© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Στο συνοριακό χωριό Goba της Μοζαμβίκης. Πτωχοί, πλην vodacomπαθείς!

Σήμερα το μεσημέρι, μαζί με τον φίλο Τέλη, φθάσαμε ώς το μικρό χωριό Goba της Μοζαμβίκης, δέκα μόλις χιλιόμετρα πριν τα σύνορα της χώρας με το βασίλειο της Σουαζιλάνδης (Swaziland).

Στο συνοριακό αυτό χωριό σε πιάνει η ψυχή σου, κατά το κοινώς λεγόμενο. Η φτώχεια και αθλιότητα γίνεται καταφανής αμέσως.

Όντας εκεί στους δρόμους του χωριού περί το μεσημέρι, πάμπολλα παιδιά βρίσκονταν στους δρόμους. Μικρός τόπος, πάμπολλα παιδιά.

Η κάθε οικογένεια φθάνει να έχει 10 και 15 παιδιά, εκ των οποίων δεν ζουν όλα. Αρρώστειες, φίδια, δυστυχήματα στους δρόμους είναι μερικές μονάχα από τις αιτίες της παιδικής θνησιμότητας.

Είναι περί τις 12 το μεσημέρι και τα παιδιά, άλλα πάνε και άλλα έρχονται στο σχολείο.

Εδώ τα σχολεία έχουν τρεις βάρδιες, σε μια από τις οποίες μπορεί να μαθητεύσει το κάθε παιδί.

Η πρώτη βάρδια είναι πρωινή (6 π.μ. - 12 μ.μ.), η δεύτερη μεσημεριανή (12 μ.μ. - 6 μ.μ.) και η τρίτη βραδυνή (6 μ.μ. έως αργά τη νύχτα).

Η μικρή αυτή μοναχική μαθήτρια μού θύμισε μια μικρή δική μου αγαπημένη μαθητριούλα, που πασχίζει στην Α΄ Δημοτικού εν Ζακύνθω!...

Σπίτια, καλυβόσπιτα... Δρόμοι, χωματόδρομοι... Όμως η κινητή τηλεφωνία πανταχού παρούσα, διαφημιζόμενη!...

Καλυβόσπιτα, που μόλις πιάσουν οι βροχές, όλα τα σκεπάζει ο κατακλυσμός...

Η κινητή τηλεφωνία αναλαμβάνει να βάψει τα καλύβια, αρκεί να βάλει φαρδιά-πλατιά το λογότυπό της. Και κάτι άλλο: Αναγκάζει τον ιδιοκτήτη του καλυβόσπιτου (συνήθως υποτυπώδους καφε-παντοπωλείου) να πουλά τα συγκεκριμένα τηλέφωνα...

Να και το κτιριακό συγκρότημα του Σχολέιου της Goba!!! Με την σημαία της υπερήφανης χώρας στον ιστό, έτσι που να διαμορφώνει εθνικούς χαρακτήρες. Θεόπτωχοι, αλλά εθνικά υπερήφανοι!!!...

Αμάν πια αυτή η τηλεφωνία. Όλα τάχε η μαριορή... Εννοείται, ο καθείς εδώ έχει δύο και τρία τηλέφωνα. Είδα π.χ. κάπου εδώ  έναν βοσκό, ο οποίος στεκόταν όρθιος, επιβλέποντας το κοπάδι, ενώ είχε ακουμπήσει ένα από τα τηλέφωνά του επάνω στο παπούτσι που φορούσε!!! 


Αφήνουνε πίσω μας την Goba, το καλυβοχώρι με τα πολλά παιδιά και την επιδημική vodacomπάθεια, με περίεργα αισθήματα.
Απέχουμε 70 περίπου χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Maputo. Στα 35 χιλιόμετρα από εδώ, επιστρέφοντας στην πρωτεύουσα, θα σταματήσουμε σε μια μεγάλη κωμόπολη, το Boane. Νωρίτερα όμως θα επισκεφτούμε φωτορεπορταζιακώς ένα αγρόκτημα στην Goba. Μείνετε κοντά μας!

1 σχόλιο:

Δύ-στιχος είπε...

Ταξίδεψα και γνώρισα
πολλές του κόσμου χώρες,
δεν "χόρτασα", κι εσένανε
ζηλεύω ώρες-ώρες.

Δύ-στιχος

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails