© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

14 παιδικά σχέδια τής ζωγράφου Μαρίας Ρουσέα, από την εμπειρία του '40, θα ανακοινώσει η Κατερίνα Δεμέτη στο Β3 «Αληθώς»


Στην αυριανή διάλεξη περί της συμβολής της Ζακυνθινών Εικαστικών στον Πόλεμο του Σαράντα, την οποία θα παρουσιάσει κατά την 3η Σύναξη του β΄ κύκλου δράσεων του Κέντρου Λόγου «Αληθώς» η Κατερίνα Δεμέτη, Αρχαιολόγος και Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, μεταξύ των πολλών άλλων, θα δημοσιοποιηθούν για πρώτη φορά 14 παιδικά σχέδια της ζωγράφου Μαρίας Ρουσέα (αδελφής της μεγάλης κυρίας του θεάτρου και του κινηματογράφου Τζένης Ρουσέα), τα οποία η ίδια η καλλιτέχνιδα δώρισε στο πλουσιότατο Αρχείο τού ανωτέρω Μουσείου.

Στην παρούσα ανάρτηση, προδημοσιεύουμε δύο από αυτά. Ζωγραφίστηκαν το 1941, όταν η Ρουσέα ήταν σε ηλικία 12 ετών -γεννήθηκε το 1929- και πρόκειται για σχέδια με μολύβι και ξυλομπογιές, διαστάσεων 25Χ17,5 εκ. Το πρώτο τιτλοφορείται «Ιταλία» και το δεύτερο «Το πρώτο κτύπημα».
Κατά τούτο είναι πολυσήμαντα -θεωρούμε- τα σχέδια τής Ρουσέα: Ένα 12χρονο παιδί βιώνει την φρικτότητα του Πολέμου. Κυκλοφορεί σ’ ένα περιβάλλον εχθρικής εισβολής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχοσύνθεσή του. Μεγαλώνοντας η μικρή Μαρία σ’ ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον, όντας κόρη τού μεγάλου Ζακυνθινού Δασκάλου της Αγιογραφίας και της κοσμικής Ζωγραφικής Χρήστου Ρουσέα (1896-1978), εκφράζεται και - γιατί όχι;- ανθίσταται με τα μόνα όπλα, που εκπαιδεύεται να διαθέτει δια βίου: τα μολύβια, τις ξυλομπογιές και τα χαρτιά της!

Περισσότερα και ειδικότερα θα ενωτισθούμε από την εκλεκτή ομιλήτρια κ. Δεμέτη, αύριο Κυριακή, 28η Οκτωβρίου 2012, ώρα 7 το βράδυ, στον ναό της Παναγούλας Μπανάτου. Σας περιμένουμε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails