© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Φωτορεπορτάζ από το Αφιέρωμα τού Κέντρου Λόγου «Αληθώς» στην Ζακυνθινή Τέχνη του '40

 Χθες βράδυ στην Παναγούλα Μπανάτου 
  Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας  

Η πνευματική Ζάκυνθος (μουσικοί, λογοτέχνες, εικαστικοί, ηθοποιοί, εκπαιδευτικοί), ο επιστημονικός κόσμος τού νησιού και απλός λαός ήταν όλοι παρόντες στον ασφυκτικά γεμάτο ναό της Παναγούλας Μπανάτου, χθες το βράδυ, κατά την μεγάλη κι επίσημη 3η Σύναξη τού β΄ κύκλου δραστηριοτήτων τού Κέντρου Λόγου «ΑΛΗΘΩΣ», η οποία ήταν αφιερωμένη στην μνημοσύνη τού Απελευθερωτικού Αγώνα τού Σαράντα και της Αντίστασης των Ελλήνων, ειδικότερα μάλιστα στο πώς οι Ζακυνθινοί Καλλιτέχνες απέδωσαν την εμπειρία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου


Η βραδιά ξεκίνησε με μιαν ιδιαίτατα ενδιαφέρουσα διάλεξη από την Αρχαιολόγο – Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων Κατερίνα Δεμέτημε θέμα: «Η συμβολή των Ζακυνθίων Εικαστικών στον Πόλεμο του Σαράντα»



Η κ. Δεμέτη, μεταχειριζόμενη πλούσιο εποπτικό υλικό, παρουσίασε τον Μεγάλο Πόλεμο και την αξιοθαύμαστη Αντίσταση του ελληνικού λαού μες από τα μάτια εντοπίων δημιουργών, όπως του χαράκτη Γιάννη Κεφαλληνού και του εργαστηρίου του, της γλύπτριας Κατερίνας Χαριάτη-Σισμάνη, των ζωγράφων Χρήστου και Μαρίας Ρουσέα. Πρωτοπαρουσιάστηκαν μάλιστα δεκατέσσερα άγνωστα παιδικά σχέδια της Μαρίας Ρουσέα, σχολιαστικά της εμπειρίας του Σαράντα.







Ο μουσουργός Αλέκος Ξένος (1912-1995),
δια χειρός Θάλειας Ξενάκη

Το δεύτερο μέρος τής βραδιάς ήταν μουσικό και το παρουσίασε ευσύνοπτα ο συνθέτης ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ, ομιλώντας με θέμα: «Ο μουσουργός Αλέκος Ξένος, ως μουσικός της Εθνικής Αντίστασης». Σημειωτέον, φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Μουσουργού (1912-1995), η δε μητέρα του καταγόταν από το Μπανάτο, οπότε η εν λόγω αναφορά στην πολυκύμαντη ζωή και το σπουδαίο έργο του αποτέλεσε ελάχιστη εξόφληση οφειλόμενης τιμής στη μνήμη του. Η μορφή του μάλιστα δέσποζε στον χώρο, καθότι είχε εκτεθεί σε σχέδιο, το οποίο ζωγράφισε η Ζακυνθινή Ζωγράφος Θάλεια Ξενάκη.
















Στη συνέχεια κι ενώ στο πιάνο βρισκόταν ο Διονύσης Μπουκουβάλας, δυο πολλά υποσχόμενα ζακυνθινόπουλα, ταλαντούχοι νέοι καλλιτέχνες, ο τενόρος Αλέξανδρος Αμανατίδης και η μέτζο σοπράνο Κατερίνα Μποτώνη απέδωσαν πέντε συνθέσεις του Αλέκου Ξένου, συγκινώντας βαθύτατα τους παρευρισκόμενους.


Προτού κλείσει η βραδιά, ο υπεύθυνος του Μορφωτικού Κέντρου, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας,  ευχαρίστησε θερμά τόσο τους Σεβ. Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Διονύσιο και Δωδώνης κ. Χρυσόστομο για την αυτοπρόσωπη παρουσία τους και την εν γένει στήριξή τους, το Ιερατείο που παρίστατο, τον Αντιδήμαρχο Ζακυνθίων Διονύσιο Φιλ. Τουρκάκη, τον Πρόεδρο Μπανάτου Χαράλαμπο Δημ. Κοντονή, τον Πρόεδρο της Εθελοντικής Ομάδας Σπυρίδωνα Διον. Κοντονή, τον Δημοτικό Σύμβουλο Διονύσιο Παν. Στραβοπόδη, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας, τον Διευθυντή τού Γυμνασίου Βανάτου Γιάννη Αγαλιανό και τον Σύλλογο Διδασκόντων  τού ίδιου Σχολείου για όσα προσφέρουν εκάστοτε στις δράσεις του «Αληθώς». Τόνισε, τέλος, αφενός μεν ότι οι ανοικτές αυτές μηνιαίες συνάξεις του Κέντρου στοχεύουν στην «ψυχαγωγία» ως αγωγή της ψυχής, αφετέρου δε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης τού πνεύματος του '40, με τα μηνύματα που εξέπεμψε, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση όλων μας υπέρ της Ειρήνης και της Αδελφοσύνης στον καιρό και στον τόπο μιας Νέας Κατοχής



[Κατά τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθούν, αφενός μεν videos από την εκδήλωση, αφετέρου δε οι δύο διαλέξεις. Μείνετε συντονισμένοι.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails