© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ένα διήμερο στο Parys [1. Γνωριμία με την πόλη]

Ταξιδεύει, φωτογραφίζει και γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Σήμερα θα εκδράμω μαζί σας, νοερά αυτή τη φορά, σε μια μικρή πόλη της Νοτίου Αφρικής, το Parys. Εν σώματι βρέθηκα εκεί, φιλοξενούμενος φίλων ευγενικών, κατά το καλοκαιριάτικο (μα και βροχερό συνάμα) διήμερο της 7ης και 8ης Φεβρουαρίου 2012. 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη








Το Parys ιδρύθηκε το 1882, έχει πληθυσμό 41.807 κατοίκους (το 2001) και βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Vaal, στην επαρχία Free State της μεγάλης αυτής χώρας. Το όνομα “Parys”, που αποτελεί την μετάφραση του Παρισιού στη γλώσσα των Αφρικάανς, δόθηκε στην πόλη από τον Γερμανό Επιθεωρητή Schilbach, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην πολιορκία του Παρισιού, κατά την διάρκεια του Γαλλοπρωσικού πολέμου. Χτίστηκε μάλιστα δίπλα στον Vaal, για να θυμίζει -όσο γινόταν- το Παρίσι και τον Σηκουάνα.








Εννοείται, όπως κάθε πόλη ή χωριό της Νοτίου Αφρικής, που… «σέβεται» τον εαυτό του, διαθέτει την μαύρικη συνοικία, πολλές φορές εκτενέστερη από την περιοχή των λευκών ή των εξευγενισμένων έγχρωμων, όπου αναπτύσσεται (ανενόχλητα πια) η μαύρικη ζωή των ντόπιων και όπου δεν είναι εύκολο να κυκλοφορούν λευκοί. Εδώ, η περιοχή αυτή λέγεται Tumahole, απ' όπου θα κάνουμε σύντομο πέρασμα στην επόμενη δημοσίευσή μας.










Πάμπολλοι καλλιτέχνες έχουν εγκατασταθεί στην πόλη τούτη, γι’ αυτό και πλείστα όσα καταστήματα με αντίκες συναντάμε εδώ κι εκεί, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος δύναται να βρει μικρούς ή μεγαλύτερους θησαυρούς, κατά το ποθούμενό του [σ. σ. ακολουθεί σχετική ανάρτηση]. Ως εκ τούτων, το «καλό» όνομα, που έχει αποκτήσει το Parys, το έχουν κάνει περιζήτητο, ως τόπο γόνιμης αποκέντρωσης. Πάμπολλοι επιζητούν να φύγουν από την περιοχή π.χ. Gauteng και τα άλλα μεγάλα κέντρα, καταφεύγοντας εδώ, όπου χτίζονται σπουδαίες κατοικίες, επαύλεις για υψηλά βαλάντια. 


Το σημερινό Δημαρχείο χτίστηκε το 1930 σε art deco style, μετά το αρχικό κτήριο, που καταστράφηκε παλαιότερα από πυρκαγιά. 






Μέσα στο ποτάμι υπάρχει ένα έξοχης ομορφιάς καταπράσινο νησί, όπου υπάρχουν υποδειγματικές εγκαταστάσεις για γκολφ. Πρόκειται για το Island Golf. Μια κρεμαστή γέφυρα, που δημιουργήθηκε το 1918, συνδέει το νησάκι με την παρακείμενη πόλη. [Εννοείται, θα πάμε κι εκεί για καφέ, σε κάποια από τις δημοσιεύσεις που ακολουθούν]. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι το Parys κείται στην ζώνη των πέντε χιλιομέτρων του Vredefort Dome, της περιοχής δηλαδή, όπου τοποθετείται ο τεράστιος Κρατήρας, ο οποίος ανοίχτηκε στη γη από την πρόσκρουση ενός Αστεροειδούς, που συνέβη -κατά τους ερευνητές- πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια. Η περιοχή αυτή του Κρατήρα ανακηρύχθηκε το 2005 από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Τούτο αποτελεί ένα πρόσθετο στοιχείο ενδιαφέροντος για την πόλη, την οποίαν επισκεπτόμαστε.
[συνεχίζεται...]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails