© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Cullinan Diamonds Mine. Κάθοδος στα 763 μέτρα του ενεργού Αδαμαντωρυχείου της Νοτίου Αφρικής

Ταξιδεύει και φωτογραφίζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

































Το σημερινό οπτικοακουστικό υλικό αποτυπώσαμε την περασμένη εβδομάδα, στις 7 Φεβρουαρίου 2012, στο περίφημο -ενεργό μέχρι και σήμερα- Αδαμαντωρυχείο, στο χωριό Cullinan, έξω από την πόλη της Pretoria της South Africa. Το Ορυχείο είναι μέχρι και σήμερα όχι μόνον ενεργό αλλά κι επισκέψιμο, κάτω πάντως από αυστηρότατες προφυλάξεις και ως προς την ασφάλεια του επισκέπτη και ως προς την αποφυγή ενδεχόμενης κλοπής.

Το μεγαλύτερο διαμάντι όλων των εποχών ανακαλύφτηκε εδώ το 1905. Το αρχικό του βάρος ήταν 31060 Ct, περίπου  680  γραμμάρια. Κόπηκε σε 9 μεγάλες πέτρες.

Το "ΜΕΓΑ  ΑΣΤΕΡΙ  ΤΗΣ  ΑΦΡΙΚΗΣ" προήλθε από εδώ (βλ. υπερμεγέθη λάκο της τελευταίας φωτογραφίας), ζυγίζει 530,20 Ct και έχει 74 έδρες. Είναι το μεγαλύτερο κατεργασμένο διαμάντι του κόσμου. Ο βασιλιάς Εδουάρδος το προσάρμοσε στο σκήπτρο της Βασίλισσας της Αγγλίας. Σήμερα φυλάσσεται στον Πύργο του Λονδίνου. Περισσότερα και ειδικότερα ιστορικά στοιχεία, δείτε στην Βικιπαίδεια, εδώ.

Κατερχόμαστε 763 μέτρα στο βάθος της γης και συγκλονιζόμαστε από την εμπειρία. Η 4ωρη περιήγησή μας "εν τοις κατωτάτοις της γης" μάς κουράζει αφάνταστα, αλλά δαγκωνόμαστε με τύψεις... Τόσοι άνθρωποι, τόσος ιδρώτας, τόσα σώματα, τόσες ψυχές για τα "πολύτιμα" γυαλάκια της ματαιότητας και ματαιοδοξίας... Πόσοι δεν άντεξαν και πέθαναν εδώ, υποκείμενοι στην ολόμαυρη μοίρα τους και στα στενάχωρα όνειρα για μια λευκότερη επιβίωση...

1 σχόλιο:

Μαρία Σ είπε...

Μοναδική εμπειρία!!!!!
Εγώ πάντως θα φοβόμουν να κατέβω!!!!
Μπράβο για το θάρρος σας και ευχαριστούμε που γίνατε τα μάτια μας.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails