© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Μνημόσυνο στον Τάφο τής Οικογένειας τού Εθνομάρτυρα Ποιητή Λορέντζου ΜαβίληΜε το κλείσιμο ποικίλων τοπικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Ποιητή Λορέντζου Μαβίλη, η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών είχε την πρωτοβουλία να τελέσει με την Καθολική Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας ένα μνημόσυνο στο Καθολικό Κοιμητήριο της Κέρκυρας,  όπου βρίσκεται το μνήμα του πατέρα και του παππού του Μαβίλη. Αυτό πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 15 Δεκεμβρίου 2012. 

Αν και απών ο μεγάλος ποιητής από το μνήμα, αφού είναι ενταφιασμένος κατά το Ορθόδοξο δόγμα της μητέρας του, στον τόπο της θυσίας του, τον Δρίσκο της Ηπείρου, δεν έλειψε από το νου όλων όσων συμμετείχαν σ' αυτή τη συμβολική πράξη μνήμης. Ήταν, άλλωστε, περί το 1960 όπου η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών είχε εντοπίσει και είχε αναδείξει το συγκεκριμένο μνήμα. 

Το τρισάγιο τέλεσε ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος π. Ιωάννης Σπιτέρης πλαισιωμένος από ιερείς του, και παρόντες ήσαν μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών (Περικλής Παγκράτης με τη σύζυγό του, Δημήτρης Κονιδάρης, Κώστας Λιντοβόης), καθώς και ο γραμματέας της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας κ. Σπύρος Γαούτσης. Με το πέρας του μνημοσύνου τελέστηκε δέηση σε παρακείμενο μνήμα, όπου έχουν εναποτεθεί τα λείψανα των πεσόντων Χριστιανών στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571) μετά την μεταφορά τους από τη βομβαρδισμένη το 1943 εκκλησία της Παναγίας της Ευαγελίστριας “Annunziata”. 


Ποιος ήταν ο Μαβίλης και οι πρόγονοί του

Ο Λορέντζος Μαβίλης υπήρξε λυρικός ποιητής, εθνικός αγωνιστής, βουλευτής Κέρκυρας, μανιώδης παίκτης σκακιού και δημιουργός σκακιστικών προβλημάτων που δημοσιεύθηκαν σε διάφορα γερμανικά περιοδικά. Γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1860 στην Ιθάκη από καθολικό πατέρα ισπανικής καταγωγής. Η οικογένειά του ήταν  αστική και οικονομικά εύπορη. Ο παππούς του, Don Lorenzo Mabili y Boulligny (1765-1853), Ισπανός που υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως πρόξενος της Ισπανίας στην Κέρκυρα, παντρεύτηκε την κερκυραία ευγενή Αικατερίνη Δούσμανη κι εγκαταστάθηκε στο νησί. Σε πρώτο γάμο μάλιστα είχε παντρευτεί μία άλλη αρχοντοπούλα της οικογένειας των κομήτων Πιέρη, που ανήκε στο Μεγάλο Συμβούλιο της πόλης, αλλά εκείνη πέθανε νέα.

Ο πατέρας του ποιητή Παύλος Μαβίλης (1814-1895) υπήρξε διακεκριμένος νομικός και υπηρέτησε ως πρόεδρος του δικαστηρίου της Ιονίου Πολιτείας στην Ιθάκη. Ήταν παντρεμένος με την Ιωάννα Σούφη, από την αρχοντική οικογένεια Δούσμανη, η οποία ήταν και ανιψιά του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και θεία του πρωθυπουργού Γεωργίου Θεοτόκη. Ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης δεν σχημάτισε ποτέ οικογένεια.

Ο Μαβίλης, σύγχρονος μίας σπουδαίας γενιάς λογοτεχνών, κριτικών, αλλά και εθνικών αγωνιστών έχει μείνει γνωστός για την πλούσια και εντατική εκπαίδευση που δέχθηκε, κυρίως στη Γερμανία κατά την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής του, αλλά και για την σκακιστική του μαεστρία. Επίσης για την λανθάνουσα (κατ' ορισμένους) κοινωνική του δράση, για την συμμετοχή του στο επαναστατικό κίνημα για την απελευθέρωση της Κρήτης, αλλά και στον ατυχή πόλεμο του 1897 με ομάδα 70 κερκυραίων εθελοντών, αλλά και για την πολιτική του δράση με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στον Μαβίλη οφείλεται η σπουδαία φράση στη Βουλή των Ελλήνων, για την υπεράσπιση της δημοτικής γλώσσας: «...Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει. Υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι, και υπάρχουσι πολλοί χυδαίοι άνθρωποι ομιλούντες την καθαρεύουσαν».  Πάνω απ' όλα όμως έμεινε στην συνείδηση του κόσμου για τα λυρικά του σονέτα και τις πολύτιμες μεταφράσεις του από γλώσσες όπως τα ιταλικά, τα ισπανικά, τα λατινικά, τα αγγλικά και τα σανσκριτικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails