© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

"Η διαχρονικότητα του Παπαδιαμάντη". Εκδήλωση μνήμης και τιμής από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, διοργανώνει Ημερίδα επ᾽ ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό (100) χρόνων από την Κοίμηση του μεγάλου μας και πολυσήμαντου λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 10 Δεκεμβρίου 2011, ώρα το πρωί, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (στην οδό Σταδίου) και θα έχει θέμα:

«Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ».

Φορέας διοργάνωσης της Ημερίδας είναι η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Την έναρξη θα κηρύξει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, ο οποίος και θα απευθύνει χαιρετισμό. Στη συνέχεια θα αναγνωσθεί το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Στην διάρκεια της Ημερίδας θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εισηγήσεις:

A) «Η αψευδής γλώσσα η τα θαμνώδη ρήματα. Κοινωνία, γλώσσα και τέχνη στον Παπαδιαμάντη», με εισηγητή τον Δημήτριο Κοσμόπουλο, Ποιητή -Δοκιμιογράφο.

Β) «Η μετάφραση του βίου του Χριστιανισμού του Φρειδερίκου Φάρραρ από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη», με εισηγητή τον Νικόλαο Τριανταφυλλόπουλο, Φιλόλογο - Συγγραφέα, Επιμελητή των ΑΠΑΝΤΩΝ του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.

Γ) «Οι διορθώσεις του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στα εκκλησιαστικά λειτουργικά βιβλία», με εισηγητή τον Νικόλαο Α.Ε. Καλοσπύρο, Ε.Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών / Τμήμα Μ.Ι.Θ.Ε.

Δ) «Η ορθόδοξη πνευματικότητα και ο Παπαδιαμάντης», με εισηγητή τον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο.

Ε) «Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και η κολλυβαδική θεώρηση της ελληνικής λαϊκής λατρείας», με εισηγητή τον Εμμανουήλ Βαρβούνη, Αναπληρωτή Καθηγητή Λαογραφίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

ΣΤ) «Ανάμεσα στο χείλος της κολάσεως και στα χέρια του ζωντανού Θεού. Από τον Ρωμανό τον Μελωδό στο ηδύμολπο τρυγόνι της Σκιάθου», με εισηγητή τον Δημήτριο Δ. Τριανταφυλλόπουλο, πρώην Καθηγητή Πανεπιστημίου Κύπρου.

Την Ημερίδα θα κλείσει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails