© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Τα δεύτερα αποκαλυπτήρια του γλυπτού για τον Vesalius

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας










Χθες το βράδυ, κατά το επίσημο και αποχαιρετιστήριο δείπνο, που παρέθεσε ο νέος Δήμαρχος Ζακυνθίων Παύλος Κολοκοτσάς σε μεγάλο ξενοδοχείο του Λαγανά προς τιμήν των μελών και συντελεστών του Διεθνούς Συνεδρίου για τον Andreas Vesalius, η ψυχή του Συνεδρίου Theo Dirix, Πρόξενος του Βελγίου στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κεφάτος και πολύ ευχαριστημένος από την γενική επιτυχία της μεγάλης αυτής και πολυαπαιτητικής διοργάνωσης, είχε την διάθεση να μάς διηγηθεί ένα ενδιαφέρον παραλειπόμενο, που αφορά στα αποκαλυπτήρια του γλυπτού για τον Βεζάλιους στην Πλατεία Σολωμού. 

Ήταν η πρώτη και πανηγυρική σύναξη του Συνεδρίου, με την παρουσία μάλιστα της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη. Η σύναξη έγινε στο Θέατρο Σαρακηνάδου και αμέσως μετά έπρεπε όλοι να μετακινηθούν στην πόλη για τα αποκαλυπτήρια. Οι επίσημοι (η απαστράπτουσα κ. Υπουργός και οι τοπικοί Άρχοντες) είχαν τον τρόπο τους να μεταβούν γρήγορα στην Πλατεία Σολωμού, καθώς η Αστυνομία άνοιγε τον δρόμο και διευκόλυνε την άφιξη. Παρατάχτηκαν όλοι στον τόπο που ήταν προκαθορισμένος, αποδόθηκαν οι δέουσες τιμές, έφθασε την τελευταία στιγμή και ο Πρέσβης του Βελγίου με ταξί (!!!), οι δε Σύνεδροι είχαν επιβιβασθεί στο λεωφορείο, που θα τους έφερνε στην πόλη, αλλά πού... Η διέλευση ήταν όμως πολύ δύσκολη για το τεράστιο όχημα, σε ώρα αιχμής μάλιστα, ουδείς εξάλλου άνοιξε τους δρόμους γι' αυτό... Έτσι πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια, παρόντων των επισήμων, το δε πλήθος των Συνέδρων κατέφθασε με το λεωφορείο κατόπιν εορτής κυριολεκτικά... 

Όπως αντιλαμβάνεσθε έμειναν παραπονεμένοι οι εκ περάτων επισκέπτες της Ζακύνθου, οπότε ορισμένοι από αυτούς, κυρίως οι καλλιτέχνες δημιουργοί του έργου, βρήκαν τρόπο να... βιώσουν τα αποκαλυπτήρια που έχασαν: Πήραν προχθές από το ξενοδοχείο τους ένα σεντόνι, κάλυψαν το γλυπτό, κάλεσαν τον Δήμαρχο κι έτσι πραγματοποίησαν... δεύτερα αποκαλυπτήρια, ώστε να τα ευχαριστηθούν και οι ίδιοι! Τα στεφάνια πάντως ήταν εκεί από τα πρώτα αποκαλυπτήρια! Από εκείνη, λοιπόν, την παρα-εκδήλωση προέρχονται και οι ανωτέρω φωτογραφίες! Καλό εεε;;;

Οι ίδιοι οι διοργανωτές δηλώνουν: "This is the story of how revealing an unveiling can be: the sheet came from the hotel, the wreaths were already there, and the Mayor Mr Kolokotsas joined the creators and organizers, alarmed by the one-poet-band, once, twice, thrice".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails