© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

«Μουσεία Λογοτεχνών: Συνάντηση στο Σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο»


Με μεγάλη επιτυχία, με αφορμή το Έτος Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από το θάνατο τού μεγάλου Σκιαθίτη λογοτέχνη, ο Σύλλογος Μουσειοπαιδαγωγών Ελλάδας, ο Δήμος Σκιάθου και το Σπίτι-Μουσείο Α. Παπαδιαμάντη, οργάνωσαν την Παρασκευή 25 Ιουνίου, ημερίδα με θέμα: «Μουσεία Λογοτεχνών: Συνάντηση στο Σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο».

Στην ημερίδα είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι από διάφορα Μουσεία Λογοτεχνών της χώρας - Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη της Κρήτης, Μουσείο Παλαμά Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Μουσείο Διονυσίου Σολωμού Κέρκυρας, Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων – καθώς και εκπρόσωποι από τον εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό χώρο.








Σκοπός της ημερίδας ήταν η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των Μουσείων Λογοτεχνών και η προώθηση της συνεργασίας για τη διεύρυνση του κοινωνικού και εκπαιδευτικού ρόλου αυτής της ιδιαίτερης κατηγορίας μουσείων της χώρας μας αλλά και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής.

Στην Ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπούρτζι, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Σκιάθου Νίκος Πλωμαρίτης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Μουσειοπαιδαγωγών Ελλάδος Χαρά Κανάρη.

Ομιλητές ήταν:

• η Αθηνά Παπαγεωργίου, Διευθύντρια του Μουσείου Α. Παπαδιαμάντη, η οποία μίλησε με θέμα: «Λογοτέχνες στο Σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: Χθες και Σήμερα»,

• η Βαρβάρα Τσάκα, Έφορος του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, η οποία μίλησε με θέμα: «Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη. Μια κιβωτός μνήμης, γνώσης και Ψυχαγωγίας»,

• η Δήμητρα Γαβρίνα, Μουσειοπαιδαγωγός Ι΄ ΕΠΚΑ Δελφών, Εκπρόσωπος του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η οποία μίλησε με θέμα: «Μεσολόγγι: Το Μουσείο Παλαμά στην Ιερά Πόλη»,

• η Αναστασία Φακίδου, Εκπαιδευτικός, Υποψ. Διδ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «Καλησπέρα κυρ Αλέξανδρε; Θα μας πεις μια ιστορία;»,


• ο Περικλής Παγκράτης, Πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών με το θέμα: «Το Μουσείο Διονυσίου Σολωμού Κέρκυρας»

Το απόγευμα έγινε Ξενάγηση στο Σπίτι-Μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από τη διευθύντρια του Μουσείου κ. Αθηνά Παπαγεωργίου, ενώ η Θεοδοσία Ράπτου, Δασκάλα, Μουσειοπαιδαγωγός, συντόνισε ένα παιχνίδι με τίτλο: «Με τις λέξεις του Παπαδιαμάντη: Μικρός Δημιουργικός Αποχαιρετισμός», στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι σύνεδροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails