© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Το Χρονικό της 1ης Ημερίδας Συντήρησης και Μελέτης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης (12.7.2014)


Ο Αντιπρόεδρος Β΄του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Καθηγητής Ιωάννης Δραγώνας παρέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο αντίγραφο ψηφιδωτό διακοσμητικού μοτίβου από την Αγία Σοφία.

Χαιρετισμός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο.

Κατά την διάρκεια παρουσίασης από τον υπεύθυνο της ημερίδας κ. Χρήστο Καρύδη και την Προϊσταμένη του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Τ.Ε. κ. Αδαμαντία Καμπιώτη.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 1ης Ημερίδας Συντήρησης και Μελέτης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ιστορική Θεολογική Σχολής της Χάλκης, στην Κωνσταντινούπολη. Εξαιρετικά θερμή ήταν η ανταπόκριση των εισηγητών, φοιτητών και προσκεκλημένων, ενώ μεταξύ των συνέδρων ήταν και εκπρόσωποι εκκλησιαστικών και εκπαιδευτικών φορέων όπως εκπρόσωποι από την Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, καθώς και φοιτητές και διδάσκοντες του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων.
Στόχος της ημερίδας ήταν η παρουσίαση ως επί των πλείστων μελετών με έργα προερχόμενα από την Κωνσταντινούπολη ή γενικότερα την Τουρκία από καθηγητές, συντηρητές, φυσικούς, αρχαιομέτρες και αρχαιολόγους.
Η έναρξη της Ημερίδας έγινε με τους χαιρετισμούς από τον Σεβ. Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο και τον Εκπρόσωπο του Οικ. Πατριαρχείου Επικ. Καθηγητή Ιωάννη Καραπαναγιώτη.
Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος Β΄ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Καθηγητής Ιωάννης Δραγώνας εκπροσωπώντας την Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος χαιρέτισε την εκδήλωση και μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Προέδρου του ΤΕΙ, Καθηγητή Ναπολέοντος Μαραβέγια και των μελών της Δ.Ε, παρέδωσε στον Σεβ. Προύσης δύo δώρα: Ένα ψηφιδωτό αντίγραφο με το πρωτοχριστιανικό σύμβολο του Ιχθύoς -κατασκευή της φοιτήτριας Καλλιόπης Τρικοίλη ως δώρο του Φοιτητικού Συλλόγου της Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ - καθώς και ένα δεύτερο δώρο, μια νωπογραφία που αναπαριστούσε τη Σχολή της Χάλκης -κατασκευή του διδάσκοντος Δρ. Χρ. Καρύδη ως δώρο από το διδακτικό προσωπικό του Ιδρύματος.
Ο Αντιπρόεδρος Β΄ του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων, Καθηγητής κ. Ιωάννης Δραγώνας, στην ομιλία του, επεσήμανε τη σπουδαιότητα του τόπου διεξαγωγής της ημερίδας καθώς και τον σκοπό της ημερίδας και κήρυξε την έναρξη των εργασιών.
 Της έναρξης των εργασιών προηγήθηκε μια παρουσίαση των εργαστηρίων συντήρησης της Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Τ.Ε. στη Ζάκυνθο, αλλά και των εργασιών συντήρησης από φοιτητές της Κατεύθυνσης, από τον Υπεύθυνο της Ημερίδας δρ. Χρήστο Καρύδη. Ο κ. Καρύδης τόνισε τη διάσταση της συνάντησης, η οποία αποτυπώνεται και στον αυξημένο αριθμό των εισηγήσεων.  
Στις εργασίες της Ημερίδας προήδρευσε η Επίκουρος Καθηγήτρια Αδαμαντία Καμπιώτη, Προϊσταμένη του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Τ.Ε. και εκπρόσωπος της Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Τμήματος. Στην πρωινή συνεδρίαση μετείχαν ως εισηγητές οι: Δρ. Σ. Αρβανιτόπουλου, Δρ. Ι. Χουλιαρά, Δρ. Χρ. Καρύδη, Δρ. Ν. Σαρρή, κ. Χ. Γαλανόπουλο, Δρ. Α. Βαβούσκο,
Οι εισηγητές και παρευρισκόμενοι μετά το πέρας του πρώτου κύκλου των εισηγήσεων ξεναγήθηκαν στους χώρους και στον κεντρικό Ναό της Σχολής και παρέστησαν σε γεύμα ως προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Προύσης Ελπιδοφόρου.  Οι εργασίες της ημερίδας συνεχίστηκαν με ομιλίες των εισηγητών: κ. Ν. Σαλαμούρη, Αν. Καθηγητή κ. Ν. Ζαχαριά, Δρ. Ε. Κουλουμπή, Δρ. Α. Οικονόμου, Δρ. Δ. Τσίποτα και κ. Γ. Μαστροθεόδωρου. Η ημερίδα έληξε με την ομιλία του καθηγητή Ιωάννη Δραγώνα, ο οποίος επισήμανε ότι το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων και η Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά και να ενισχύσουν τη συντήρηση και διατήρηση των κειμηλίων της Σχολής, ως ελάχιστη προσφορά σε μια κρίσιμη καμπή του αγώνα για την αναβίωσή της.
Την επόμενη ημέρα (Κυριακή, 13/7) οι ομιλητές εκκλησιάστηκαν στον Πατριαρχικό Ναό στην Κωνσταντινούπολη όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας αναφέρθηκε στο εκκλησίασμα για την διοργάνωση της ημερίδας και τόνισε την σπουδαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε τους ομιλητές της ημερίδας στην αίθουσα του Θρόνου όπου και τους καλωσόρισε εγκάρδια. Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στην ημερίδα και στη θετική συνεργασία του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος με την Σχολή της Χάλκης. Ο Αντιπρόεδρος Β΄ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Καθηγητής Ιωάννης Δραγώνας απηύθυνε χαιρετισμό και παρέδωσε στον Πατριάρχη εκ μέρους του Φοιτητικού Συλλόγου της Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς, αντίγραφο ψηφιδωτό διακοσμητικού μοτίβου από την Αγ. Σοφία, κατασκευασμένο από τη φοιτήτρια του Ιδρύματος Σταυρούλα Ρελάκη.
Τη Δευτέρα 14 Ιουλίου οι διδάσκοντες της Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Δρ. Ν. Σαρρής και Δρ. Χρ. Καρύδης επισκέφθηκαν τη Σχολή της Χάλκης για μια σύντομη αυτοψία των προβλημάτων και φωτογράφιση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Σχολής στο πλαίσιο μελέτης για την προληπτική συντήρηση του αρχειακού υλικού της Βιβλιοθήκης της Σχολής.
Παράλληλα, ο Αντιπρόεδρος Β΄ Καθηγητής Ι. Δραγώνας και η Προϊσταμένη του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Επίκουρος Καθηγήτρια κ. Αδαμαντία Καμπιώτη προέβησαν σε αποτίμηση της ημερίδας, εξετάζοντας την προοπτική της καθιέρωσης της Ημερίδας σε ετήσια βάση και της συνέχισης της συνεργασίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με απώτερο στόχο την περαιτέρω ανάδειξη και μελέτη των κειμηλίων της.

* Τον Χαιρετισμό του Αντιπροέδρου Β΄ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων μπορείτε να αναγνώσετε ΕΔΩ!
* Περιλήψεις όλων των Επιστημονικών Εισηγήσεων της 1ης αυτής Συνάντησης μπορείτε να αναγνώστε ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails