© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών ο νεοελληνιστής καθηγητής Roderick Beaton


Με θέμα: «Ο Λόρδος Βύρωνας και ο πρώτος εμφύλιος στο ’21» θα μιλήσει στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού, Μουράγια, Κέρκυρα) ο νεοελληνιστής καθηγητής στο Kings College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου κ. Roderick Beaton (Ρόντερικ Μπίτον) τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012 και ώρα 20.30. Ηομιλία θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική, η είσοδος είναι ελεύθερη και η αίθουσα κλιματίζεται.
Σύμφωνα με τις καθιερωμένες ιστορίες της Ελληνικής Επανάστασης ο πιο διάσημος από όλους τους φιλέλληνες κατέβηκε στην Ελλάδα σε μοιραία στιγμή (τέλη 1823), όταν το έθνος διακινδύνευε να χαθεί στο χάος του εμφύλιου σπαραγμού. Έτσι, λόγω συγκυριών, ο Βρετανός ποιητής λόρδος Βύρωνας (1788-1824) δεν μπόρεσε σχεδόν καθόλου να συμβάλει στον αγώνα, εκτός από ένα ακόμη μήλο της έριδος, το περιζήτητο δάνειο από την Αγγλία. Οι σημερινοί ιστοριογράφοι, αντίθετα, θεωρούν τους εμφύλιους των χρόνων 1823-1825 ως «αναγκαίο, αναπόφευκτο, νομοτελειακό στάδιο της Επανάστασης (Παπανικολάου 2006, πρβλ. και Ροτζώκος, Πιζάνιας), μέσα από το οποίο σφυρηλατήθηκε η μορφή του μελλοντικού ελληνικού πολιτεύματος ως έθνους-κράτους. Η συμβολή του Βύρωνα στην πολιτική αυτή εξέλιξη και στην τελική έκβαση του αγώνα δεν έχει όμως επανεξετασθεί έως τώρα, και γίνεται το θέμα της ομιλίας του κ. Μπίτον.   
Ο Ρόντερικ Μπίτον γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Εδιμβούργο. Κάτοχος της Έδρας Κοραή στο Kings College του Λονδίνου, ενός εκ των σημαντικότερων κέντρων νεοελληνικών σπουδών, ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 1965 και την «ερωτεύθηκε». Πιο πολύ όμως τον απασχολούσε η άμεση εμπειρία της χώρας, η υπαρκτή Ελλάδα, οι άνθρωποι, τα τοπία, η μουσική. Το 1967 διάβασε για πρώτη φορά Σεφέρη, σε μια δίγλωσση έκδοση που κυκλοφόρησε τότε. Ύστερα από σπουδές αγγλικής φιλολογίας στο Καίμπριτζ, στράφηκε στα νέα ελληνικά.
Η αναφορά του Ρόντερικ Μπίτον στη σχέση του Λόρδου Βύρωνα με την Ελλάδα δεν είναι τυχαία. Γι’ αυτόν τον λόγο πέρασε τέσσερις μήνες στην Αθήνα. «Ολα έγιναν χάρη σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα τον Λόρδο Βύρωνα και το 1821». Ο Μπίτον ξέρει καλά την Αθήνα και τα ελληνικά του είναι εξαιρετικά. Έχει ασχοληθεί κυρίως με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και του Γιώργου Σεφέρη, κι έχει γράψει αρκετά βιβλία για τη σύγχρονη και μεσαιωνική ελληνική λογοτεχνία. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί το έργο του «Εισαγωγή στη Νεότερη Ελληνική Λογοτεχνία» (Εκδόσεις Νεφέλη 1996). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails