© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ένα δοκιμιακό βιβλίο του Ηλία Κεφάλα για τον Κ. Ε. Τσιρόπουλο

Επιμέλεια παρουσίασης: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Είχα την τιμή αυτές τις μέρες να λάβω από τον καλό φίλο μου, εξαίρετο ποιητή και δοκιμιογράφο, Ηλία Κεφάλα, το νέο βιβλίο του, με τίτλο "Λάμψη και γνόφος * νύξεις και διαλογισμοί πάνω στην πεζογραφία του Κ. Ε. Τσιρόπουλου * σύντομο επίμετρο για την ποίησή του". Κυκλοφορήθηκε από τις εκδόσεις Νέος Αστρολάβος / Ευθύνη, τον Δεκέμβριο του 2011, με 142 μεστές περιεχομένου σελίδες.

Ο ίδιος ο έγκριτος συγγραφέας τού ανά χείρας δοκιμίου, μάς ενημερώνει περί τίνος πρόκειται: Το βιβλίο "Λάμψη και γνόφος" γράφτηκε το 1999 στην Αθήνα και παρέμεινε στο συρτάρι, λόγω της τακτικής συνεργασίας του συγγραφέα με τον τιμώμενο Κώστα Ε. Τσιρόπουλο στο περιοδικό "Ευθύνη", μια συνεργασία που δεν επέτρεπε τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες πολύ εύκολα μπορούσαν να παρεξηγηθούν και να θεωρηθούν φιλοφρονήσεις. Τώρα, όμως, μετά την αποχώρηση του Κώστα Ε. Τσιρόπουλου από τα εκδοτικά της "Ευθύνης", κρίνοντας ότι, τελικά, το βάρος του κάθε έργου κατευθύνει τη διάθεση του κριτικού και όχι η φιλία, το ανά χείρας βιβλίο βγαίνει στα φως απαλλαγμένο από τέτοιου είδους επιφυλάξεις και αφελείς σεμνότητες. Προηγήθηκε η έκδοση ενός μεγάλου μέρους από την ύλη του στον τόμο "Kostas E. Tsiropulos" (Intramar Ediciones, Tenerifa, 2009) σε μετάφραση της ελληνίστριας Ιαβέλας Γκαρθία Γκάλβεθ και, εδώ σε β' έκδοση, παρουσιάζεται η πλήρης μορφή της μελέτης. Βέβαια ο δημιουργός της "Επιθυμίας" συνέχισε να γράφει και να διακονεί όλα τα είδη της λογοτεχνίας (δοκίμιο, πεζογραφία και ποίηση), αλλά η μελέτη δεν συνεχίστηκε με συμπληρωματικές αναφορές, επειδή κρίθηκε ότι το κύριο έργο είχε ήδη γραφεί και ότι η κριτική επισκόπηση είχε την υφή της σφαιρικής και ολοκληρωμένης άποψης.

Ευχαριστώ τον Ηλία Κεφάλα, αφενός μεν για την τιμή της αποστολής, εφετέρου δε για το ότι απόλαυσε για μιαν ακόμη φορά τον πολύχυμο λόγο της αγάπης του, ο οποίος αποδίδει σε άξιους συνοδίτες της Τέχνης του αγαθού Λόγου τον έπαινο που τούς αναλογεί! Ο πολυσέβαστος Κ. Ε. Τσιρόπουλος αξίζει τόσα και άλλα τόσα για την πολύχρονη και πολύκοπη προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα. Ευχόμαστε τόσο στον ελλογιμότατο κ. Τσιρόπουλο, όσο και στον αγαπητό Ηλία, να υγιαίνουν και να ποιητεύουν εν πλήρει ακμή και αληθεία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails