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής, στη σειρά ΓΕΦΥΡΕΣ, στα έργα α) Δημήτρη Μαραγκόπουλου: «Μελίτα Γκαμπές», κοντσέρτο-σουίτα για λύρα, παραδοσιακά όργανα και φωνή και β) Simon Shaheen: Κοντσέρτο για ούτι αρ. 1, σε ντο ελάσσονα.
Σολίστ: Βασίλης Αγροκώστας λύρα, σουραύλι, φωνή. Simon Shaheen ούτι. Συμμετέχει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Στη μουσική διεύθυνση θα είναι ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης. Τη σειρά Γέφυρες διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.
Μιλτιάδης Παπαστάμου
Πολλά και διάφορα εργάζεται ο χαμογελαστός κι εξαίρετος βιολονίστας, εμείς όμως ξεχωρίζουμε το -κατά τη γνώμη μας- εξαισιότερο, το οποίο υπερβαίνει κάθε ιδεατή διάκριση, κάθε βραβείο, κάθε επαγγελματική επιτυχία. Μαζί με την σύντροφο της ζωής του, τη Σοφία Παπάζογλου (τη γνωστή και καλή καλλιτέχνιδα) ευλογήθηκαν, πριν μερικούς μήνες, να αποκτήσουν την κόρη τους!!! Τι το καλύτερο και ανώτερο;;;
1 σχόλιο:
Συγχαρητήρια πότε θα τ΄ ακούσουμε στη Ζάκυνθο;
Δημοσίευση σχολίου