© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Εξαιρετικά επιτυχημένο το τιμητικό αφιέρωμα του Κέντρου Λόγου «Αληθώς» στον συνθέτη Δημήτρη Λάγιο

  Χθες το βράδυ στο Μπανάτο  
Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας


Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε το μεγάλο αφιέρωμα του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Μπανάτου Ζακύνθου «ΑΛΗΘΩΣ», στην μορφή και το έργο του συνθέτη ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΑΓΙΟΥ (1952-1991), του ωσεί παρόντος μεγάλου απόντος από τα πολιτισμικά τεκταινόμενα της Ζακύνθου και της πατρίδας μας, σε καιρούς δίσεκτους και σκυφτούς.
Η προγραμματισμένη 2η σύναξη του γ΄ κύκλου δραστηριοτήτων του «Αληθώς» πραγματοποιήθηκε πράγματι το βραδάκι της Κυριακής, 29 Σεπτεμβρίου 2013, στο ευρύχωρο και αμφιθεατρικό πλάτωμα του ναού της Φανερωμένης Μπανάτου, με την προσέλευση πλήθους Ζακυνθινών, αλλά και επισκεπτών του νησιού μας, οι οποίοι πληροφορήθηκαν για την περί Λάγιου βραδιά κι έσπευσαν να την παρακολουθήσουν.
Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομη προσλαλιά του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτη Καποδίστρια, υπεύθυνου του Κέντρου Λόγου, ο οποίος είπε ότι το «Αληθώς» θεώρησε χρέος τιμής το αφιέρωμα προς ένα ανιδιοτελές παιδί του νησιού μας, το οποίο εξακτίνωσε την εγχώρια Κουλτούρα (Παράδοση και Ποίηση) στην Ελλάδα και τον Κόσμο, αν και δεν γνώρισε εν ζωή την δέουσα αντιμετώπιση ή και τιμή από τους συμπατριώτες του, σύμφωνα με το αγιογραφικό «ουδείς προφήτης εν τη ιδία αυτού πατρίδι». Όμως το έργο του Λάγιου παραμένει αλώβητο και ιδιαίτερα ομιλητικό ως προς την ποιότητα, την ευαισθησία και την διάρκεια του δημιουργού, έστω και αν εκείνος έχει απέλθει βιολογικά.
Αμέσως μετά η φιλόλογος και ερευνήτρια Μαρία Ρουκανά-Αμπελά μίλησε, παραστατικά και διεξοδικά, με θέμα: «Ο συνθέτης Δημήτρης Λάγιος και η συμβολή του στην Ποίηση και την Παράδοση της Ζακύνθου». Η έμπειρη ομιλήτρια, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στα βιογραφικά στοιχεία του σύντομου περάσματος του Λάγιου από την ζωή, αναφέρθηκε στο εύρος και το βάθος του καταγεγραμμένου σε βινύλια έργου του, όσον αφορά στην τοπική μουσική παράδοση και τη μελοποίηση ποιημάτων Ζακυνθίων Τεχνιτών του Λόγου.
Η ομιλία διακοπτόταν από ποιήματα του Λάγιου, του Κάλβου, του Σολωμού και του Σέρρα, τα οποία διάβαζε, με την αισθαντικότητα που τον διακρίνει, ο ηθοποιός Τάκης Πετρόπουλος.
Στη συνέχεια, μελοποιημένα από τον Λάγιο ποιήματα Ζακυνθίων Δημιουργών και λαϊκά άσματα του νησιού, που επεξεργάσθηκε ο ίδιος ο τιμώμενος συνθέτης, απέδωσε υπέροχα και καταχειροκροτούμενη από το κοινό, η νεοσύστατη και πολλά υποσχόμενη Χορωδία «Το Όνειρο του Παιδιού», υπό την διεύθυνση του καλλιτέχνη και πρωτοψάλτη Δημήτρη Κάνδηλα.
Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακούς Χορούς, που κατέγραψε ο Λάγιος και μάλιστα ακουγόταν να τους τραγουδά, από το έγκριτο Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα «Υακίνθη», υπό την διδασκαλία του εκπαιδευτικού Νίκου Αρβανιτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails