© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Το Βραβείο Δοκιμίου του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών στον Διονύση Ν. Μουσμούτη

Μεταξύ των τιμηθέντων πριν λίγες ώρες απόψε, από το ανώτερο πνευματικό ίδρυμα της πατρίδας μας, την Ακαδημία Αθηνών, ήταν και ο Ζακυνθινός ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ, εξαίρετος φίλος, εγκρατής συγγραφέας και επίμονος ερευνητής, επιτυχημένος εξάλλου διευθυντής του περιοδικού Ιστορία Εικονογραφημένη και πιστός συνεργάτης αυτού εδώ του πολυπεριοδικού, όπως και πολλών έγκριτων εφημερίδων και περιοδικών! 

Στον τιμηθέντα Ζακύνθιο απονεμήθηκε -άξια και δίκαια, θεωρούμε- το επίζηλο Βραβείο Δοκιμίου του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη, συνοδευόμενο μάλιστα με το χρηματικό έπαθλο των 6.000 ευρώ, για το άρτιο από πάσης απόψεως πρόσφατο βιβλίο του, το οποίο αφορά στην κορυφαία προσωπικότητα του Ζακυνθινοϊταλού Ποιητή «Ούγκο Φόσκολο. Ιστορικά και βιογραφικά παραλειπόμενα». Το εν λόγω πόνημα κυκλοφορήθηκε πριν από ένα χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2010, από τις ζακυνθινές εκδόσεις Τρίμορφο του Άκη Λαδικού, γνωρίζοντας επιτυχία. 

Εμείς, από αυτή την θέση, δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε από βάθους καρδιάς αγαλλόμενης τον φίλτατο Διονύση και να τού ευχηθούμε να βρίσκεται πάντα στις κορυφές του Πνεύματος, προβάλλοντας σε κάθε περίπτωση κι ευκαιρία τις δυναμικές ιδιαιτερότητες του πολυεπίπεδου ζακυνθινού και τού εν γένει επτανησιακού πολιτισμού!!!

Η χαρά μας καθίσταται εντονότερη πάντως, διότι μνημονεύτηκε ακόμη μια φορά και μάλιστα από επισημότατο ελληνικό βήμα, "μια μεγάλη ευγενική πνευματική μορφή των χρόνων που γεννιόταν η ελευθερία μας", ο δικός μας και παγκόσμιος Ούγος Φώσκολος, σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης!!! Εύγε!!!

π. Παναγιώτης Καποδίστριας


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤHΣ ΕΚΘΕΣΕΩΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΕΤΡΑΚΟΥ
ΑΝΑΓΝΩΣΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ 29ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Το βραβείο Δοκιμίου απονέμεται στον κ. Διονύση Ν. Μουσμούτη για το βιβλίο του «Ούγκο Φόσκολο. Ιστορικά και βιογραφικά παραλειπόμενα». Το βιβλίο αποτελείται από οκτώ κεφάλαια εις τα οποία εξετάζονται σημεία του βίου και του έργου του γεννημένου στη Ζάκυνθο Ιταλού ποιητή από ελληνίδα μητέρα, με τον περιπετειώδη βίο εμποτισμένο στα ιδεώδη της πραγματικής δημοκρατίας. Ο βραβευόμενος αναλύει με κάθε λεπτομέρεια, πολλή γνώση και επιστήμη τα ποικίλα θέματα και ζητήματα που αποτελούν τα οκτώ δοκίμιά του και συνθέτει τα διάσπαρτα στοιχεία για τον Φόσκολο με όσα έφερε ο ίδιος στο φως με την έρευνά του. Το βιβλίο προάγει τη γνώση μας για μια μεγάλη ευγενική πνευματική μορφή των χρόνων που γεννιόταν η ελευθερία μας.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2011
Ο Γενικός Γραμματεύς
Βασίλειος Χ. Πετράκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails