© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ο υπολογιστής των Αντικυθήρων στο νέο τεύχος (Νοεμβρίου 2012) τού περιοδικού "Ιστορία Εικονογραφημένη"


Μάς πληροφορεί σχετικά, μες από το ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

Το ναυάγιο των Αντικυθήρων  χρονολογείται στο β΄ τέταρτο του 1ου αι. π. Χ., όταν η εμπορική ναυσιπλοΐα και οι θαλάσσιες μεταφορές έργων τέχνης από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ιταλία είχαν ενταθεί. Το φορτίο του πλοίου μαρτυρεί για το θαλάσσιος εμπόριο μεταξύ της κοσμοπολιτικής Ελληνιστικής Ανατολής και της φθίνουσας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας καθώς και για τις απολαύσεις της ιταλικής αριστοκρατίας και των πλουσίων εμπόρων στον κόλπο της Νεαπόλεως και τη Σικελία. Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε το 1900 σε βάθος περίπου 40 με 64 μέτρων και πολλοί θησαυροί, αγάλματα και άλλα αντικείμενα, ανασύρθηκαν από Συμιακούς σφουγγαράδες και βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.
Στις 17 Μαΐου του 1902 ο αρχαιολόγος και διευθυντής του Μουσείου Βαλέριος Στάης πρόσεξε ότι ένα από τα ευρήματα είχε έναν οδοντωτό τροχό ενσωματωμένο και εμφανείς επιγραφές με αστρονομικούς όρους. Ο μηχανισμός είναι η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια. Είναι φτιαγμένος από μπρούντζο σε ένα ξύλινο πλαίσιο και έχει προβληματίσει και συναρπάσει πολλούς ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας αφότου ανακαλύφθηκε.
Όταν το 1901 ήλθαν στο φως τα μικρά οξειδωμένα θραύσματα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ενός από τους σπανιότατους και πλέον πολυσύνθετους αρχαίους μηχανισμούς που μας έχουν διασωθεί, κάθε άλλο παρά εντυπωσίαζαν με την ασαφή, σαν συμπαγή μάζα, μορφή και την, πρωτίστως, κακή διατήρησή τους. Ο μηχανισμός είναι η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια. Είναι φτιαγμένος από μπρούντζο σε ένα ξύλινο πλαίσιο και έχει προβληματίσει και συναρπάσει πολλούς ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας αφότου ανακαλύφθηκε. Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη λειτουργία του υποστηρίζει ότι ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής σχεδιασμένος για να υπολογίζει τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων. Πρόσφατες λειτουργικές ανακατασκευές της συσκευής υποστηρίζουν αυτήν την ανάλυση. Από τις πρόσφατες έρευνες καταρρίφθηκε η θεωρία ότι εμπεριέχει ένα διαφορικό γρανάζι, όμως ο ανακαλυφθείς μηχανισμός της κίνησης της Σελήνης είναι ακόμα πιο εντυπωσιακός, καθότι δίνει τη δυνατότητα μεταβλητής γωνιακής ταχύτητας στον άξονα που κινεί τη Σελήνη (δεύτερος Νόμος Κέπλερ).
Όποιο προορισμό πάντως και να είχε ο Μηχανισμός, ήταν ασφαλώς σε χρήση, όπως δείχνουν τα ίχνη των επισκευών που παρουσιάζει. Λόγω της έλλειψης και γραπτών πηγών δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπήρξε κάποια παράδοση τέτοιων μηχανισμών. Τα στοιχεία που διασώζει πάντως ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι ο κατασκευαστής του θα είχε πολύ προχωρημένες γνώσεις τεχνολογίας και μηχανικής. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι το σημαντικότερο μέχρι σήμερα αρχαιολογικό εύρημα από μπρούντζο που δείχνει το υψηλό επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης της ελληνικής αρχαιότητας του 1ου αιώνα μ.Χ. Σώθηκε δυστυχώς σε θραύσματα και είναι ελλιπής. Πολλές πληροφορίες αρχαίας τεχνολογικής γνώσης καλύφθηκαν στις στοιβάδες της προχωρημένης διάβρωσης που υπέστη στο θαλάσσιο περιβάλλον που βρέθηκε. Η κατασκευή και η λειτουργία του έχει διαχρονικά προσεγγισθεί, εξακολουθεί όμως να παραμένει ένα μυστήριο και οι σύγχρονη έρευνα καλείται να δώσει απαντήσεις αν τα θραύσματα του μηχανισμού αποτελούν ένα ενιαίο μετρητικό όργανο ή ένα στατικό όργανο με δυναμική επεξεργασίας αστρονομικών πληροφοριών ή συνδυασμό ανεξάρτητων οργάνων.
Ο θρύλος γύρω από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails