© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Τιμώντας την Μαριέττα Γιαννοπούλου-Μινώτου, 50 χρόνια μετά την αναχώρησή της


[σημερινές εικόνες από το συνέδριο]




Από την Έκθεση αρχειακού υλικού της Μαριέττας Γιαννοπούλου-Μινώτου 
στον προθάλαμο του Πνευματικού Κέντρου Ζακύνθου










Ορισμένοι από τους πρωινούς ακροτές

Η Πρόεδρος του "Πλατύφορου" Κική Καρυδάκη, η Καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας ΑΠΘ Φανή Καζαντζή και ο Καθηγητής Ιταλικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ Γεράσιμος Γ. Ζώρας 

π. Παναγιώτης Καποδίστριας, Φανή Καζαντζή και Γεράσιμος Γ. Ζώρας

Έργα δια χειρών των μαθητών του Ειδικού Σχολείου Ζακύνθου 
εμπνευσμένα από τα παραμύθια της Μαριέττας Γιαννοπούλου-Μινώτου









Προσφώνημα π. Παναγιώτη Καποδίστρια
κατά την έναρξη του Συνεδρίου
για την Μαριέττα Γιαννοπούλου-Μινώτου 
(Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου, 5 Οκτωβρίου 2012)

Εντιμότατοι Άρχοντες, Φίλοι του «Πλατύφορου», Κυρίες και Κύριοι,
Άξιον και δίκαιον είναι να τιμάμε όσους, με την ζωή και το έργο τους, τίμησαν τον κοινοτικό βίο των συνΕλλήνων, αφήνοντας άφθιτο θησαυρό στη νοητή τράπεζα τού σήμερα και τού αύριο του τόπου μας.
Η περίπτωση της Μαριέττας Γιαννοπούλου-Μινώτου αποτελεί μια φωτεινή και χαρακτηριστική και υποδειγματική φυσιογνωμία του περασμένου αιώνα, η οποία αποδείχτηκε κορυφαία σε καθέναν από τους τομείς, με τους οποίους καταπιάστηκε: Λαογραφία, πεζογραφία, δημοσιογραφία, γυναικείο κίνημα και διάφορους άλλους, μες από τους οποίους διαφαίνεται η διασωτική αγάπη και το ζέον πνεύμα της για τον αθανατισμό των «περασμένων μεγαλείων» μας ως ζωντανών και αναγεννητικών κυττάρων του νεωτερικού Πολιτισμού μας.
Χαιρόμαστε λοιπόν ότι, σε μια δίσεκτη εποχή, καθώς ολοένα αισθανόμαστε ανέστιοι σ’ έναν τόπο, όπου πλέον ελλείπουν τα πρότυπα και καταβαραθρώθηκαν όσοι είχαμε ανυψώσει, ο «Πλατύφορος» ορθώνει ανάμεσά μας την σπουδαία αυτή Γυναίκα της Ζακύνθου.
Μεταφέροντας τον θερμό χαιρετισμό του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονυσίου Δ΄, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για τα συνοδικά καθήκοντά του, ελπίζουμε να καταστούμε σοφότεροι στο τέλος της Συνάντησης αυτής, η δε μακαριστή Μαριέττα να συνεχίσει να είναι το αγέρωχο σπίρτο, που ανάβει και φωταγωγεί τη σκοτεινότητα της σήμερον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails