© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Η λαογραφική βραδιά του Μορφωτικού Κέντρου "Αληθώς" για το Λαϊκό Θέατρο της Ζακύνθου

Χθες το δειλινό, στην πλατεία της Φανερωμένης Μπανάτου 
Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας
Η 2η σύναξη του φετινού νέου κύκλου δράσεων τού Μορφωτικού Κέντρου Λόγου «ΑΛΗΘΩΣ», που πραγματοποιήθηκε χθες το βραδάκι στο αμφιθεατρικό πλάτωμα της Φανερωμένης Μπανάτου, αφορούσε στις «Ομιλίες», δηλαδή τις παραστάσεις Λαϊκού Θεάτρου της Ζακύνθου και στέφθηκε από επιτυχία. Εκτός από τον απλό λαό, παραβρέθηκαν ευάριθμοι παράγοντες του τοπικού ιδιάζοντος Πολιτισμού, ευαισθητοποιημένοι για το παρόν, αλλά κυρίως για το μέλλον του, σ' έναν δίσεκτο καιρό ποικίλων αντιξοοτήτων και πολλαπλών προβλημάτων σε όλα τα επίπεδα.

Το αφιέρωμα ξεκίνησε με πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη του εκπαιδευτικού, λογοτέχνη και ερευνητή ΔΙΟΝΥΣΗ ΦΛΕΜΟΤΟΜΟΥ, με θέμα: «“Ομιλίες”, ένα θέατρο για δρόμους και πλατείες». Ο κ. Φλεμοτόμος, αφού έδειξε από τις πηγές ότι το λαϊκό θέατρο των Ζακυνθίων συνέβαινε ανέκαθεν «δια ξεφάντωσιν των φίλων», υπεραμύνθηκε της επιστροφής του είδους στα αρχαϊκά στοιχεία του, ώστε να υπηρετείται κάθε φορά η καλώς εννοούμενη λαϊκότητα του είδους, δίχως νεωτερικές επεμβάσεις, οι οποίες αμαυρώνουν την αυθεντική απλότητα, που το διέκρινε. [Ολόκληρο το κείμενο της διάλεξης Φλεμοτόμου, μπορείτε να μελετήσετε μ' ένα κλικ στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ, εδώ].

Στη συνέχεια προβλήθηκαν, βιντεοσκοπημένα, χαρακτηριστικά αποσπάσματα της Ομιλίας «Η ΧΡΥΣΑΥΓΗ», την οποία παρουσίασε, ως Ντελάλης, ο εξαίρετος λαϊκός θεατρίνος ΤΑΚΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ-ΚΑΚΛΗΣ. Σημειωτέον, ο Κάκλης φέρει αφ’ εαυτού έναν μοναδικό τρόπο θεατρικής έκφρασης, που παραπέμπει στις μεσαιωνικές φιγούρες της Commedia dellarte, γι' αυτό και καταχειροκροτήθηκε από το ενθουσιώδες κοινό.

Η βραδιά έκλεισε με Παραδοσιακούς Χορούς της Ζακύνθου από τα παιδιά τού Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «ΥΑΚΙΝΘΗ» του ΝΙΚΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ.

Στο τέλος, ο υπεύθυνος του «Αληθώς» Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας ευχαρίστησε όλους για την ολόθυμη παρουσία τους, τονίζοντας εμφαντικά ότι η Εκκλησία ως τόπος είναι πάντοτε ανοιχτός, για ν’ αγκαλιάσει κάθε πολιτισμική έκφραση του λαού σε μιαν εποχή μάλιστα, κατά την οποίαν αναζητά «πού την κεφαλήν κλίναι». Ευχαρίστησε, εξάλλου, όσους συνεισέφεραν κόπο και χρόνο για την αρτιότητα του αφιερώματος, μεταξύ των οποίων τον Πρόεδρο Μπανάτου Χαράλαμπο Δημ. Κοντονή, τον Πρόεδρο της τοπικής Εθελοντικής Ομάδας Σπυρίδωνα Διον. Κοντονή, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τον υπεύθυνο του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «Υακίνθη» Νίκο Αρβανιτάκη, καθώς επίσης την Τηλεόραση IONIAN CHANNEL και τον δημοσιογράφο Γιώργο Γεωργιάδη, που κάλυψαν ολόκληρη την βραδιά. 


1 σχόλιο:

Δύ-στιχος είπε...


Συγχαρητήρια κι από 'δώ,
για τις "ανησυχίες",
ακούραστοι να είσαστε,
και πάντα επιτυχίες.

Δύ-στιχος

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails