© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Οι "Αγγλικοί κήποι" ("English gardens") του Διονύση Μπουκουβάλα


Το cd Αγγλικοί κήποι (English gardens) - αυτοσχεδιασμοί για πιάνο σόλο, σε μουσική και εκτέλεση Διονύση Μπουκουβάλα, κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2011, με εικαστική επιμέλεια της Ζακυνθινής ζωγράφου Θάλειας Ξενάκη. Πρόκειται για μια επιλογή ζωντανών ηχογραφήσεων από αυτοσχεδιασμούς για πιάνο σόλο, από την περίοδο 2004-8. 
       Ο τίτλος του cd παραπέμπει στον τύπο του αγγλικού κήπου, που σε αντίθεση με τον συμμετρικό-φορμαλιστικό γαλλικό κήπο, είναι πιο ελεύθερος και περιπετειώδης. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό λειτουργεί ως σύμβολο του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, αυτού δηλαδή που δεν βασίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο θέμα αλλά στη διάθεση της στιγμής. 
    Το mastering έγινε από το Θέμη Παντελόπουλο, ενώ η γραφιστική επιμέλεια ανήκει στη Χριστίνα Χρονοπούλου. Πληροφορίες καθώς και αποσπάσματα από το cd μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα του δημιουργού: boukouvalas-gr.weebly.com .
       Το cd έχει ήδη λάβει θετικές κριτικές στο Jazz & Τζαζ, το Avopolis, κ.α. αλλά και από τον διάσημο Νορβηγό τζαζίστα Ketil Bjørnstad.


Who is Who 
Διονύσης Μπουκουβάλας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Έχει πτυχίο μουσικολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο “Paris 8” του Παρισιού, πτυχία θεωρητικών και δίπλωμα πιάνου.
    Το έργο του Chemins fermés για έξι έγχορδα κέρδισε βραβείο στον κύκλο «Εργαστήρια νέων Ελλήνων συνθετών» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών το 2004. Η μεταγραφή του για δύο πιάνα στο ορχηστρικό έργο του Φίλιππου Τσαλαχούρη 24 ελληνικοί χοροί για το Μουσείο Μπενάκη εκδόθηκε το 2009 από το ομώνυμο ίδρυμα. Έχει γράψει μουσική για οκτώ θεατρικά έργα και για μία ταινία μικρού μήκους.
     Το 2011 κυκλοφόρησε το cd του με τίτλο Αγγλικοί κήποι, που περιλαμβάνει συνθέσεις του σε μορφή αυτοσχεδιασμών για πιάνο σόλο. Το πιανιστικό έργο του Εις εαυτόν συμπεριλήφθη στο dvd ήχου της αμερικάνικης εταιρίας OgreOgress, με τίτλο PostCage, που κυκλοφόρησε το 2012.
     Πρεμιέρες έργων του μέσα στο 2012 περιλαμβάνουν το Winter concords, για σύνολο δωματίου, σε συνεργασία με τον Αμερικανό συνθέτη Rob Haskins (New Hampshire, ΗΠΑ, στις 17 Φεβρουαρίου), και τη Φαντασία σε ένα θέμα του Steve Reich, για πιάνο 6 χέρια (Bristol, Αγγλία, στις 4 Απριλίου).


Η γνώμη του Ίσκιου μας, σε δύο πεντάστιχα:

Στον Κήπο αυτόν 
κάθε βεβαιότητα 
ξεφυλλίζεται 
ικμάδα πια δεν έχει
ώσπου ρουφάει νότες. 

Τον αθώο προσ- 
ποιείται ο έρωτας 
στο πιάνο. Αυτο-
σχεδιάζει εκ νέου
των νικητών την ήττα.

π. Παναγιώτης Καποδίστριας, 24 Φεβρουαρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails