© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Ο Ελ Γκρέκο πάει Λευκωσία



Το ερχόμενο Σάββατο ανοίγει τις πύλες της μεγάλη έκθεση για τον Ελ Γκρέκο στην Κύπρο, με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το γεγονός φιλοξενείται στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, με τίτλο «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Από τον Χάνδακα στο Τολέδο. Στα βήματα μιας “ευρωπαϊκής” διαδρομής».

Ανάμεσα στα μεγάλα έργα του Θεοτόκοπουλου, θα παρουσιασθεί και η περίφημη εικόνα του «Η Κοίμηση της Θεοτόκου», από τον ομώνυμο Nαό της Ερμούπολης της Σύρου. Την εικόνα συνόδευσαν εκ μέρους της Μητροπόλεως ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σύρου, Πρωτοπρεσβύτερος Φλαβιανός Αλμπέσκου και η Διευθύντρια της 2ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αικατερίνη Δελαπόρτα εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του, ώστε να ταξιδέψουν στη Λευκωσία τρία επιπλέον έργα του Γκρέκο: Η «Προσκύνηση των Μάγων» (από τη Βυζαντινή Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη), η «Βάφτιση του Χριστού» (από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης), και η «Αποκαθήλωση» του 1566 (από τη συλλογή Βελιμέζη). Το τελευταίο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που ανήκει στην πρώιμη εποχή του ζωγράφου, όταν ακόμα ζούσε στην Κρήτη, είναι γνωστό και ως «το Πάθος του Χριστού - Πιετά με Αγγέλους». Η έκθεση θα διανθιστεί με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και συνοδευτικά κείμενα και θα διαρκέσει έως το τέλος Νοεμβρίου. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails