© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

"Κ. Π. Καβάφης: Εγκλεισμός και Παγίδευση". Μια ταινία για τον μεγάλο Αλεξανδρινό

Η ταινία αυτή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της Κύπρου, παραγωγής 2004, δεν στοχεύει στη βιογραφική αναπαράσταση της πορείας του Κ. Π. Καβάφη. Βασικός θεματικός της άξονας είναι η προσέγγιση του ανθρώπου-ποιητή που αναζητά έναν ασφαλή χώρο, ικανό να του προσφέρει τη δυνατότητα ενεργοποίησης της μνήμης, με τελική απόληξη τον εγκλεισμό του από τον έξω Κόσμο και την παγίδευση σε ερμητικά κλειστούς χώρους. 

Ο θεατής παρακολουθεί την αγωνιώδη προσπάθεια του Κ. Π. Καβάφη να «στήσει» τα τείχη της προσωπικής του εξορίας, για να οδηγηθεί έτσι στην αυτοσυνειδησία, την ύψιστη ποιητική σοφία, που εδραιώθηκαν, όμως, πάνω σ’ έναν ταραγμένο και οδυνηρό βίο. 

Τα ποιήματα που ακούγονται -και που διδάσκονται οι μαθητές- αποκαλύπτουν τον εξόριστο από τον έξω Κόσμο ποιητή, που με λιτά εκφραστικά μέσα οικοδομεί τη δική του μικροπολιτεία, φθαρμένη στον παροντικό χρόνο, μα άξια και πολύτιμη γιατί του χάρισε τη μυστική κι αληθινή Αλεξάνδρεια, τη ζωή του. 

Τα γυρίσματα έγιναν στο σύνολό τους στους πραγματικούς χώρους και για το λόγο αυτό προσφέρουν τη γεύση, το χρώμα, τον ήχο και την όλη ατμόσφαιρα της καβαφικής ποιητικής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails