© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

"Ιστορίας Μέριμνα". Ο Πρόλογος του Επιμελητή του Τόμου προς τιμήν του Καθηγητή Γεωργίου Ν. Λεοντσίνη


Ο Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας Γεώργιος Ν. Λεοντσίνης δίδαξε επί σειρά ετών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διετέλεσε Διευθυντής του Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος. Δίδαξε στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (ακαδημαϊκά έτη 1984/85-1989/90), στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Διατμηματικό «Πρόγραμμα Σπουδών Επιλογής Ανθρωπίνων Πόρων και Διοίκησης» του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ επί πολλά έτη έχει διδάξει στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ως επισκέπτης Καθηγητής δίδαξε στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Μάλτας, στα Πανεπιστήμια της Αυστραλίας La Trobe της Μελβούρνης και Australian National University της Καμπέρας, στο Ανώτατο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου των Τιράνων και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ο Καθηγητής Γεώργιος Ν. Λεοντσίνης συμπλήρωσε ήδη σαράντα πέντε χρόνια συνεχούς δημόσιας εκπαιδευτικής παρουσίας. Με ομόφωνη απόφαση της πανεπιστημιακής Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ύστερα από ομόφωνη πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του απονεμήθηκε (2009) ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης του έργου και της μεγάλης επιστημονικής προσφοράς στο Τμήμα, και γενικότερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου διακρίθηκε για την επιστημοσύνη και το ήθος του.
Το συγγραφικό, ερευνητικό και επιστημονικό του έργο, το οποίο έχει αναγνωρισθεί διεθνώς και τιμάται πολύπλευρα, εστιάζεται πρωτίστως στη νεότερη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία, στην κοινωνική και πολιτισμική ιστορία, στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης, στη διδακτική της ιστορίας και τη μελέτη του περιβάλλοντος. Συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στην αναβάθμιση των μαθημάτων της ιστορίας και της διδακτικής της ιστορίας στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Έχει συντελέσει στην ανάπτυξη διδακτικών εφαρμογών και ανάδειξης εργαλείων διδακτικής του ιστορικού μαθήματος και της σχολικής ιστορικής έρευνας, στη σύνταξη προγραμμάτων σπουδών για το μάθημα της ιστορίας στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στη συγγραφή σχολικών εγχειριδίων ιστορίας και στην παραγωγή ιστορικού περιεχομένου εκπαιδευτικών λογισμικών για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο Καθηγητής Γεώργιος Ν. Λεοντσίνης εκλέγεται  από το έτος 1998 Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος του ενιαίου Δήμου Κυθήρων, υπεύθυνος για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Αποδήμου Ελληνισμού. Με πρωτοβουλία του το έτος 1999 ιδρύθηκε το «Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Κυθήρων», το οποίο εμφάνισε πλούσια επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα. Είναι πρόεδρος του «Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κυθήρων».
                Οι συνάδελφοι του Τιμωμένου Καθηγητή, Δημοσθένης Δασκαλάκης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνιος Χουρδάκης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Χαράλαμπος Μπαμπούνης Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών είχαμε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση και έκδοση του Τιμητικού αυτού Τόμου. Σε αυτόν συμπεριελήφθησαν εκατόν σαράντα (140) επιστημονικές μελέτες σχετικές με την ελληνική και την ευρωπαϊκή ιστορία, την κοινωνική ιστορία, τη φιλοσοφία της ιστορίας, τη θεωρία και τη διδακτική της ιστορίας, τη μελέτη του περιβάλλοντος ή και με άλλα συναφή, από τον ευρύτερο χώρο των κοινωνικών επιστημών, θέματα. Πρόκειται για επιστημονικές μελέτες που, με τον πλουραλισμό των θεμάτων και την οπτική των επιστημονικών τους προσεγγίσεων, προάγουν την έρευνα και το στοχασμό και υποδηλώνουν την ευρύτητα των επιστημονικών ενδιαφερόντων και ενασχολήσεων του Τιμωμένου Καθηγητή.
Ως επιμελητής της έκδοσης του παρόντος Αφιερωματικού Τόμου, επιθυμώ να ευχαριστήσω τους υποψήφιους διδάκτορες Χρήστο Δεληγιάννη, Νικόλαο Καμήλο και Αμαλία Σκούρα για τη συμβολή τους στο στάδιο προετοιμασίας της έκδοσης αυτής καθώς και το προσωπικό του Εκτυπωτικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Αθηνών για την επιμελημένη εκτύπωση του Τόμου.


Χαράλαμπος  Μπαμπούνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

[Ήδη αναρτήσαμε στα ράφια της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης μας ,  ό,τι αφορά στη ζωή και το έργο του Γεωργίου Ν. Λεοντσίνη. 
Κάντε κλικ εδώ.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails