© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Το Κύπελλο του Σπύρου Λούη εκτίθεται προσωρινά στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης


Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοινώνει ότι, το Ασημένιο Κύπελλο που απονεμήθηκε στον πρώτο Μαραθωνιονίκη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Σπύρο Λούη, μεταφέρθηκε προσωρινά στην Ελβετία, προκειμένου να φιλοξενηθεί στο Ολυμπιακό Μουσείο, στη Λωζάνη, ενόψει μάλιστα και της διεξαγωγής του διεθνούς Μαραθωνίου που θα πραγματοποιηθεί στην ελβετική πόλη στις 26 Οκτωβρίου. Το ιστορικό Κύπελλο, ταυτόσημο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και σύμβολο της Ολυμπιακής ιδέας, θα παραμείνει στο Ολυμπιακό Μουσείο για έξι μήνες, δίνοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο να θαυμάσουν από κοντά το σημαντικό αυτό κειμήλιο και να ενημερωθούν για την ιστορία του.

Το Κύπελλο του Σπύρου Λούη που σχεδίασε ο Michel Bréal για τον Μαραθωνιονίκη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896, αποκτήθηκε τον Απρίλιο του 2012 από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε διεθνή δημοπρασία. Με την ενέργειά του αυτή, το Ίδρυμα θέλησε να συμβάλει στον επαναπατρισμό ενός κειμηλίου εξαιρετικής σημασίας για την ιστορία της Ελλάδας, με μοναδικό στόχο να το καταστήσει προσιτό στον ελληνικό λαό, στο διηνεκές. Τηρώντας την αρχική δέσμευσή του, τον Σεπτέμβριο του 2012, το Ίδρυμα φρόντισε για την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στο Ασημένιο Κύπελλο, μέσω της φιλοξενίας αυτού στο Μουσείο της Ακρόπολης. Κατά το διάστημα των δύο τελευταίων ετών (Σεπτέμβριος 2012- Αύγουστος 2014), περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το έκθεμα και να εμπνευστούν από τον συμβολισμό του. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ των εν λόγω επισκεπτών, τουλάχιστον 300.000 ήταν μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε συνέχεια της ιδιαίτερα επιτυχημένης και δημοφιλούς παραμονής του στο Μουσείο της Ακρόπολης για δύο συναπτά έτη, το Ασημένιο Κύπελλο θα φιλοξενηθεί το επόμενο διάστημα στο Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάνη, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αρχείο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον κόσμο, καθώς και ένα από σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Λωζάνης με χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, το Ολυμπιακό Μουσείο προσφέρει το πλέον κατάλληλο περιβάλλον, από άποψη περιεχομένου, προσβασιμότητας λόγω γεωγραφικής θέσης, αλλά και ασφάλειας, προκειμένου το Κύπελλο να βρει προσωρινά τη θέση του ανάμεσα στα υπόλοιπα αναμνηστικά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, διαδίδοντας μέσα από τον συμβολισμό του, τη δύναμη της ελληνικής ιστορίας και τα Ολυμπιακά ιδεώδη. Για την πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών, το Κύπελλο, κατά τη διάρκεια της έκθεσής του στο Ολυμπιακό Μουσείο, θα συνοδεύεται από οπτικοακουστικό και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Μετά το πέρας των έξι μηνών που το Κύπελλο θα παραμείνει στο Ολυμπιακό Μουσείο, θα επιστρέψει στην Ελλάδα και, συγκεκριμένα, θα εκτεθεί και πάλι στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε χώρο που δεν απαιτεί την αγορά εισιτηρίου. Από το 2016 και έπειτα, οπότε θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το ιστορικό Κύπελλο θα εκτίθεται μόνιμα στο ΚΠΙΣΝ.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε: «Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά που ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας θα ταξιδέψει εκτός συνόρων, δίνοντας τη δυνατότητα στη διεθνή κοινότητα να γνωρίσει την πορεία του ιστορικού αυτού Κυπέλλου και, μέσω αυτού, το σθεναρό ελληνικό πνεύμα. Ελπίζουμε το Κύπελλο να εμπνεύσει τους επισκέπτες του Ολυμπιακού Μουσείου και ευχόμαστε από καρδιάς, μόλις το μοναδικό αυτό κειμήλιο βρει τη μόνιμη θέση του στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, να συνεχίσει να αποτελεί πηγή δύναμης, περηφάνιας και αισιοδοξίας για όλους μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails