© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ο λατινιστής Κωνσταντίνος Γρόλλιος και η επικαιρότητα του Ρωμαίου λυρικού ποιητή Οράτιου στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών


Με τίτλο «Ο λατινιστής Κωνσταντίνος Γρόλλιος και η επικαιρότητα του Ρωμαίου λυρικού ποιητή Οράτιου» θα μιλήσει την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 19.30 στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού, Μουράγια) ο κ. Δημήτριος Νικήτας, Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Με την ομιλία αυτή εγκαινιάζονται οι χειμερινές εκδηλώσεις 2013-2014 της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών.

Ο Κωνσταντίνος Γρόλλιος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1917. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου στο Πανεπιστήμιο Μπρίστολ, αργότερα στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, και ως υπότροφος Ι.Κ.Υ. στο Πανεπιστήμιο Οξφόρδης. Για μερικά χρόνια δίδαξε στη Μ. Εκπαίδευση (Κέρκυρα). Το 1957 αναγορεύτηκε Έκτακτος Καθηγητής της Λατινικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ το 1960 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής στο μάθημα αυτό στην ίδια σχολή. Από τη θέση τούτη δίδαξε είκοσι οκτώ χρόνια έως το 1985 οπότε έγινε Ομότιμος Καθηγητής. Έγινε Κοσμήτορας της Σχολής αυτής το 1966-67. Προσκλήθηκε να διδάξει για ένα χρονικό διάστημα στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας των ΗΠΑ και έδωσε σειρά μαθημάτων, ως Επισκέπτης Καθηγητής, στο νεοϊδρυθέν Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Συγκαταλέγεται στα Ιδρυτικά Μέλη της Διεθνούς Ακαδημίας Λατινικών Σπουδών (Ρώμη). Συνεργάστηκε με πνευματικούς ανθρώπους της χώρας μας για την ίδρυση της Εταιρείας Ρωμαϊκών Σπουδών (Αθήνα) και διετέλεσε Πρόεδρός της για ένα διάστημα. Υπήρξε μέλος του Ιδρύματος «Latinitas» (Βατικανό). Έχει δημοσιεύσει βιβλία και μελέτες στα ελληνικά, λατινικά και αγγλικά. Ένα μεγάλο μέρος του έργου του Κωνσταντίνου Γρόλλιου αφορά στους Λατίνους πεζογράφους Κικέρωνα και Σενέκα, και τους ποιητές Λουκρήτιο και Οράτιο. Μια άλλη παράλληλη φιλολογικο-λογοτεχνική απασχόληση του Κωνσταντίνου Γρόλλιου ήταν η εξιχνίαση της δρ4αστηριότητας Επτανησίων λογίων ιδίως στα λατινικά γράμματα. Υπήρξε εκ των ιδρυτών –στα 1953 και επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών. Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών εξελέγη στις 21 Απριλίου 1994. Έφυγε πλήρης ημερών από τη ζωή στις 7 Ιουνίου 2006. Έξι χρόνια αργότερα, στις 13 Απριλίου 2012, τον ακολούθησε και η σύντροφος της ζωής του, Ιουλία, γένος Σταματάτου, επίσης από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails