© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

«Η δημόσια διοίκηση και η υπαλληλία στη νεοελληνική ποίηση»



Με τίτλο «Η Δημόσια Διοίκηση και η Υπαλληλία στη νεοελληνική ποίηση» θα μιλήσει ο συγγραφέας και υποψήφιος διδάκτορας Δημόσιας Διοίκησης τού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμος Ρομποτής, στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού, Μουράγια), την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 19.30.

Στην ομιλία του ο Γεράσιμος Ρομποτής ‒εγγονός τού συνθέτη Γεράσιμου Ρομποτή (1903-1987) και γιος τού ποιητή Τάσου Κόρφη (Αναστάσιου Ρομποτή, 1929-1994)‒ θα αναφερθεί καταρχήν στην περίοδο πριν από την ίδρυση τού ελληνικού κράτους, σε ποιητές που εργάσθηκαν στην ενετική ή στην οθωμανική διοίκηση και τραγούδησαν τα παθήματά τους. Στη συνέχεια, θα προσεγγίσει την ποίηση τού 19ου αιώνα, με τη σατιρική της χροιά απέναντι στη διοίκηση και στο νεοπαγές κράτος. Εν συνεχεία, η περίοδος τού μεσοπολέμου με τις έντονες ανακατατάξεις στην κοινωνική, πολιτική και διοικητική σφαίρα, αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο για την ποίηση, με μορφές όπως ο παλαιότερος Καβάφης και οι νεότεροι Καρυωτάκης και Σεφέρης, όλοι υπάλληλοι. Κατά τη μεταπολεμική περίοδο, με την οριστική επικράτηση τού σύγχρονου γραφειοκρατικού μοντέλου, αλλά και με τη βαριά σκιά των γεγονότων τής δεκαετίας 1940-1950, πολλές ποιητικές φωνές εκφράζουν, υπαινικτικά συνήθως, την ένταξή τους στον ασφυκτικό κλοιό μιας Δημόσιας Διοίκησης, που παλινωδεί ανάμεσα στην απουσία νοήματος της καθημερινής δουλειάς και στα δεσμά της κομματικής δουλείας.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails