© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Στιγμές από την Διάλεξη Τέχνης και τη Συναυλία του "Αληθώς" για το Θείο Πάθος


































Μεγάλη σύναξη πλήθους πνευματικών ανθρώπων της Ζακύνθου, κυρίως των φιλότεχνων και των φιλόμουσων του νησιού, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στον περικαλλή ναό της Παναγούλας Μπανάτου, στο πλαίσιο των μορφωτικών δράσεων του «ΑΛΗΘΩΣ», του Κέντρου Λόγου της Ενορίας μας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο πρώτο μέρος, η Αρχαιολόγος Κατερίνα Δεμέτη, Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, παρουσίασε διάλεξη, με το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα «Το Θείο Πάθος στην διαχρονία της Ζακυνθινής Τέχνης». Η έγκριτη ομιλήτρια, παρουσιάζοντας πλούσιο εποπτικό υλικό, έδειξε στο κοινό πώς η ιδιάζουσα ζακυνθινή τεχνοτροπία της αγιογραφίας φθάνει μέχρι τις μέρες μας, παράγοντας αξιοπρόσεκτα έργα τέχνης (αγιογραφίας – κοσμικής ζωγραφικής – φωτογραφίας).

Στο δεύτερο μέρος, το 20μελές Φωνητικό Σύνολο «Ωδές», υπό τον μουσικοσυνθέτη Αντώνη Κλάδη, απέδωσε υπέροχα και άκρως κατανυκτικά επτά κορυφαίες στιγμές του Θείου Πάθους, από την Μεγάλη Δευτέρα έως την Ανάσταση, τονισμένους (κυρίως) κατά το ζακύνθιο ύφος της εκκλησιαστικής μουσικής και καταχειροκροτήθηκαν απ’ όλους θερμότατα.

Πριν από το τέλος, ο εμπνευστής και υπεύθυνος του «Αληθώς» Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και στην 8η αυτή δράση του Κέντρου Λόγου της Ενορίας Μπανάτου, ιδιαίτερα τους παριστάμενους Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομο και Ζακύνθου κ. Διονύσιο, κάλεσε μάλιστα τον οικείο Ιεράρχη κ. Διονύσιο να απευθύνει προ-αναστάσιμες ευχές. Εκείνος, ευγενώς φερόμενος, έδωσε την θέση του στον Σεβ. Γέροντά του κ. Χρυσόστομο, ο οποίος ευχήθηκε διαρκή την εμπειρία της Ανάστασης στη ζωή και τα έργα ενός εκάστου, αφού διανυθεί άξια η σταυρώσιμη πορεία μας προς το Πάσχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για την επιτυχία της εκδήλωσης, συνεισέφεραν ώρες, κόπο και ιδέες, ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Μπιάζης – ιεροκήρυκας Ι. Μ. Ζ., ο Χαράλαμπος Δ. Κοντονής - Πρόεδρος του Μπανάτου, ο Κωνσταντίνος Μάτσας – Εκκλησιαστικός Σύμβουλος, ο Σπυρίδων Δ. Κοντονής – Πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας Μπανάτου και ο Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας (δημιουργία αφίσας – φωτογραφίες). 

1 σχόλιο:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Απόλαυσα τα βίντεο.
Ξεχωρίζω το "διεμερίσαντο..".

Συγχαρητήρια!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails