© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ένα ξεχωριστό χορωδιακό αφιέρωμα στον συνθέτη Αλέκο Ξένο (1912-1995)


[Αναδημοσίευση από την πάντα καλά ενημερωμένη Ιδιωτική Οδός τού Παναγιώτη Ανδριόπουλου]

Πολύ ουσιαστικό ήταν το διήμερο αφιέρωμα στον έλληνα συνθέτη Αλέξανδρο Ξένο (1912-1995)  με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννησή του. 
O Δήμος Μεταμόρφωσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών και το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «Μαρσύας», με την επιμέλεια του συνθέτη Νίκου Καριώτη, συνδιοργάνωσαν το διήμερο αφιέρωμα  που πραγματοποιήθηκε το  Σάββατο και την Κυριακή  24-25 Νοεμβρίου  2012 στο Συνεδριακό κέντρο Δήμου Μεταμόρφωσης.


Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου ο συντοπίτης του Αλέκου Ξένου, ζακυνθινός δηλαδή κι αυτός, ο συνθέτης και μαέστρος Ιάκωβος Κονιτόπουλος, παρουσίασε τη ζωή και το έργο του Αλ. Ξένου, ο οποίος ήταν και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και πολλά έργα του είναι εμπνευσμένα απ' αυτήν.
Ακολούθησε προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Εποχή των Κενταύρων – Ο Μουσουργός Αλέξανδρος Ξένος» του σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου και η πρώτη μέρα του αφιερώματος έκλεισε με συζήτηση συνθετών και μουσικολόγων με το κοινό για τη ζωή και το έργο του τιμώμενου συνθέτη.


Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Μεταμόρφωσης έλαβε χώρα ένα μικρό χορωδιακό φεστιβάλ, στην ουσία, όπου χορωδιακά σχήματα απέδωσαν αποκλειστικά συνθέσεις του Αλέξανδρου Ξένου.
Κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό, γιατί το κοινό ήλθε σε επαφή με το άγνωστο στους πολλούς χορωδιακό έργο του συνθέτη, αλλά και οι χορωδίες που συμμετείχαν είχαν το έναυσμα για να μελετήσουν και να παρουσιάσουν χορωδιακά του Αλέξανδρου Ξένου, δηλαδή μελοποιήσεις σπουδαίων νεοελλήνων ποιητών (Κ. Παλαμάς, Γ. Ρίτσος, Άγγελος Σικελιανός, Βασίλης Ρώτας) και ελασσόνων (Γ. Κοτζιούλας, Στάθης Πρωταίος, Ναυσικά Φλέγκα - Παπαδάκη). Κι ακόμα εναρμονίσεις παραδοσιακών τραγουδιών ή μελοποίηση της Σαπφούς, στο πρωτότυπο. 


Συμμετείχαν: 
- Η Νεανική Χορωδία και Χορωδία “Ambitus” Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης, υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Βασιλικού. 
- Η Ανδρική χορωδία Εμπορικής Τράπεζας, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή. 
- Το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Έξη (Δάφνη Πανουργιά, Μορφούλα Παπαγεωργίου, Ελένη Καραβούζη, Κυριακή Τροχάνη, Ευτυχία Γεωργακοπούλου, Βάσω Καριώτη). 
- Η Μικτή χορωδία Καλλιτεχνικού  Εργαστηρίου «Μαρσύας», υπό τη διεύθυνση του Νίκου Καριώτη. 
Η όλη εκδήλωση, παρά τον ειδικό χαρακτήρα της, είχε απήχηση στο κοινό που κατέκλυσε τον χώρο, και συνέβαλε ουσιαστικά στην τιμή και διάδοση του έργου του Αλέξανδρου Ξένου, το οποίο αποδεικνύεται ανθεκτικό στο χρόνο.


Δύο άλλα αφιερώματα στον συνθέτη έλαβαν χώρα πρόσφατα στη γενέτειρά του, τη Ζάκυνθο. Το ένα, τριήμερο, επιμελήθηκε ο συνθέτης Ιάκωβος Κονιτόπουλος και το άλλο ήταν στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων του Μορφωτικού Κέντρου Μπανάτου Αληθώς, που επιμελείται ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας. 
Ένα ιστολόγιο για τον Αλέκο Ξένο επισκεφθείτε εδώ.

Π. Α. Ανδριόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails