© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

«PARADISE NOW. TALES OF MODERNITY». Έκθεση ζωγραφικής του Μπάμπη Πυλαρινού στην Gallery Rivoli59 στο Παρίσι

από 6 Μαρτίου έως 18 Μαρτίου 2012
Ο ζωγράφος Μπάμπης Πυλαρινός, στην έκθεση του αυτήν, παρουσιάζει την καινούργια ζωγραφική ενότητά του κι επιλογές από παλιότερα έργα. Παράλληλα θα παρουσιάσει και μια μικρή σειρά εικόνων, αντιπροσωπευτικών της αγιογραφικής εργασίας του.



Γράφει η Γαλλίδα τεχνοκριτικός Marie Deparis-Yafil:
«Παράδεισος Τώρα»: ο τίτλος της έκθεσης αν και επιλέχθηκε μήνες πριν, λαμβάνει σήμερα μοναδικές διαστάσεις, καθώς κανείς δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει το μέγεθος της οικονομικής και της πολιτικής καταστροφής στην Ελλάδα, που σηματοδότησε την αρχή μιας σοβαρότατης κρίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επομένως επικαλούμαστε τον παράδεισο εδώ και τώρα; Αυτός ο τίτλος, που ακούγεται σαν προσταγή, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε μια πολιτική απαίτηση, μια αξίωση, μια επείγουσα ανάγκη να συνεχίσουμε να πιστεύουμε ή ακόμα και στην επιθυμία να συνεχίσουμε να πιστεύουμε…
Γιατί όπως φαίνεται, έχουμε ελάχιστες μαρτυρίες για τον τρόπο ζωής των Ελλήνων, την καθημερινότητά τους, την άγνωστη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα τους. Ο Μπάμπης Πυλαρινός δεν είναι από τους καλλιτέχνες που ζουν απομονωμένοι σε ένα προνομιακό περιβάλλον. Ζει στην Αθήνα, στην καρδιά αυτού του κόσμου που μαστίζεται από την κρίση, και η καλλιτεχνική του ευαισθησία τον καθιστά χωρίς αμφιβολία έναν άνθρωπο των καιρών του. Πώς αντιδρά ένας Έλληνας καλλιτέχνης σε αυτήν τη στιγμή, σε αυτήν την πλέον αναγκαία αναζήτηση για έναν κόσμο άλλο, διαφορετικό; Το έργο του, μέσα στην απλότητα και την ευαισθησία του, μπορεί να ξετυλιχθεί, λοιπόν, όχι τόσο ως μια μορφή αθωότητας αλλά μάλλον ως δόση ειρωνείας.
Κι αυτό επειδή η γλώσσα της ζωγραφικής του Μπάμπη Πυλαρινού, τόσο προσωπική, ταλαντεύεται ανάμεσα στην τέχνη Ναΐφ και τις βυζαντινές εικόνες. Ένας καλλιτέχνης που αφιερώνει αρκετό από το χρόνο του για να κοσμεί τους τοίχους Ορθόδοξων εκκλησιών με τις αγιογραφίες του, αναμφίβολα εμπνέεται έντονα, τόσο στον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τα θέματά του όσο και στην τεχνική του, από την παραδοσιακή βυζαντινή τέχνη. Αγιογράφος και συνάμα σύγχρονος καλλιτέχνης - παράδοξο; Όχι για τον Μπάμπη Πυλαρινό, που διαβεβαιώνει, και δικαίως, ότι τίποτα δεν μπορεί ποτέ να είναι εντελώς καινούργιο. Η ζωγραφική που εμπνέεται από τη βυζαντινή τέχνη είναι για εκείνον μια γλώσσα με την οποία μπορεί να εκφράσει τις καθημερινές του ανησυχίες, εξ' ου και αυτή η «ασυμφωνία» ανάμεσα σε αυτήν την κάποτε κλασική στην καλλιτεχνική της σύνθεση ζωγραφική και που εδώ θα χαρακτηρίζαμε «ναΐφ» και στα θέματα των έργων του, στο ίδιο το περιεχόμενο της ζωγραφικής του.
Η αφηγηματική ζωγραφική του Μπάμπη Πυλαρινού στρέφεται αποφασιστικά στον κόσμο των παιδιών, στη δική του παιδική ηλικία στο Ιόνιο, ή σε εκείνη που συνεχίζει να ζει σήμερα μέσα από τα δικά του παιδιά. Στα επαναλαμβανόμενα θέματα της αγάπης, του θανάτου, της φιλίας, της επικοινωνίας και της θείας κοινωνίας, της κοινότητας, το έργο του είναι μια "γιορτή της ζωής" και η χαρούμενη «αφέλειά» του, το ενδιαφέρον του για την παιδική ηλικία δεν μοιάζει τόσο με καταφύγιο αλλά με όπλο, μια μάχη, ενάντια σε έναν τύπο βίας της σημερινής κοινωνίας και στην απατηλή εικόνα ενός «χαμένου παραδείσου».

Εκτός από την έκθεση, συμμετέχει στη δημιουργία ενός δίγλωσσου βιβλίου με παραμύθια στα Γαλλικά και τα Ελληνικά, μια ιδέα που γεννήθηκε από τη συνάντηση του ζωγράφου με τη συγγραφέα Kristell Van Hove. Απλό αλλά γεμάτο ενθουσιασμό, το βιβλίο «Contes Modernes» (Μοντέρνες Ιστορίες) της Kristell Van Hove, εικονογραφημένο από τον Μπάμπη Πυλαρινό και προλογισμένο από την Marie Deparis-Yafil, «βαδίζει στα χνάρια της Ελλάδας του χτες και του σήμερα, της Ελλάδας που ζήσαμε, αισθανθήκαμε, σκεφτήκαμε, της Ελλάδας που μας διηγήθηκαν, που ονειρευτήκαμε, που μεταφράσαμε» (*Kristell Van Hove, 2011).


 «Παράδεισος Τώρα, Μοντέρνες Ιστορίες» 
Μπάμπης Πυλαρινός 
 59Rivoli – 59 rue de Rivoli, Paris 75001 
Έκθεση: 6 έως 18 Μαρτίου 2012 
Εγκαίνια: Τετάρτη 7 Μαρτίου, από τις 18:00 


 Συναυλία του «Duo Emelia» 
Σάββατο, 10 Μαρτίου στις 18:00 
Με αφορμή την έκθεση στην γκαλερί 59 Rivoli, θα πραγματοποιηθεί και μια συναυλία στο χώρο της έκθεσης με σύγχρονη Ελληνική μουσική, με το ντουέτο «Εμμέλεια», κιθάρα και μαντολίνο, που αποτελείται από την Ντορίν Λασκαρίδου και τη Μαρία Παπάδη. Θα παρουσιαστούν παραδοσιακά μουσικά κομμάτια διασκευασμένα με μια σύγχρονη προσέγγιση (Κ. Τζωρτζινάκης και Δ. Φάμπας), έργα του συνθέτη Α. Κουνάδη, ένα μείγμα βυζαντινών, δυτικών και ανατολικών επιρροών, τυπικά της περιόδου του μεσοπολέμου, καθώς και έργα μεγάλων συνθετών του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, από τον Χατζηδάκι ή τον Θεοδωράκη μέχρι τον Σπανό ή τον Μαυρουδή. Ένα ποιητικό και μουσικό ταξίδι στο Παρίσι από δυο Ελληνίδες μουσικούς. 


 Μοντέρνες ιστορίες της Kristell van Hove 
εμπνευσμένες από τα έργα της έκθεσης 
Τετάρτη, 14 Μαρτίου 18:00
 Ανάγνωση για μικρούς και μεγάλους στα χνάρια της Ελλάδας του χτες και του σήμερα, της Ελλάδας που ζήσαμε, αισθανθήκαμε, σκεφτήκαμε, της Ελλάδας που μας διηγήθηκαν, που ονειρευτήκαμε, που μεταφράσαμε με τις ιστορίες της Kristell van Hove και την αφήγηση της Anne-Sophie Schumacher. 


Ο Μπάμπης Πυλαρινός γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1966. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και εργάστηκε ως φωτογράφος. Ζωγραφίζει, εικονογραφεί παιδικά βιβλία, και αγιογραφεί φορητές εικόνες και τοιχογραφικά σύνολα σε εκκλησίες. Ζει στην Αθήνα. Έχει κάνει δυο ατομικές εκθέσεις στη Ζάκυνθο, (2001 στο Βυζαντινό Μουσείο, 2005 στο Πνευματικό Κέντρο) και δυο στην Αθήνα (2008 εκδόσεις Περίπλους, 2010 εργαστήριο Πλατεία Μητροπόλεως). Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Μόσχα, Στρασβούργο). Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών και της ελληνογαλλικής ομάδας καλλιτεχνών “Naute” (www.art-naute.org). Την εργασία του μπορείτε να βλέπετε καθημερινά στο εργαστήριο του και στο www.pilarinos.gr. Τηλ. 6945746653.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails