© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Εκδόθηκαν τα "Ανακαλυπτήρια", το νέο ποιητικό βιβλίο του π. Παναγιώτη Καποδίστρια


Αγαπητοί Φίλοι, 

Έχω στα χέρια μου μόνο τη φωτογραφία τού εξωφύλλου του και με όση γίνεται χαρά -η χαρά μου πάντα ήταν συγκρατημένη σε ανάλογες περιπτώσεις- Σας το πρωτοπαρουσιάζω, μαζί με τον τίτλο, τον οποίον δεν είχα αποκαλύψει έως τώρα. Είναι το νέο ποιητικό βιβλίο μου, το οποίο έχει ήδη τυπωθεί και βρίσκεται στον δρόμο, ερχόμενο προς τη Ζάκυνθο! 

Τιτλοφορείται, λοιπόν, "ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ", εκδίδεται από τη σειρά εκδόσεων του Μορφωτικού Κέντρου ΑΛΗΘΩΣ και τυπώθηκε στο Τυπογραφείο της Αποστολικής Διακονίας. Το εξώφυλλο κοσμεί μια πολλά ομιλητική φωτογραφία του έξοχου καλλιτέχνη της φωτογραφίας Ηλία Ταμπάκη

Το βιβλίο έχει 144 σελίδες, στις οποίες περικλείονται τέσσερις ενότητες ποιημάτων: α) "Πανουργίες της Ιστορίας" (πολυθεματικά ποιήματα), β) "Το ανθρωπάκι της εξόδου" (ποιήματα για την έξοδο του πατέρα μου από τη ζωή), γ) "Απόστιχα πατρίδων" (κάποια από τα ταξίδια μου ανά τον κόσμο σε στίχους) και δ) "Συν-ομιλίες" (ένα είδος ποιητικού διαλόγου με μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, που υπολήπτομαι ανέκαθεν). Η κάθε ενότητα θα μπορούσε να είναι μια αυτόνομη ποιητική συλλογή, όμως συνεκδίδονται για λόγους περιορισμού των εκδοτικών εξόδων. 


Χάριτες οφείλω πολλές και από καρδιάς στον υπεύθυνο εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας Ευάγγελο Καρακοβούνη και στους συνεργάτες του, όπως και στον υπεύθυνο τυπογραφείου Λουκά Μιχαλόπουλο. Η ευγένεια, ο επαγγελματισμός και η καλοσύνη τους ήταν υποδειγματική!

Δυο λόγια για τον τίτλο 

Ο τίτλος της συλλογής "Ανακαλυπτήρια" προέρχεται από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τα σχετικά λήμματα των λεξικών, ήταν αρχαία ελληνική γιορτή, κατά την οποίαν η νύφη εμφανιζόταν την τρίτη μέρα του γάμου μπροστά στον σύζυγό της, στους συγγενείς και στους φίλους χωρίς το παρθενικό κάλυμμά της και δεχόταν από αυτούς διάφορα δώρα. Η γιορτή αυτή είχε και άλλα ονόματα, όπως Διαπαρθένια, Έδνα, Επαύλια, Θεώρητρα, Οπτήρια και Προσφθεγκτήρια. Παραλλαγή της γιορτής των Ανακαλυπτηρίων διατηρήθηκε και κατά τον Μεσαίωνα. Η νύφη δεχόταν τα δώρα των συγγενών και φίλων μετά την είσοδο των νεονύμφων στο νυφικό δωμάτιο, όπου ο σύζυγος την έβλεπε για πρώτη φορά, αφαιρώντας της, αυτός ή ένας συγγενής, τον πέπλο που την κάλυπτε. 

Αυτά προς το παρόν! Μόλις λάβω και κρατήσω στα χέρια μου το ίδιο το βιβλίο, τα ξαναλέμε! 

Φιλικά
π. Π. Κ.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails