© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή των Σιμωνοπετριτών Πατέρων


Ακούει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Με το έμπα της Σαρακοστής είχα την χαρά να λάβω αγιορείτικες ευλογίες από έναν άγνωστό μου Μοναχό, θερμό φίλο παιδικού - επιστηθίου φίλου μου. Ευχαριστήθηκα πολύ, αφενός μεν διότι το δεματάκι έφθασε από το Περιβόλι της Παναγίας, όπου ακόμη δεν έχω καταφέρει να προσκυνήσω, αφετέρου δε για το πώς, μες από αδιόρατες δι-εξόδους, γνωρίζονται κι επι-κοινωνούν οι «όμαιμοι» άνθρωποι!
Μεταξύ των άλλων ήταν ένας ολόφρεσκος και επίκαιρος δίσκος ακτίνας, κυκλοφορηθείς πρόσφατα (το 2011) από τις Εκδόσεις Ίνδικτος, αφορά στην πλουσιότατη Υμνογραφία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, δια στομάτων των Μοναχών της περιώνυμης Μονής Σίμωνος Πέτρας και τιτλοφορείται: GREAT LENT. Hymns of the Great Apodeipnon, Orthros, Hours, Vespers, Presanctified Liturgy. Chanted by the monks of Simonopetra.  
Οι Σιμωνοπετρίτες Πατέρες είναι, για μιαν ακόμη φορά, εξαίσιοι και ψυχαγωγικοί (με την αρχαία έννοια, της αγωγής της ψυχής). Ύμνοι από το Κατανυκτικό Τριώδιο, όπως π.χ. το «Ο Θεός μεθ’ ημών», το «Κύριε των δυνάμεων», το «Της μετανοίας άνοιξον», το «Ψυχή μου, ψυχή μου», το «Μη αποστρέψης», το «Κατευθυνθήτω» και ευάριθμα άλλα αξιάκουστα, σπονδυλώνουν την νέα αυτή προσφορά του Άθω προς τον κόσμο.
Η καλαίσθητη, εξάλλου, θήκη του cd, που είναι και βιβλίο, όντας στην αγγλική γλώσσα, αποτελεί ως σύνολο, άριστο πρέσβη της Ορθόδοξης Υμνογραφίας, Παράδοσης και Ασκητικής στο παγκόσμιο κοινό, το οποίο -σημειωτέον- διψά για την αυθεντική ποιότητα της Ορθοδοξίας και μάλιστα του Μοναχισμού της!
Ευχαριστώ τον Μοναχό π. Π. για την ευγενική σκέψη να με πλουτίσει με τα δώρα της αγιορείτικης καλοσύνης του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails