© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Στιγμές από το μεγάλο Αφιέρωμα στο ζακυνθινό Ταμπουρλονιάκαρο του Κέντρου Λόγου Μπανάτου «Αληθώς»

Ρεπορτάζ / φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας
Μια μεγάλη συγκέντρωση λαού, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο Β΄, τον Επίσκοπο Φωτικής κ. Διονύσιο, τον Αντιδήμαρχο Αρκαδίων Διονύσιο Τουρκάκη, τον Πρόεδρο Μπανάτου Χαράλαμπο Κοντονή, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τον Πρόεδρο της Εθελοντικής Ομάδας Μπανάτου Σπύρο Κοντονή, ορισμένους φιλομαθείς και φιλίστορες ιερείς, ευάριθμους ανθρώπους των Γραμμάτων, της Επιστήμης, των Τεχνών και της Λαογραφίας, πραγματοποιήθηκε απόψε το δειλινό, στο ευρύχωρο επάνω πλάτωμα του ναού της Φανερωμένης Μπανάτου, με την ευκαιρία της 2ης εκδήλωσης του "Αληθώς", του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Μπανάτου, που -ως γνωστόν- ιδρύθηκε πρόσφατα!

Η εκδήλωση ήταν λαογραφικού περιεχομένου και αφορούσε στην διαχρονία του Ζακυνθινού Ταμπουρλονιάκαρου.


Την εκδήλωση άνοιξε ο υπεύθυνος τού «Αληθώς» Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος ευχαρίστησε όλους για την αθρόα παρουσία τους στις μορφωτικές εκδηλώσεις του Κέντρου Λόγου. «Αυτές οι εκδηλώσεις», είπε, «αποτελούν την δική μας πολιτιστική απάντηση - αντίδραση στην περιρρέουσα ζοφερή ατμόσφαιρα της Κρίσης, τής εντός εκτός Κρίσης, που μάς ταλανίζει τελευταία ως έθνος και οντότητες».


Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο υπό παραίτησιν Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος συνεχάρη με πολύ θερμά λόγια τόσο τον π. Παναγιώτη -Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπό του κατά την 17ετή αρχιερατεία του στη Ζάκυνθο- για τις πρωτοβουλίες του, όσο και την φιλοπρόοδη Ενορία του Μπανάτου για την δραστηριότητα τού Κέντρου Λόγου, που και με την αρχιερατική έγκρισή του λειτουργεί ήδη.
Κύριος ομιλητής ήταν ο εκπαιδευτικός, Νίκος Αρβανιτάκης, ιδρυτής - υπεύθυνος και διδάσκων του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «Υακίνθη», ο οποίος, με περισσή γλαφυρότητα κι επιστημονική πληρότητα, ανέπτυξε την ανακοίνωσή του, με θέμα «Το ζακυνθινό Ταμπουρλονιάκαρο, από το χθες στο αύριο», προκαλώντας γόνιμες σκέψεις στο πυκνό ακροατήριο.


Παρέστησαν και έπαιξαν Ταμπουρλονιάκαρο οι λαϊκοί οργανοπαίκτες Φώτης Μποζίκης, από το ορεινό χωριό Πλεμοναρίο - [α]νιάκαρα και ο Σπύρος Σταμίρης από το χωριό Άη Δημήτρης - ταμπούρλο, οι οποίοι και καταχειροκροτήθηκαν, ενώ χόρεψαν όμορφα τα παιδιά της «Υακίνθης».

Τέλος, τα παιδιά έλαβαν αναμνηστικά διπλώματα για την πολύ ευγενική και ολόθυμη συμμετοχή τους στο παραδοσιακό Πανηγύρι του Μπανάτου, κατά το περασμένο Δεκαπενταύγουστο.

Το «Αληθώς» ανανέωσε το ραντεβού με το κοινό της Ζακύνθου, για την 3η εκδήλωσή του, στα μέσα του ερχόμενου Οκτωβρίου, με κοινωνιολογικό περιεχόμενο. Σημειωτέον ότι ιδιαίτερη ευχαρίστηση προκάλεσε η παρουσία του γιατρού Νίκου Σκαρτσή, ο οποίος ταξίδεψε ειδικά για την αποψινή εκδήλωση από τη Βοστόνη, ώστε να γνωρίσει εκ του σύνεγγυς τους συντελεστές του «Αληθώς», με τους οποίους μάλιστα συμφώνησε να κάνει μια από τις διαλέξεις της Άνοιξης 2012, με περιεχόμενο βιοηθικής.

2 σχόλια:

Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά (Μελβούρνη) είπε...

Συγχαρητήρια σε όλους! Οργανωτές, οργανοπαίχτες, χορευτικό συγκρότημα!
Εύχομαι να συνεχιστεί, αγαπητέ πάτερ Παναγιώτη, αυτή η όμορφη παρουσίαση που άρχισες, γιατί πολύ φοβάμαι πως, αν έλειπαν και κάποιοι σαν κι εσένα να φροντίζουν για την διατήρηση και προώθηση του παραδοσιακού -για εμάς τους Ζακυνθινούς ταμουρλονιάκαρου με το οποίο, μεγάλωσαν πολλές γενιές- θα εξαφανιστεί τελείως!

Διονυσία Μούσουρα Τσουκαλά (Μελβούρνη) είπε...

Να μην παραλείψω να συγχαρώ και το κοινό που πλαισιώνει την όμορφη εκδήλωση, γιατί κακά τα ψέματα, χωρίς συμμετοχή του κοινού, θα έλεγα δώρο άδωρο!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails