© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Η εορτή της Πεντηκοστής στην Pretoria με Πατριαρχική Λειτουργία

  Φωτοανταπόκριση από Pretoria: Effie Kondos  
Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 3η Ιουνίου 2012, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και εκήρυξε τον θείο λόγο στον περίλαμπρο Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Πρετόρια, πρωτεύουσα της Νοτίου Αφρικής, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνό και τον Μητροπολίτη Άκκρας κ. Γεώργιο. Ο Καθεδρικός Ναός, που αποτελεί κόσμημα βυζαντινού ρυθμού, ήταν κατάμεστος από πιστούς, συμπεριλαμβανομένων των Διπλωματικών και Κοινοτικών αρχών.

Πριν την ακολουθία του Εσπερινού της Γονυκλισίας, ο Μακαριότατος παρασημοφόρησε με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου τον κ. Νικόλαο Ευθυμιάδη, τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Πρετορίας, τον κ. Γεώργιο Αβακουμίδη, διαπρεπή δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νοτίου Αφρικής και τον κ. Χάρη Γκουβέλη, Πρόεδρο του ΣΑΕ στην Νότια Αφρική, προσφωνώντας τους με λόγια αγάπης και πατρικής στοργής, ευχαριστώντας τους συνάμα για την μέχρι σήμερα προσφορά τους στην Εκκλησία και στην παροικία. Τέλος πρόσφερε τον Πατριαρχικό Σταυρό στον προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού Αρχιμανδρίτη κ. Μιχαήλ Βισβίνη για την πολυετή διακονία του στην Πρετόρια.

Ακολούθησε πρόγευμα στην παρακειμένη κοινοτική αίθουσα, όπου τον Πατριάρχη καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πρετόριας. Ο Μακαριώτατος με την σειρά του εξέφρασε την χαρά του, που βρίσκεται κοντά στον Ελληνισμό της Πρετόριας και κάλεσε όλους τους παροίκους να παραμείνουν πιστοί και να μην ξεχνούν ποτέ τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας. Στην συνέχεια το χορευτικό συγκρότημα νεολαίας της κ. Μαίρης Βασιλείου παρουσίασε κρητικούς χορούς προς τιμήν του Πατριάρχη. Ο Μακαριώτατος φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε την κ. Βασιλείου για την πολύχρονη προσφορά της στην διδασκαλία ελληνικών χορών και της προσέφερε αναμνηστικό δώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails