© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Η 547η "Ιστορία Εικονογραφημένη", με το αφιέρωμα: Ξένες μυστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα (1940-1944)

Μας πληροφορεί σχετικά ο συνεργάτης μας ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ -διευθυντής του περιοδικού- μες από το ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Η Ελλάδα ενεπλάκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σχεδόν από την έκρηξή του, και τούτο δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχετο με την καίρια γεωγραφική της θέση, τον έλεγχο της οποίας διεκδικούσαν τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Βρετανοί. Η μακρόχρονη πολιτικοοικονομική επιρροή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα και τα ισχυρά ερείσματα που διέθετε στην κυβέρνησή της, στην οικονομία και στον στρατό, τοποθέτησαν εξαρχής τη χώρα στο πλευρό των Βρετανών, παρά την ιδεολογική συγγένεια του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου με τη φασιστική Ιταλία και τη ναζιστική Γερμανία.
Kατά τη διάρκεια του αναπάντεχα επιτυχημένου για τους Έλληνες ελληνοϊταλικού πολέμου, το Βρετανικό Γενικό Eπιτελείο δεν επιθυμούσε να αυξήσει τη βρετανική βοήθεια, πέρα από τις μοίρες των καταδιωκτικών και των βομβαρδιστικών που είχαν ήδη σταλεί. Τα ελληνικά αλλά και τα βρετανικά συμφέροντα στην Aνατολική Mεσόγειο θα τα εξυπηρετούσε περισσότερο να αναλάβουν την υποστήριξη της Kρήτης, την οποία οι Iταλοί ήθελαν να καταλάβουν και να τη χρησιμοποιήσουν ως αεροπορική και ναυτική βάση. O Ιωάννης Mεταξάς υποπτευόταν ότι οι Bρετανοί είχαν τα δικά τους σχέδια για τη στρατηγικής σημασίας νήσο, αλλά την εποχή εκείνη αυτό ήταν το μικρότερο κακό. Παρά τα έντονα φιλοβρετανικά τους αισθήματα, οι Έλληνες δεν ξεχνούσαν αυτό που είχε πει ο Ελευθέριος Bενιζέλος, ότι δηλαδή ήταν «οι επαίτες των Mεγάλων Δυνάμεων».
Kαθώς η βρετανική στρατιωτική βοήθεια προς την Eλλάδα αυξανόταν, με αργό ρυθμό τον χειμώνα του 1940 ενώ εντάθηκε στις αρχές της άνοιξης του 1941, έτσι αυξανόταν και η ανάμειξη, όπως και εντείνονταν οι αντιπαλότητες, των διαφόρων μυστικών υπηρεσιών.
Οι μυστικές υπηρεσίες και των δύο δυνάμεων ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1930 είχαν δείξει, η καθεμία για δικούς της λόγους, έντονο ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο. Πολλοί πανεπιστημιακοί, αρχαιολόγοι, δημοσιογράφοι και έμποροι είχαν στρατολογηθεί από ειδικές υπηρεσίες και είχαν αναλάβει από την «τυπική» ενημέρωση των προϊστάμενων αρχών τους έως ειδικές επιχειρήσεις.
Η δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών κατά την περίοδο αυτή στην Ελλάδα αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο έχει σημαντικό ιστορικό ενδιαφέρον∙ εντούτοις ερευνητικά δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως. Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα από τα διασωθέντα σχετικά Αρχεία (Foreign Office, Abwer, SS, Wehrmacht), με αποτέλεσμα, εκτός από ελάχιστα έγκυρα μελετήματα, να εμφανίζονται κατά καιρούς άρθρα εκλαϊκευμένης ιστορίας τα οποία συνήθως οδηγούν σε ανακρίβειες και παρερμηνείες, ενίοτε και γραφικότητες, κατά το δοκούν των συντακτών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails