© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Τα οστά του "Φιλόπατρι" Ανδρέα Κάλβου φθάνουν στην "ωραία και μόνη" Ζάκυνθο [σπάνιο video]


Είναι 5 Ιουνίου 1960. Το πολεμικό πλοίο «Χατζηκωνσταντής», με το οποίο μεταφέρονται τα οστά του ποιητή Ανδρέα Κάλβου και της συζύγου του από την Ιταλία στη Ζάκυνθο, καταπλέει στο λιμάνι της Ζακύνθου. Το φέρετρο με τα οστά μεταφέρεται από άνδρες του Βασιλικού Ναυτικού και τοποθετείται σε αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο διασχίζει το λιμάνι συνοδευόμενο από στρατιωτική μπάντα και άγημα ανδρών του Στρατού Ξηράς. Αγόρια που μεταφέρουν στεφάνια προηγούνται των αυτοκινήτων, στα οποία βρίσκονται τοποθετημένα τα φέρετρα με τα οστά του Ανδρέα Κάλβου και της συζύγου του. Ιερείς, τοπικοί παράγοντες, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου ακολουθούν εν πομπή τα αυτοκίνητα, τα οποία κατευθύνονται προς τον Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου (τότε ήταν προσωρινά ο ναός του Αγίου Νικολάου του Μόλου). Μαθητές και μαθήτριες ακολουθούν την πομπή, ώστε όλοι φτάνουν στο ναό. Άνδρες του Στρατού Ξηράς και του Βασιλικού Ναυτικού μεταφέρουν τα φέρετρα με τα οστά στο εσωτερικό του ναού, όπου πρόκειται να ψαλεί τρισάγιο στη μνήμη του Ανδρέα Κάλβου και της συζύγου του.

Βιβλιογραφία: Ελευθερία, 7 Ιουνίου 1960, σ. 2.


Πηγή του ανωτέρω βίντεο από τα Επίκαιρα της εποχής: ΕΘΝΙΚΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ. 

1 σχόλιο:

Ps είπε...

Απο την Ιταλία? Τα οστά ήρθαν απο την Αγγλία στην Ζάκυνθο μέσω Αθηνών με πτήση της Ολυμπιακής και την 5η Ιουνίου 1960 έφτασαν με καράβι...

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails