© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Ένα γοητευτικό φιλοσοφικό λογοτέχνημα από τον Νίκια Λούντζη


Εκδόσεις Πάπυρος
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Δοκίμια / Μελέτες
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Νίκιας Λούντζης
ΤΙΤΛΟΣ: Φιλοσοφικοί πειρασμοί.
Έχει, τελικά, η Φιλοσοφία τον Θεό της;
ΣΕΛΙΔΕΣ: 360
ΤΙΜΗ: 18 ευρώ
ISBN:  978-960-486-058-6

Στην ανθρώπινη ψυχή απλώνονται δύο μαρμαρένια αλώνια, όπου ολοζωής παλεύουνε δυο ζευγάρια για τη νίκη [...]. Το καλό παλεύει με το κακό στο πρώτο αλώνι· το εγώ με το εμείς, στο δεύτερο. Αθλοθέτης, προπονητής, διαιτητής και στα δύο: ο πειρασμός. Μια οντότητα φανταστική, την οποία επινόησε ο αμαρτωλός άνθρωπος για ν’ αθωώσει τον αναμάρτητο Θεό. Η φιλοσοφία, σε τελική ανάλυση, αποβλέπει στην υπαρξιακή πορεία του σκεπτόμενου και διαισθανόμενου ατόμου της μειοψηφίας, που ζητάει ν’ αναλάβει την ευθύνη των ηθικών επιλογών του· που ζητάει να προασπίσει το μόνο πρωτογενές και αναφαίρετο αγαθό που του τάχθηκε: την προσωπική του αξιοπρέπεια.

Ένα επιστημονικό συνέδριο στην καλοκαιρινή Ζάκυνθο, μια ετερόκλητη ομάδα συνέδρων και μια νεαρή κοπέλα, αινιγματική και απρόβλεπτη, συνθέτουν τον παραστατικό κόσμο αυτού του πρωτότυπου «φιλοσοφικού μυθιστορήματος». Η εξέλιξη του ζακυνθινού συνεδρίου, στην πρώτη του φάση, είναι ενδιαφέρουσα και τερπνή. Λείπει όμως ένας καταλύτης ανανέωσης, αμφισβήτησης και διαλεκτικής αναζήτησης. Αιφνιδιαστικά, ο καταλύτης προκύπτει στο πρόσωπο της  νεαρής κοπέλας. Είναι αυθάδης, κάποτε προσβλητική, είναι ατίθαση, είναι απρόβλεπτη, είναι απαιτητική· είναι ερωτική και, σίγουρα, ερωτεύσιμη. Δείχνει ν’ αδιαφορεί για την απόλυτη γνώση και περιορίζεται στα προσωπικά της υπαρξιακά ερωτήματα. Λαχταράει ένα νεύμα έστω του Θεού, αλλά και ενοχοποιεί τον Θεό για τη σιωπή του. Ψάχνει λογικές απαντήσεις αφού της δόθηκε η λογική. Πιστεύει ότι το αναπάντητο έστω ερώτημα, διασώζει την τιμή του ερωτώντος. Και ανοίγεται στις τρεις ανθρώπινες υπερβάσεις, στην τέχνη, στο χιούμορ και στον έρωτα. Εμπνέει και εμπνέεται από τον έρωτα, όμως δείχνει έτοιμη και να τον θυσιάσει για το απόλυτο ζητούμενο: την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Ο άλλος ήρωας του βιβλίου, ένας από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο, γίνεται ο αποδέκτης των αναζητήσεων της νεαρής αυτής γυναίκας, αναπτύσσοντας μαζί της έναν διάλογο ουσίας, προσπαθώντας ο ίδιος να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη της ερμηνείας και στο ερωτικό συναίσθημα που υπερβαίνει κάθε λογική.
Ο Νίκιας Λούντζης πλέκει αριστοτεχνικά τη λογοτεχνία με τον φιλοσοφικό στοχασμό, χρωματίζει τον λόγο του με χιούμορ και πικρή ειρωνεία, για να χτίσει ένα γοητευτικό έργο, οδηγώντας με σιγουριά τον αναγνώστη μέσα από τα δύσβατα μονοπάτια των μεγάλων ερωτημάτων της δυτικής φιλοσοφίας.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ του ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΝΙΚΙΑ ΛΟΥΝΤΖΗ
Ο Νίκιας Λούντζης είναι Ζακυνθινός. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγχρόνως ασχολήθηκε με τη γαλλική και την ιταλική λογοτεχνία. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο, ειδικευόμενος στο Ναυτικό Δίκαιο, και παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πνεύματος. Επέστρεψε στην Ελλάδα, το 1967, έγινε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στον διεθνή ναυτιλιακό χώρο. Παράλληλα, ο υλικός αφανισμός της ιδιαίτερης πατρίδας του από σεισμούς και πυρκαγιά το 1953 τον ώθησε να δραστηριοποιηθεί στην έρευνα και την προβολή της επτανησιακής ιστορικής και πολιτισμικής περιπέτειας. Το 1987 ίδρυσε, με ομοϊδεάτες συντοπίτες, το σωματείο «Οι φίλοι του Μουσείου Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων».
            Δραστηριοποιήθηκε επίσης ως ραδιοφωνικός παραγωγός, με αντικείμενο την επτανησιακή μουσική αλλά και την ιστορία της λυρικής τέχνης στην Ελλάδα. Συνεργάστηκε, παρουσιάζοντας ενότητες εκπομπών, με τους σταθμούς ΕΡΑ/Β, ΕΡΑ/Γ, Ελεύθερη Ραδιοφωνία Ζακύνθου, Seven X. Είναι συγγραφέας πολάριθμων μελετών για την επτανησιακή ιστορία, την επτανησιακή ζωγραφική, την ελληνική / επτανησιακή μουσική, ενώ έχει να επιδείξει σημαντικό μεταφραστικό έργο.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, επικοινωνήστε με την
κυρία Αγγελική Τσάκωνα (Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων)
tel.: 210 3630055, mob.: 6943291476,  e-mail: atsakona@papyrosonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails